Povežite se s nama

Kultura

Na Vugrinčevu izložbu u Sloveniji došli i Davor Šuker, Zdravko Mamić i Zlatko Mateša

Objavljeno:

- dana

Izložba u Ljubljani

Otvorenje izložbe umjetničke zbirke bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Davora Vugrinca u ljubljanskoj Narodnoj galeriji sinoć je 10. studenog,  u Galeriju privuklo veliki broj ljubitelja umjetnosti, ali i sportaša s obje strane granice.

Slovenski su mediji izložbu “Hrvatska moderna 1880-1945 iz kolekcije Vugrinec” proglasili prvorazrednim kulturnim i društvenim događanjem.

U Narodnoj galeriji izloženo je 65 slika i skulptura iz jedne od, kako vele stručnjaci, najbolje privatne zbirke u Hrvatskoj. Uz Davora Vugrinca suvlasnica kolekcije je njegova supruga Petra, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica Galerije „Klovićevi dvori“.

Proširena kolekcija

Izložba je  po prvi put postavljena lani u u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, ali ova, ljubljanska izložba, proširena je s 27 djela hrvatskog slikarstva i kiparstva Hrvatske moderne.

Davor Vugrinec će u anale hrvatskog nogometa biti upisano kao igrač koji je u postigao najviše pogodaka u HNL-u. Tijekom dugih karantena se  – kako je ispričao profesor Zvonko Maković, autor uvoda u izložbeni katalog – samostalno educirao o umjetnosti, koja ga je zanimala. – Vugrinec je strast i urođene instinkte oplemenio znanjem zbog čega je postao vlasnik kolekcije bez koje nije moguće steći realnu sliku hrvatske umjetnosti – rekao je profesor Makovec.

Nakon odlaska u nogometnu mirovinu Davor Vugrinec se prometnuo u najvećg kolekcionara remek-djela  Mujadžića, Motike, Meštrovića, Bukovca, Becića, Emanuela Vidovića i drugih. 

Na otvorenju izložbe je  govorila i direktorica Narodne galerija, Barbara Jaki, na čiji je poziv kolekcijai stigla u Ljubljanu. Glavni sponzor Janez Škrabec, slovenski kolekcionar i mecena najavio je kako njegova skorašnja izložba u Ribnici ne može dosegnuti ovakvu umjetničku vrijednost.

U ljubljanskoj Narodnoj Galeriji Davora Vugrinca su sinoć podržali i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Vesna Kusin, veleposlanica Vesna Terzić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš te Zdravko Mamić, Davor Šuker, Zlatko Mateša i Branko Mikša.

Izvor: SportCom.hr

Izvor:
Foto: SportCom

Kultura

U Muzeju anđela izložbe i kreativne radionice uz slatke zalogaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej anđela ugostit će u petak, 1. prosinca, keramičarku Nikolinu Kudelić. Izložba pod nazivom ”Modeliraj srcem” bit će otvorena u 18 sati i riječ je o trećoj samostalnoj izložbi autorice u prostorijama Muzeja anđela kojom će se tradicionalno obilježiti početak adventskog razdoblja.

Bit će izloženi autorski keramičarski radovi s naglaskom na zdjele, vaze, čajnike, šalice te ostale predmete nastale tijekom protekle godine.

Prosinac će također biti ispunjen likovno kreativnim radionicama za mališane, gdje će sami izrađivati svoja umjetnička djela prigodna nadolazećim blagdanima. Sve radionice su besplatne te je obvezna prijava na iste.

Održat će se prema sljedećim terminima:

09.12.2023. u 10:30 sati – Moja božićna kuglica
16.12.2023. u 10:30 sati – Moj božićni anđeo
23.12.2023. u 10:30 sati – Čestitka božićnih želja

Uz navedene, 15. prosinca s početkom u 19 sati održat će se i radionica “Kreativna družionica” za odrasle, u intimnom okruženju uz “Ajngelekof napitek” i slatke božićne zalogaje “Ajngelekof kolačec” moći ćete sami nakititi i okititi svoje mini božićno drvce.

– Uz sve navedeno, svakako dođite u Muzej anđela i razgledajte novi postav slika iz zimskog ciklusa radova “Grad u kojem spavaju anđeli” slikara Željka Prsteca, te naveliko poznatu izložbu ”Anđeli cijeloga svijeta”. Također ne propustite zaviriti u Rajski vrt koji će Vam svojim instalacijama i božićnim ukrasima pružiti uvid u pravu malu božićnu čaroliju – ističu u Muzeju.

Nastavite čitati

Kultura

Miroslav Prikratki izlaže u petak u Gibi gibu: sve je počelo od ideje da od stvari koje su odbačene stvori novi svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svoja djela stvara iz ljubavi, inspiraciju nalazi u stvarima koje su odbačene, a nakon što staro željezo i alat prođu kroz njegove ruke, nastaje prava umjetnost.

U petak 1. prosinca varaždinski umjetnik Miroslav Prikratki predstavit će svoj rad na izložbi u teretani Gibi gib, Podravska 14 u Varaždinu. Izložba se otvara u 17 sati.

Miroslav Prikratki stvorio je na tisuće skulptura i kompozicija, a njegov umjetnički opus teško se može s bilo čime usporediti.

Taj jedinstveni umjetnik starom željezu i odbačenom alatu udahnuo je potpuno novi život.

Njegova djela izrađena su od starog alata i starog otpadnog željeza. Stari čekići, kliješta, razni drugi alati, metalni i kovani predmeti, pa čak i razni autodijelovi, nakon Miroslavove umjetničke intervencije dobili su potpuno novi oblik i namjenu.

Ovaj poznati Varaždinac, inače automehaničar po struci, koji je iz autoservisne radionice razvio uspješnu obiteljsku tvrtku AC Prikratki, može se pohvaliti brojnim priznanjima, a iza njega su izložbe koje nikog nisu ostavile ravnodušnim.

Dio njegovog bogatog i jedinstvenog opusa sada će moći vidjeti svi oni koji u petak dođu u Gibi gib.

Zanimljiv je i početak stvaralačkog puta ovog umjetnika. Sve je počelo od ideje, inspiracije i ljubavi da od stvari koje su odbačene stvori novi svijet. Svoja djela prvi put je pokazao javnosti prije osam godina,  kad su njegova djela bila ni manje ni više nego uz djela slavnog Picassa.

Od tada je sudjelovao na brojnim izložbama, većinom u Zagrebu.

Varaždincima je dobo poznata Galerija Prikratki u Padovčevoj ulici, koja je samo da je jedinstvena i osebujna kao i ovaj samozatajni majstor, već ne može ostaviti ravnodušnim ni one koji su uvjereni da ne vole umjetnost. Ulazak u Galeriju je kao da ste ušli u neki potpuno drugačiji svijet, koji vas s jedne strane smiruje, a s druge u vama stvara želju da svaku skulpturu, svaku kompoziciju, promotrite, analizirate i da se tamo opet vratite.

Međutim, želja Miroslava Prikratkog bila je da se domaćoj varaždinskoj publici predstavi i na izložbi. Stoga je sigurno da iz Gibi-giba u petak nitko neće otići bez puno dojmova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje