Povežite se s nama

Međimurje

Na Trashu u borbu za “Zlatnu motorku”

Objavljeno:

- dana

TRASH

Jubilarni, 10. Trash film festival, sudeći prema najavama, nadmašit će sve do sada.

– Uz standardno velik broj prijava pristiglih iz Španjolske te Hrvatske i okolnih zemalja, ove su se godine prvi put na festival sa svojim filmskim ostvarenjima prijavili i filmaši iz Meksika, ali i Novog Zagreba. I ove godine svim tim filmašima koji snimaju filmove iz čistog gušta i ljubavi prema filmu kao umjetnosti pružit ćemo priliku da prošeću crvenim tepihom i pogledaju svoja filmska ostvarenja na velikom kino platnu – poručio je predsjednik Organizacijskog odbora festivala Slobodan Runjak.

Tema festivala, na kojemu će se od 9. do 12. rujna za prestižne nagrade, „Zlatne motorke“, boriti 90 filmova iz 20 zemalja svijeta, od kojih je najzastupljenija španjolska produkcija – ove je godine srednji vijek.

Udruga Trash festival će iskoristiti i kao priliku prikazivanja skečeva iz svog budućeg, uvjereni su – blockbustera, snimljenog uz pomoć članova varaždinskog Viteškog reda Sveti Nikola.

Beyonce tribute band

Već tradicionalno, Trash film festival neće se bazirati isključivo na filmovima. – U Varaždin će stići poznate glazbene zvijezde, band Single Ladies kao jedini europski Beyonce tribute bend, dok su pregovori s grupom Zadruga još u tijeku, rečeno je.

Također će biti postavljene i izložbe – „Trash kao oblik umjetnosti 21. stoljeća“ te, u suradnji s GMV-om, retrospektivna izložba dosadašnjih devet izdanja festivala.
Odavanjem počasti prevoditelju Alana Forda, Nenadu Brixyju iz Varaždinskih Toplica, festival će odati počast stripu.

Cjelokupni program održat će se na Kapucinskom trgu ,dok će se filmovi prikazivati u kultnom gradskom kinu „Galerija“.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje