Povežite se s nama

Kultura

Na Vugrinčevu izložbu u Sloveniji došli i Davor Šuker, Zdravko Mamić i Zlatko Mateša

Objavljeno:

- dana

Izložba u Ljubljani

Otvorenje izložbe umjetničke zbirke bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Davora Vugrinca u ljubljanskoj Narodnoj galeriji sinoć je 10. studenog,  u Galeriju privuklo veliki broj ljubitelja umjetnosti, ali i sportaša s obje strane granice.

Slovenski su mediji izložbu “Hrvatska moderna 1880-1945 iz kolekcije Vugrinec” proglasili prvorazrednim kulturnim i društvenim događanjem.

U Narodnoj galeriji izloženo je 65 slika i skulptura iz jedne od, kako vele stručnjaci, najbolje privatne zbirke u Hrvatskoj. Uz Davora Vugrinca suvlasnica kolekcije je njegova supruga Petra, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica Galerije „Klovićevi dvori“.

Proširena kolekcija

Izložba je  po prvi put postavljena lani u u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, ali ova, ljubljanska izložba, proširena je s 27 djela hrvatskog slikarstva i kiparstva Hrvatske moderne.

Davor Vugrinec će u anale hrvatskog nogometa biti upisano kao igrač koji je u postigao najviše pogodaka u HNL-u. Tijekom dugih karantena se  – kako je ispričao profesor Zvonko Maković, autor uvoda u izložbeni katalog – samostalno educirao o umjetnosti, koja ga je zanimala. – Vugrinec je strast i urođene instinkte oplemenio znanjem zbog čega je postao vlasnik kolekcije bez koje nije moguće steći realnu sliku hrvatske umjetnosti – rekao je profesor Makovec.

Nakon odlaska u nogometnu mirovinu Davor Vugrinec se prometnuo u najvećg kolekcionara remek-djela  Mujadžića, Motike, Meštrovića, Bukovca, Becića, Emanuela Vidovića i drugih. 

Na otvorenju izložbe je  govorila i direktorica Narodne galerija, Barbara Jaki, na čiji je poziv kolekcijai stigla u Ljubljanu. Glavni sponzor Janez Škrabec, slovenski kolekcionar i mecena najavio je kako njegova skorašnja izložba u Ribnici ne može dosegnuti ovakvu umjetničku vrijednost.

U ljubljanskoj Narodnoj Galeriji Davora Vugrinca su sinoć podržali i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Vesna Kusin, veleposlanica Vesna Terzić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš te Zdravko Mamić, Davor Šuker, Zlatko Mateša i Branko Mikša.

Izvor: SportCom.hr

Izvor:
Foto: SportCom

Kultura

U srijedu u Glazbenoj školi veliki završni koncert puhača, dodijelit će i nagrade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Varaždin Woodwind & Bras Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix.

Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina.

Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju puhačke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina.

Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Broj zemalja sudionica raste svake godine potvrđujući važnost i međunarodni status Natjecanja. Natjecatelji iz Velike Britanije, Italije, Španjolske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske samo su neki od sudionika koji su do sada sudjelovali na natjecanju, a ove godine na Natjecanju sudjeluje 452 natjecatelja iz 10 zemalja koje ocjenjuje ocjenjivači sud sastavljen od 18 eminentnih međunarodnih pedagoga i glazbenika.

Na zadnji dan natjecanja, u srijedu 8. prosinca, održat će se završni koncert i svečana podjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati. Ulaz na koncert je slobodan, a prilikom dolaska potrebno je pokazati valjanu EU Covid potvrdu (potvrda o cijepljenju ili potvrda da je osoba preboljela Covid unazad godinu dana ili potvrda o negativnom testu ne starija od 48 sati).

Svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube i Facebook stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinka je osvježenje na hrvatskoj opernoj sceni: Voditeljica me izbacila iz školskog zbora uz objašnjenje da nemam sluha

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska operna scena dobiva pravo osvježenje u mladoj mezzosopranistici, Varaždinki Margareti Matišić.

Već dobro poznata u opernim krugovima, Margareta se ovih dana užurbano priprema za nastupe u operama „Medij“ i „Carmen“ Hrvatskog narodnog kazališta, gdje ćemo ju imati prilike gledati ove zime.

Uz zahtjevne probe, ambiciozna Margareta gradi glazbenu karijeru paralelno pjevajući u još dodatne tri opere, u premijernoj Verdijevoj „Traviati“ i „Evgenij Onjegin“ Petra Iljiča Čajkovskog te u reprizi Mozartove „Čarobne frule“.

Uz to, već punih deset godina svoje znanje i umijeće solo pjevanja, komorne glazbe i scenskog pokreta predaje mladim naraštajima u Glazbenoj školi u Varaždinu.

– Dolazim iz glazbene obitelji, stoga je moj životni poziv uslijedio sasvim prirodno i logički. Prvo sam s pet godina krenula na predškolski zbor, a par godina kasnije u osnovnoj Glazbenoj školi u Varaždinu na klavir. Paralelno sam pohađala i dramsku i likovnu grupu. S 12 godina otišla sam svojoj dragoj profesorici Dariji Hreljanović da me posluša. Nakon što sam pjevala svega par minuta i kad je čula već onda moj veliki raspon glasa, pogledala me i rekla onak’ po varaždinski: „Ti se buš s tim v životu bavila“. I tako je sve krenulo – otkriva Margareta svoje glazbene početke nakon kojih su se samo redali maestralni uspjesi poput Dekanove nagrade za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju glazbene umjetnosti i uspjeh tijekom studija, kvalifikacije u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere u Južnoafričkoj Republici u Cape Town-u te u finale Internacionalnog pjevačkog natjecanja Zinke Milanov u Rijeci koje je dirigirao poznati svjetski dirigent Marco Boemi, solistički nastupi s Zagrebačkom filharmonijom izvodeći Beethovenovu Devetu Simfoniju u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem maestra Davida Danzmayera te brojni drugi.

Iako priznaje, nije uvijek išlo glatko.

– U osnovnoj školi tadašnja voditeljica zbora izbacila me iz zbora dan prije nastupa s objašnjenjem kako nemam sluha – prisjeća se Margareta uz osmijeh te dodaje:– To me od malih nogu naučilo kako je najbitnije vjerovati u sebe, ne odustati i uvijek se boriti. Smatram da je za uspjeh osim znanja, talenta i svakodnevnog vježbanja, potrebno i malo sreće.

Svoj svestrani duh s dozom avanturizma Margareta uspješno donosi na scenske daske, a nerijetko nakon proba, svečane dvorane zamijeni onim sportskim.

Uz mnoge sportove kojima se bavi, u ranijoj mladosti nizala je uspjehe u kickboxingu, a sada aktivno planinari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje