Povežite se s nama

Kultura

Na Trakošćanu preko 200 skupljaća poštanskih maraka

Objavljeno:

- dana

Škola filateliste za djecu

Deveta škola mladih filatelista „Trakošćan 2014“ održati će se 11. i 12. listopada

Na događanju se očekuje dvjestotinjak djece iz Slovenije i Hrvatske, polaznika osnovnih škola i filatelističkih društava. Program zapoćinje Nacionalnom filatelističkom izložbom u petak, 10. listopada u Dvoru Trakošćan dok škola počinje dan kasnije.  Posebni naglasak organizatori IX. škole mladih filatelista „Trakošćan 2014“ stavljaju na socijalizaciju i djece, pa će tako škola biti organizirana kroz niz predavanja i radionica u tri skupine, a pripremljena je i promocija knjige „Poštanske marke kao vizualne poruke države“.

Razvijena filatelija u Varaždinskoj županiji

Na događanju se očekuje dvjestotinjak djece iz Slovenije i Hrvatske, polaznika osnovnih škola i filatelističkih društava.

– Projekt vraća jedan hobi s kojim se čovjek može baviti od malih nogu u središte interesa i koji Varaždinsku županiju svrstava na kartu županija koje imaju itekako razvijenu filateliju i vode međunarodni skup, rekao je zamjenik župana Alen Kišić, koji drži kako je vrijednost ovog skupa čuvanje vrijednosti filatelije. – Djeca će se okupiti radi iznimno korisnog kroz hobija koji danas odumire, a kroz poštanske markice puno će naučiti o povijesti i kulturi, rekao je dožupan i naglasio da upravo zbog toga ovakav projekt Varaždinska županija podupire, sada ali i ubuduće.

Kroz poštanske markice puno se uči o povijesti i kulturi

Program ovogodišnje IX. škole mladih filatelista „Trakošćan 2014“ održava se pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Varaždinu premijera predstave o problemu izumiranja životinjskih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, na Sceni Gllugl, u 11 sati na rasporedu je pretpremijera predstave autorskog projekta Tamare Kučinović “Bijeli nosorog”.

Bijeli nosorog progovara o problemu izumiranja životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet.
Režiju potpisuje Tamara Kučinović, video projekcije kreirale su Katarina Arbanas i Inka Eldan, autor glazbe je Petar Eldan, autorica plakata i programske knjižice Matilda Lepoglavec, a fotograf je Damir Chityl. Dionice na violončelu izveo je Darij Milković.

U predstavi igraju Jura Ruža, Filip Eldan, Katarina Arbanas, Sara Ipša i Nikša Eldan.

Zbog ograničenog broja mjesta ulaz na pretpremijeru moguć je isključivo uz pozivnicu.

Nastavite čitati

Kultura

Izložba fotografija Damira Širole ove srijede u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDLU Varaždin

Otvorenje izložbe fotografija Damira Širole pod nazivom „Likovnost detalja” održat će se, uz sve epidemiološke mjere, u srijedu 23. lipnja, u 19 sati u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin.

Damir Širola rođen je u Zagrebu 1960. godine, a fotografijom se bavi od ranih dana. Izlagao je na 20-ak skupnih i klupskih izložbi, i pripremio devet samostalnih u Zagrebu i Varaždinu.

Uz autorsku fotografiju, snimio je mnoge kataloge drugih umjetnika, naslovnica i ilustracija nekoliko knjiga i tehničke dokumentacije za potrebe industrije. Od 2013. godine živi u Varaždinu.

U predgovoru koji potpisuje Klara Macolić stoji slijedeće:

Damir Širola zagrebački je umjetnik s varaždinskom adresom, karakterističan po monokromnim portretnim i dokumentarističkim fotografijama snažnih socijalnih komponenti.

Temeljem iskustva stečenih dugogodišnjim radom njegovo vizualno djelovanje doživljava snažan zaokret 2016. godine, kada fotografije sivih tonova zamjenjuje obojenim radovima posvećenim Davidu Lynchu. Sukladno Lynchovom poimanju fotografskog medija, naglašavanjem subjektivnog iskustva, Širola dokumentarističkoj fotografiji daje novu dimenziju.

Dematerijalizacijom materijalnog prezentirani se trenutak udaljava od granice prepoznatljivog. Apstrahiranjem funkcije u službi forme, vrijeme i mjesto fotografiranja postaju irelevantni, a u središte izraza dolazi igra između kadriranja gledišta i zasićenih kolorističkih kontrasta. Fokusirajući se na efemerno, motivi gube svoju svakodnevnu ulogu te su prikazane siluete, providna stakla, cvijeće, zapaljena vatra, ugao nadstrešnice, krma broda i sl. u službi zabilježbe vizualno kvalitetnog trenutka; koji bi bez fotografskog objektiva ostao zaboravljen.

Bit Širolinih fotografija nije u predmetnosti prikazanih motiva, već u prenesenom značenju i likovnosti koju oni tvore. Na taj način pomno birani detalji postaju bezvremenski te ne začuđuje da je u izloženim fotografijama likovna kritika prepoznala dohvaćenu magiju ili svemoguće slike snova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!