Povežite se s nama

Život i društvo

Na svjetsko natjecanje u Japan putuje deset mladih robotičara iz Varaždinske županije, najviše ikad!

Objavljeno:

- dana

ROBOTIKA

Nakon 2. kola Hrvatske robotičke lige koja je održana u Sinju sjajan uspjeh postigli su Ludbrežani, ali i Varaždinci, točnije osnovnoškolci iz I., II. I VII. OŠ Varaždin koji su osvojili dva prva, dva druga i dva treća mjesta!

U kategoriji Rescue line drugo mjesto je osvojio Noa Šoić, a treće Sven Vojnović, kojima je bio mentor Ivica Kolarić. U kategoriji Rescue maze treće mjesto osvojio je Sven Vojnović (CWETEKI) iz I. OŠ Varaždin, a Noa Šoić (CWETEKI) drugo mjesto u kategoriji Soccer light primary.

Muku muče s novcima, ali Kolarić poručuje: idemo svi!

U kategoriji On stage primary prvo mjesto osvojila je ekipa Rocky u kojem su bili Martin Peček iz VII. OŠ i Borna Svržnjak iz II. OŠ Varaždin. Prvo mjesto u kategoriji On stage secondary osvojila je ekipa Zagorski danceri u kojoj su bili Nera Kuzminski, Ana Klarić, Nika Vinković i Pavao Želimorski. Ekipe Rocky i Zagorski danceri postali su tako ukupni pobjednici Hrvatske robotičke lige.

– Temeljem postignutih rezultata sedmero osnovnoškolaca i tri srednjoškolca osigurali su put na svjetsko natjecanje iz robotike koje će se od 27. srpnja do 1. kolovoza ove godine održati u japanskom gradu Nagoya. Dakle, u Japan putuje čak 10 mladih robotičara iz Varaždinske županije, što je najviše ikad! – ponosan je prof. Ivica Kolarić iz I. OŠ Varaždin, koji je ujedno i izbornik Hrvatske robotičke reprezentacije.
Iako im je budžet skroman te nastoje pronaći što više donatora i sponzora, prof. Kolarić poručuje da će svih deset učenika iz Varaždinske županije otići u Japan.
– Sredstva nam svake godine nedostaju, još tražimo donatore i sponzore, no svih desetero učenika će ići na svjetsko natjecanje. Hrvatsku reprezentaciju ove godine ukupno čini 32 učenika i mentora, karte smo već rezervirali – rekao je Kolarić.
Ekipe robotičara iz Hrvatske drugu godinu zaredom natjecat će se u svih devet kategorija svjetskog natjecanja, što nije mala stvar.
– Jedna smo od rijetkih zemalja koje dobivaju pozivnicu za svih devet kategorija na svjetskom natjecanju, a sve zbog dosad postignutih rezultata. Mi smo jedna od jačih zemalja što se tiče robotike u svijetu – rekao je Kolarić.

Izvor: /Facebook Ivica Kolarić
Foto: ILUSTRACIJA

Međimurje

FOTO Suci porotnici Općinskoga suda u Čakovcu položili svečanu prisegu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlukom Skupštine Međimurske županije na posljednjoj sjednici na mandat od četiri godine imenovani su novi suci porotnici Općinskog suda u Čakovcu koji su u srijedu, 14. travnja, u Velikoj vijećnici Međimurske županije položili svečanu prisegu.

Za suce porotnike Općinskog suda u Čakovcu imenovani su: Sandra Buhin, Željko Fileš, Mirjana Gregur-Sever, Ivan Gradečak, Marija Grabant, Mladen Grubić, Erik Koraj, Ana Mikulić, Sandra Majsan, Tija Mance, Dušanka Novak, Branka Podgorelec, Štefanija Sokač, Marija Sokač – Strahija, Nada Štrok, Josip Vidović i Antun Zadravec, dok su za suce porotnike za mladež Općinskog suda u Čakovcu imenovani Anica Čerepinko, Josip Globar, Amra Hrlec, Marina Hoblaj, Josip Mikec, Mario Novak, Sara Novinščak, Kristina Najman, Željko Slaviček, Stjepana Sokač i Klara Vinković.

Polaganju prisege prisustvovali su predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnica Upravnog odjela za poslove skupštine i pravne poslove Neda Šarić. Nakon obavljene svečane prisege, suci porotnici će biti pozivani na sudske rasprave da participiraju u donošenju sudskih presuda.

Predsjednica Općinskog suda u Čakovcu Sanja Maria Gašparović istaknula da je biti sucem porotnikom časna dužnost na koju mogu biti imenovani savjesni i odgovorni pojedinci, visoko cijenjeni u svojim sredinama koji će predstavljati glas javnosti:

– Dana vam je velika čast te sam sigurna da ćete svoju dužnost obavljati krajnje odgovorno, moralno i u zakonskim okvirima.

Općinski sud u Čakovcu jedan je od najuspješnijih sudova u Hrvatskoj. U 2020. godini riješeno je 1107 parničnih predmeta na 13 rješavatelja što je 85 predmeta po rješavatelju. Vrijeme rješavanja parničnih predmeta je za 268 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj. U istoj godini riješeno je 507 izvanparničnih predmeta te je rješavanje predmeta za 127 dana kraće od prosjeka svih općinskih sudova u Hrvatskoj.

Riješeno je i 673 ovršnih predmeta čije je rješavanje kraće za 149 dana od prosjeka u Hrvatskoj te 393 kaznena predmeta s prosjekom trajanja postupka od 627 dana. Spomenutim statističkim podacima Općinski sud u Čakovcu jedan je od najažurnijih sudova u zemlji.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ako imate člana obitelji s koronom u varaždinskoj Bolnici postoji broj na koji možete dobiti informacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog povećanog broja hospitaliziranih COVID-19 pacijenata, Opća bolnica Varaždin primorana je prilagoditi se novim uvjetima rada koji iziskuju svakodnevnu reorganizaciju posla te otvaranje novih COVID odjela i jedinica intenzivnog liječenja za smještaj takvih pacijenata.

Kako se COVID-19 pacijenti smještavaju na razne odjele unutar Opće bolnice, te je zbog epidemije uzrokovane novim koronavirusom onemogućen posjet pacijentima, a shodno time i otežan pristup informacijama o pacijentima, Opća bolnica Varaždin podsjeća članove obitelji na dostupnu telefonsku liniju Info-COVID na broju telefona 091/484 10 84, čiji je rad sad produžen od 7 do 19 sati radnim danom.

– Informacije koje se mogu dobiti ne odnose se na zdravstveno stanje pacijenata, budući da tu informaciju i dalje daje isključivo liječnik članu obitelji odnosno evidentiranoj kontakt osobi, već o tome gdje se nalazi član obitelji, na koji broj i kada se mogu dobiti informacije o njegovom zdravstvenom stanju, te gdje i kada mu se mogu donijeti stvari – objašnjavaju iz varaždinske Bolnice.

Nastavite čitati