Povežite se s nama

Međimurje

Na tri punkta u međimurskim gradovima cijepit će se 1100 osoba, danas 14 novozaraženih osoba

Objavljeno:

- dana

U subotu, 20. veljače u Međimurskoj županiji počinje cijepljenje protiv virusa COVID-19 starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, najavila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal.

Cijepljenje u dvorani Graditeljske škole Čakovec i dvoranama osnovnih škola u Murskom Središću i Prelogu

U Međimurskoj županiji određeno je 6 punktova za cijepljenje od kojih su dva već u punoj funkciji, a to su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Dom zdravlja Čakovec, a u subotu će se cijepljenje odvijati na još tri punkta. U Čakovcu je to sportska dvorana Graditeljske škole, u Prelogu sportska dvorana Osnovne škole Prelog te u Murskome Središću sportska dvorana Osnovne škole Mursko Središće. Cijepljenje na sva tri punkta započinje ujutro u 9 sati, a na raspolaganju su tri vrste cjepiva koja su službeno registrirana i odobrena u Europi, a to su Pfizer (396 doza), Moderna (300 doza)  i AstraZeneca (400 doza).

U prvoj fazi cijepljenja procijepljeni su zdravstveni radnici, korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe te pripadnici žurnih službi.  Prva faza  cijepljenja u Međimurju privodi se kraju, a  tijekom nje je do sada ukupno procijepljeno 3617 osoba. Cijepljenje je dokazano najučinkovitija mjera u sprječavanju širenja bolesti, a akcija cijepljenja protiv COVID-19 bolesti najveća je javnozdravstvena akcija u posljednjih pedesetak godina, poručila je ravnateljica Payerl-Pal, ujedno voditeljica organizacije cijepljenja protiv SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji.

– Predstojeća akcija cijepljenja velik je izazov za sve nas. Sigurni smo da ga možemo uspješno savladati, ali za to nam je potrebna dobra suradnja među svim dionicima u toj provedbi, međusobno povjerenje, strpljenje te vas stoga molimo – budite nam partneri u provedbi cijepljenja – rekla je.

Ove  subote cijepit će se gotovo 1100 građana starijih od 65 godina i kronični bolesnici koji su podnijeli zahtjev za cijepljenje, a svi su već obaviješteni o točnom mjestu i vremenu u kojem moraju doći na mjesto cijepljenja. Na cijepljenje se može doći s pratnjom, no u dvoranu ulaze samo osobe koje se cijepe te im u dvorani pomažu volonteri Crvenog križa. Na svakom punktu bit će prisutan i tim hitne medicinske pomoći za slučaj potrebe, tijekom cijelog perioda cijepljenja. Iznimno, osobe s invaliditetom i osobe koje nisu u mogućnosti doći na cijepno mjesto, cijepit će mobilni tim ili liječnik obiteljske medicine.

Međimurska županija, trenutno jedina u Hrvatskoj, ima uspostavljenu internetsku platformu za prijavu cijepljenja. Platforma je optimizirana za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec, a o vremenu i mjestu cijepljena građani će biti obaviješteni telefonom. Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić kazao je da je do sad 13 250 osoba podnijelo zahtjev za cijepljenjem.

75. dan zaredom otkad padaju svi postoci u broju oboljelih od korone u Međimurju

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je bilježimo 75. dan zaredom otkada padaju svi postoci u broju oboljelih od korone u Međimurskoj županiji. U četvrtak, 18. veljače 2021. godine 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 64 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 85 u nedjelju), odnosno 79 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzih antigenskih testova (u odnosu na 102 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 159 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 207 prošle nedjelje), odnosno 186 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 243 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1006 osoba, 70 pozitivnih od tog broja te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja po prvi puta pao ispod 10% pa iznosi 6,95%, (prošle nedjelje je iznosio 8,9%).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 157 osoba, od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 7% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 17 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 40.368 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je jedan pozitivan slučaj, dok su epidemiolozi na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod jedne osobe. Iz drugih županija javljeno je o jednom pozitivnom slučaju.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 30 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitaliziran je jedan pacijent, a otpušteno je 5 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. Testiranje brzim antigenskim testovima odvijat će se i ovog vikenda u M. Središću.

Međimurje

FOTO Dr. sc. Predrag Kočila na izbore izlazi kao nezavisni kandidat na listi HDZ-a za Gradsko vijeće Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska demokratska zajednica grada Čakovca i njezin kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, dogovorili su suradnju i zajednički izlazak na predstojeće lokalne izbore s nezavisnim i najaktivnijim gradskim vijećnikom u aktualnom sazivu Gradskog vijeća Čakovca, Predragom Kočilom.

Suradnja i zajednički izlazak na listi za Gradsko vijeće predstavljeni su na konferenciji za novinare u četvrtak, na središnjem gradskom trgu, a tom su prilikom i Marković i Kočila naglasili da je vrijeme za promjene u načinu upravljanja Čakovcem kojeg treba, prije svega, vratiti Čakovčankama i Čakovčancima.

– Vrijeme je za TVOJ Čakovec! Poruka je to s kojom kolega Kočila i ja, kao i cijeli naš tim zajedno s građanima Čakovca, krećemo u kampanju za bolji Čakovec. S najaktivnijim vijećnikom u Gradskom vijeću našli smo se po svim ključnim točkama programa kojeg sam nedavno predstavio javnosti. Ono što je ključno i što nam je zajedničko je da želimo naš Čakovec učiniti boljim i po mjeri svakog našeg sugrađana. Vrijeme je za promjene, a mi zajedno znamo kako te promjene i provesti – istaknuo je Marković, koji je podsjetio da se Kočila uz svoj rad u Gradskom vijeću borio i zalagao jednako za sve građane Čakovca, kao i za sve dijelove grada.

To je potvrdio i Kočila, ističući kako, primjerice, Mihovljanu treba uređenje i izgradnja prometne infrastrukture zbog veće sigurnost svih sudionika u prometu te kako bi tamošnji društveni dom trebao biti na raspolaganju svim građanima. Uz rekonstrukciju svake godine po jedne ulice, rekao je i da ovo prigradsko naselje svakako ima potrebe za gradnjom novog vrtića, kao što sam Čakovec hitno treba izgradnju nove osnovne škole te Centra za odgoj i obrazovanje.

– Manjak vrtića, kao i nedostatak škole, poruka je aktualne vlasti koliko im je stalo do mladih ljudi u ovom gradu, do mladih obitelji. Samo desetak kilometara dalje u Varaždinu na tisuće osnovnoškolaca već godinama pohađa nastavu u jednoj smjeni. Mi, nažalost, moramo nekome objašnjavati kolika je nužnost da izgradimo novu školu, da našim mladim sugrađanima osiguramo kvalitetne uvjete obrazovanja kako bi danas-sutra bili što konkurentniji među svojim vršnjacima – pojasnio je aktualni nezavisni gradski vijećnik.

Što se tiče Ivanovca, Kočila je kao veliki problem istaknuo činjenicu da je tamo pojačan teretni promet zbog industrijske zone i da je nužno poboljšanje prometne infrastrukture, posebice one koja bi pojačala sigurnost najranjivijih skupina.

– To prigradsko naselje, odnosno tvrtke koje posluju na tom prostoru, značajno doprinose punjenju gradskog Proračuna, a aktualna vlast propustila je svih ovih godina zajednici, odnosno građanima koji tamo žive, vratiti dio poboljšanjem prometne infrastrukture, odnosno uređenjem Ivanovca – naglasio je Kočila. Nije zaboravio ni na sportski segment, pri čemu je upravo u Ivanovcu nužno uređenje svlačionica u sklopu nogometnog igrališta.

Govoreći o ostalim dijelovima Čakovca, rekao je da gotovo svi dijele istu sudbinu, a to je potreba za gradnjom i uređenjem prometnica odnosno pješačko-biciklističkih staza, kao i gradnja te uređenje društvene infrastrukture poput društvenih domova, igrališta za djecu, kvalitetnih sadržaja za mlade. Naglasio je i potrebu izgradnje pješačko-biciklističke staze od Slemenica do Murskog Središća, kao i sanaciju i izmještanje odlagališta otpada iz Totovca.

Posebno se osvrnu na samo stanje u centru Čakovca, gdje brojne fasade i objekti jednostavno vape za obnovom, ne samo zbog izgleda, već i zbog sigurnosti onih koji žive u njima, ali i prolaznika. Naglasio je da Grad u Proračun ubire spomeničku rentu od koje se dio treba vratiti uređenjem, ako ničega drugoga, barem pročelja zgrada.

Nezavisni Kočila, kao i politički partneri HDZ te zajednički kandidat za gradonačelnika, Tomislav Marković, slažu se da je nužno hitno pokrenuti stambeno zbrinjavanje mladih obitelji kroz program poticane stanogradnje. Također, obojica inzistiraju da se kod stanogradnje uvede red, točnije da se propiše koliki dio površine mora biti predviđen za zelene površine i prostor za djecu.

– Moramo stati na kraj betonizaciji cjelokupne površine kada se grade nove zgrade. Aktualna vlast dozvolila je takav način ponašanja, ali oni koji kupuju stan ne žele samo svojih 50-ak kvadrata i parkirališni prostor, već traže i okoliš ugodan za život. Mi ćemo promijeniti lošu praksu aktualne vlasti – odlučni su Marković i Kočila.

Marković je najavio kako će uz zajedničku suradnju naglasak posebno staviti na stvaranje preduvjeta za privlačenje novih investicija koje će otvarati nova radna mjesta s većom dodanom vrijednošću i većim primanjima za građane Čakovca. Posebna pažnja posvetit će se transparentnom radu gradske uprave, prije svega trošenju proračunskog novca te digitalizaciji u radu gradske uprave.

– Podsjećamo da je gradonačelnik ovdje da prije svega radi u interesu građana i da na transparentan i racionalan način upravlja novcima građana. To je ono što mi nudimo: rad za građane Čakovca, rad u interesu građana i razvoj našeg Čakovca – zaključio je Marković koji je još jednom poslao jasnu poruku svim Čakovčankama i Čakovčancima: “Vrijeme je za TVOJ Čakovec!”

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 87 novozaraženih, na respiratoru tri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 255 uzoraka, od čega je evidentirano 85 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 37,77 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 61 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 568.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan nalaz, iz drugih županija javljeno o 1 pozitivnom slučaju osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 50.271 uzorak, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 45 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, otpušteno je 8 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo u MŽ 13.342 oboljelih COVID 19 osoba, a ukupno se opravilo 12.518 osoba

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, uvažavajući upute epidemiologa donio je preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija da se nastava narednih tjedan dana za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i učenike završnih razreda srednjih škola organizira prema A modelu nastave, odnosno u školskim učionicama.

Preporuka je da se nastava za više razrede osnovnih škola i ostale razrede srednjih škola održi online, odnosno prema C modelu nastave.

Nastavite čitati