Povežite se s nama

Život i društvo

Na varaždinskom placu zahuktala se sezona zelenog lisnatog povrća

Objavljeno:

- dana

Subotnjim zelenim danom na placu i službeno je otvorena sezona mladog lisnatog povrća. Tim povodom posjetitelji su mogli uživati u ukusnim zelenim zalogajima koje su pripremali stručnjaci nutricionisti iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole te Srednje strukovne škole.

Lovorka Ernoić dipl. ing. iz Srednje strukovne škole pripremala je zeleni sok  dobiven posebnim postupkom hladnog prešanja koji zaustavlja upalne procese u organizmu, preventivno djeluje protiv raka, sprječava anemiju, regulira probavu, a uz sve to odličan je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Stručnjaci nutricionisti iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole prof. savjetnik Davor Hostić dipl. ing. preh. teh., univ. spec. nutr., Lidija Vrbanić dipl.ing.preh. teh., te prof. savjetnik Anita Car dipl. ing. preh, teh. pripremali su zeleni smoothie, osvježavajuću proljetnu salatu i zeleni namaz. Sve su to posjetitelji mogli kušati, te sa sobom kući besplatno ponijeti knjižicu s receptima i savjetima.

Na događaju su se najbolje proveli mališani koje su zabavljali ‘grašak’, ‘jagodica’ i ‘mrkvica’ iz UO ‘Favela’,  a mogli su i besplatno obojati lica o čemu je brinula artistica Marija Crnčec. Najsretniji posjetitelji tržnice su kući ponijeli i vrijedne nagrade koje su osigurale trgovine i OPG-ovi s varaždinskog placa – OPG Marko Horvat, OPG Vera Kranjčec, OPG Mirjana Kovačić, OPG Mladen Namjesnik, Ekos pekarnica, Mesnica Gotić i Vaša najdraža ribarnica.  

Dobrim okusom hladno prešanog zelenog soka bio je ugodno iznenađen i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

– Upravo nutricionisti Anita Car i Davor Hostić koji su danas ovdje s nama, sudjelovat će u provođenju „Čarobne osmice“ u varaždinskim osnovnim školama te educirati školske kuhare da provode još bolju i zdraviju prehranu naših školaraca. Kao na 5. osnovnoj školi, od iduće školske godine to ćemo provoditi na svim školama u Varaždinu. Zeleni dan na varaždinskom placu, koji je duša našeg grada, uistinu je uz sve ovo zeleno povrće i zdrave namirnice, zelen i zdrav u punom smislu. Želimo naše sugrađane potaknuti da kupuju domaće i pripremaju zdrave obroke stoga ih pozivam da dođu na našu tržnicu i sve što je dostupno i sezonski kupuju ovdje – rekao je Marković.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar istaknuo je kako je fokus ovog događaja na promociji domaćih proizvoda lokalnih OPG-ova kojih najviše ima na varaždinskom placu.

– Gradska tržnica i ubuduće će raditi na promociji svoje ponude. Uskoro slijedi certificiranje domaćih proizvođača hrane, sve s porukom – dođite na plac, kupujte lokalno, jedite zdravo i svježe – poručuje Ciglar.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje