Povežite se s nama

U fokusu

Na Štefanje nas je dočekalo iznadprosječno toplo vrijeme, slično u srijedu i četvrtak

Objavljeno:

- dana

Skoro proljetno vrijeme

U utorak, na blagdan sv. Stjepana dočekalo nas je suho, djelomično sunčano i iznadprosječno toplo.

Tijekom dana uz južinu i sunčana razdoblja zatopllilo je do 11 ili 12 Celzijevih stupnjeva. Skoro proljetno vrijeme.

Slično bi se trebalo nastaviti i tijekom srijede – djelomično sunčano i neobično toplo za kraj prosinca, ali krajem dana može pasti malo kiše.

U četvrtak toplo uz južinu, ali i nešto kiše.

Izvor:
Foto: ilustracija

U fokusu

Marković: Bez Čačića na listi SDP bi dobio sedmi mandat u III. izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U III. izbornoj jedinici SDP je dobio šest mandata odnosno 36,75 % glasova, slijedi HDZ s pet mandata, pa NPS s dva mandata i Možemo s jednim zastupnikom.

S liste Rijeke pravde iz naše izborne jedinice u Hrvatski sabor ulaze Siniša Hajdaš Dončić, Barbara Antolić Vupora, Željko Kolar, Boška Ban Vlahek, Miroslav Marković i Jasenka Auguštan-Pentek.

– Zahvalila bih biračima. SDP Varaždinske županije sada ima dva mandata više. Mladi kandidati odradili su odličnu kampanju i dobili zavidan broj preferencijalnih glasova. Izražavam osobnu, ali i stranačku podršku mladima, a i dalje ćemo raditi na tome da postanemo faktor koji će upravljati ovom županijom. Nadam se i da će vladu sastaviti SDP i da se više neće crvene sredine zaobilaziti prilikom dodjele sredstava sa nacionalne razine – istaknula je Barbara Antolić Vupora, predsjednica Županijskog SDP-a.

U Sabor je prvi put ušao varaždinski dogradonačenik Miroslav Marković.

– Žao mi je što smo kao Županijska organizacija morali prihvatiti trule kompromise s nacionalne razine i da se pokazalo da su ti kompromisi loši za ukupan rezultat stranke na što smo i upozoravali središnjicu – rekao je Marković.

Taj kompromis odnosio se na Reformiste koji se našli na listi Rijeka pravde.

– SDP bi bez Radimira Čačića na listi, odnosno da je na listi bio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dobio i sedmi mandat – naglasio je Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ: Gradimo povjerenje, osvojili smo 3 grada i 11 općina, Čačić je goodbye, a u Sabor umjesto Stričaka ide…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDZ Varaždinske županije održao je danas konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na rezultate parlamentarnih izbora.

U 3. izbornoj jedinici koalicijska lista  HDZ-HNS-HSLS-HSU-HDS osvojila je pet mandata i tako ponovila uspjeh s prošlih izbora, istaknuo je nositelj liste i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak.

– Čestitam svima koji su osvojili mandate. Smatram da je čast da ti građani daju svoje povjerenje da ih možeš predstavljati u najvišem predstavničkom tijelu hrvatskog naroda ili hrvatskih građana. Pogledamo li izborne rezultate, mogu reći da smo njima zadovoljni. Od početka smo tvrdili da nam je cilj osvojiti pet mandata, ponoviti izborni uspjeh od prije četiri godine i u tome smo uspjeli. Stoga zahvaljujem koalicijskim partnerima, našem izbornom stožeru i svim članicama i članovima na angažmanu da taj rezultat i ostvarimo – rekao je Stričak.

Osvrnuo se i na rezultate izbora u Varaždinskoj županiji, odnosno na državnoj razini.

– HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima odnio pobjedu u tri grada i 11 općina, odnosno u pola jedinica lokalne samouprave. Osvojili smo 26.050 glasova i vjerujem da je to dobar kapital za iduće izbore, a sve to trebamo i siguran sam da i hoćemo opravdati. Kada je riječ o državnoj razini, HDZ je pobjednik ovih izbora s osvojenim 61 mandatom, Rijeke pravde dobile su 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Nezavisna platforma Sjever 2, IDS 2, Fokus 1 i manjine 8 mandata, što ukupno čini 151 zastupnika. Brojke su, dakle, jasne – HDZ je uvjerljivi pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora – istaknuo je prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Podsjetio je kako je prije četiri godine HDZ na izbore išao s programom Sigurna Hrvatska, a ovaj put naziv njihovog programa bio je Za sve izazove.

– Ako ste proučili naš program od prije četiri godine, pogledali sve ono što je realizirano, vidjet ćete da smo realizirali daleko više od obećanog, odnosno obećavamo manje, izvršavamo više i to je jedno od načela našeg djelovanja. Stoga sam siguran da će sve što je u ovom našem aktualnom programu Za sve izazove za četiri godine biti i realizirano i još daleko više od toga ili iznad toga. Radeći na taj način, gradimo povjerenje prema našim građanima, biračima, jer ono što se obeća  treba i izvršiti. Najlakše je tražiti opravdanja i cmizdriti, puno teže je primiti se posla i to realizirati – kazao je Stričak.

Najavio je i prioritete HDZ-a za naredno razdoblje.

– Kao što smo i u kampanji isticali, prioriteti će nam biti daljnji rast plaća i mirovina te nastavak investicijskog ciklusa. Poduzeti ćemo sve da pokrenemo investicije o kojima smo govorili i pokrenuti ćemo ih, budite sigurni u to. A isto tako, vodit ćemo brigu o sigurnosti i stabilnosti jer smatramo da je to iznimno bitno – poručio je Anđelko Stričak.

Voditelj izbornog stožera HDZ-a Varaždinske županije, načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić istaknuo je da je HDZ s koalicijskim partnerima prije četiri godine dobio 19.800 glasova.

– Ovoga puta cilj je bio 25.000 glasova u Varaždinskoj županiji, 10.000 smo očekivali u Međimurju, 20.000 u Krapinsko-zagorskoj županiji sa šest zagrebačkih općina, odnosno ukupno 55.000. Računali smo da bi možda moglo biti blizu šest mandata, budući da smo prije četiri godine za 45.000 dobili pet mandata.  Mi smo sada čak ostvarili u Varaždinskoj županiji 26.000, na nivou treće izborne jedinice ukupno 58.000 glasova, što je gotovo 13 tisuća glasova više nego prije četiri godine. Kada analiziramo naše općine i gradove, postoje još možda dvije, tri općine gdje smo očekivali malo bolji rezultat, pogotovo tamo gdje smo imali načelnike iz redova koalicijskih partnera, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni jer kampanja se, nažalost, jako zagadila – naglasio je Horvatić.

Dodao je kako su ovako dobri rezultati HDZ-u i njihovim partnerima veliki zamašnjak za izbore koji su pred nama u ovoj superizbornoj godini.

– Stožer se ne gasi, uskoro nas čekaju izbori za Europarlament, a nakon toga predsjednički i već polako lokalni izbori. Idemo dalje, spremni Za sve izazove – zaključio je Horvatić.

Osvrnuo na ishod izbor prema kojemu Reformisti nisu ušli u Sabor.

– Preferencijalni rezultat Radimira Čačića je pokazao njegov kapacitet i ja mislim da je sad svima jasno da čovjek može ići u Jakopovec, uživati u svojoj vikendici i posvetiti se možda vinogradarstvu ili nečemu, ali mislim da više ove televizije ne bi ga trebale relevantno nešto zvati, da on komentira i jednostavno goodbye – zaključio je.

S obzirom da je je pozicija župana i saborskog zastupnika nespojiva, Stričak je novinarima odgovorio koga će stranka predložiti da ide u Sabor.

-Mi ćemo ispred županijskog HDZ-a predložiti da se svakako računa na ministra Habijana. Ako Habijan ode za ministra, u tome slučaju ostaju dvije pozicije. Moj stav će biti da bi svakako Siniša Jenkač i Goran Kaniški trebali biti ti koji će biti naši zamjenici u Saboru – rekao je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje