Povežite se s nama

Kultura

Na Vugrinčevu izložbu u Sloveniji došli i Davor Šuker, Zdravko Mamić i Zlatko Mateša

Objavljeno:

- dana

Izložba u Ljubljani

Otvorenje izložbe umjetničke zbirke bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca Davora Vugrinca u ljubljanskoj Narodnoj galeriji sinoć je 10. studenog,  u Galeriju privuklo veliki broj ljubitelja umjetnosti, ali i sportaša s obje strane granice.

Slovenski su mediji izložbu “Hrvatska moderna 1880-1945 iz kolekcije Vugrinec” proglasili prvorazrednim kulturnim i društvenim događanjem.

U Narodnoj galeriji izloženo je 65 slika i skulptura iz jedne od, kako vele stručnjaci, najbolje privatne zbirke u Hrvatskoj. Uz Davora Vugrinca suvlasnica kolekcije je njegova supruga Petra, povjesničarka umjetnosti i viša kustosica Galerije „Klovićevi dvori“.

Proširena kolekcija

Izložba je  po prvi put postavljena lani u u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, ali ova, ljubljanska izložba, proširena je s 27 djela hrvatskog slikarstva i kiparstva Hrvatske moderne.

Davor Vugrinec će u anale hrvatskog nogometa biti upisano kao igrač koji je u postigao najviše pogodaka u HNL-u. Tijekom dugih karantena se  – kako je ispričao profesor Zvonko Maković, autor uvoda u izložbeni katalog – samostalno educirao o umjetnosti, koja ga je zanimala. – Vugrinec je strast i urođene instinkte oplemenio znanjem zbog čega je postao vlasnik kolekcije bez koje nije moguće steći realnu sliku hrvatske umjetnosti – rekao je profesor Makovec.

Nakon odlaska u nogometnu mirovinu Davor Vugrinec se prometnuo u najvećg kolekcionara remek-djela  Mujadžića, Motike, Meštrovića, Bukovca, Becića, Emanuela Vidovića i drugih. 

Na otvorenju izložbe je  govorila i direktorica Narodne galerija, Barbara Jaki, na čiji je poziv kolekcijai stigla u Ljubljanu. Glavni sponzor Janez Škrabec, slovenski kolekcionar i mecena najavio je kako njegova skorašnja izložba u Ribnici ne može dosegnuti ovakvu umjetničku vrijednost.

U ljubljanskoj Narodnoj Galeriji Davora Vugrinca su sinoć podržali i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Vesna Kusin, veleposlanica Vesna Terzić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš te Zdravko Mamić, Davor Šuker, Zlatko Mateša i Branko Mikša.

Izvor: SportCom.hr

Izvor:
Foto: SportCom

Kultura

U palači Sermage otvorenje postava Hrvatskih majstora i izložbe Stančićeve biblioteke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 16. lipnja, Gradski muzej Varaždin u 19 sati i 30 minuta otvara za posjetitelje stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, s djelima iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a, koji će nakon dužeg razdoblja ponovno biti izložen na katu palače Sermage.

Osim Stalnog postava starih majstora, koji obuhvaća vrijedne umjetnine i predstavlja u Hrvatskoj rijedak presjek europskog slikarstva od 15. do 19. stoljeća, iz galerijskih zbirki GMV-a 2006. godine realiziran je i stalni postav s radovima 20. i 21. stoljeća, među kojima su gotovo svi najznačajniji hrvatski likovni umjetnici toga razdoblja.

To su, primjerice, V. Bukovac, C. Medović, M. Kraljević, J. Račić, Lj. Babić, V. Becić, T. Krizman, F. Kršinić, M. Tartaglia, O. Gliha, E. Murtić, B. Ružić, A. Srnec, J. Vaništa, Lj. Ivančić, Đ. Seder, Š. Perić, M. Šutej, kao i Varaždinci M. Stančić, I. Režek, P. Vojković, V. Gašparić Gapa, N. Opačić, V. Kuntner i mnogi drugi.

Pedesetak autora s djelima iz galerijskog fundusa GMV-a predstavljeno je i u sklopu programa Velikani hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća na izložbama u Beču (2014.), Budimpešti i Bratislavi (2015.) te Sofiji (2017.), kojim su ilustrirane značajke cjelokupne hrvatske likovne umjetnosti tog razdoblja, kao i njihove poveznice s europskim kontekstom.

Za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međunarodnu/međumuzejsku suradnju, koju mu je u okviru godišnjih nagrada dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav hrvatskih majstora 20. i 21. stoljeća posebno će biti dopunjen dodatnim izborom radova Miljenka Stančića, uz koje se predstavlja i iznimno vrijedna umjetnikova biblioteka, nedavno pristigla u varaždinski muzej kao donacija njegove obitelji.

Ovaj programski koncept ujedno je i hommage Miljenku Stančiću (Varaždin, 1. ožujka 1926. – Zagreb, 13. svibnja 1977.), u prigodi 95. obljetnice njegova rođenja, kao i svojevrsni podsjetnik na činjenicu da taj najznačajniji varaždinski slikar u svome rodnom gradu još uvijek nema prikladno uređeni stalni postav.

O mogućnostima i iznalaženju trajnog rješenja te problematike govorit će se u nastavku programa, koji počinje u 20.30 sati, što je jedna od tema predstavljanja vizije razvoja Gradskog muzeja Varaždin u idućih deset godina.

Na izradi vizije sudjelovali su stručni djelatnici GMV-a, uz sugestije vanjskih stručnjaka, s ciljem uobličavanja stalnih postava prezentacijom predmeta iz muzejskih zbirki svih šest odjela GMV-a, čime bi varaždinski muzej dodatno potvrdio svoj status kao jedne od najvažnijih varaždinskih, ali i hrvatskih kulturnih ustanova.

U programu sudjeluju ravnatelj GMV-a mr. Ivan Mesek i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Nakon dužeg razdoblja, u varaždinskome muzeju bit će to javno događanje koje se priređuje uz nazočnost publike, no i nadalje uz provedbu svih važećih epidemioloških mjera (otvorenje stalnog postava i izložbe te predstavljanje vizije razvoja GMV-a održava se na otvorenom prostoru u dvorištu palače Sermage; u razgled izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u tom prostoru, ulazit će po 25 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice).

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća te prigodna izložba Miljenka Stančića bit će postavljeni za razgled do 29. kolovoza ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Manifestacija „2. SMEŠNE TOPLICE“ održat će se od 19. lipnja do 31. srpnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

skupština, izvor: kerekesh teatar
Kerekesh teatar

Najavljena je manifestacija „2. SMEŠNE TOPLICE“ Kerekesh teatra, koja će se održati od 19. lipnja do 31. srpnja.

Ulaznice za predstave bit će u prodaji po cijeni od 70 kuna te po cijeni od 80 kuna putem sustava Entrio.hr. Predstave se izvode na terasi pizzerije BERNARDA u Varaždinskim Toplicama, a u slučaju lošeg vremena predstava se odgađa i određuje se novi datum izvođenja.

RASPORED:

19.6.      JA, TRUDNICA – Kerekesh Teatar

26.6.      POD HITNO NA HITNU – Kerekesh Teatar

10.7.      SUSJEDI – Kerekesh Teatar

17.7.      VLA, VLA, VLAJLAND – Kazalište Moruzgva

31.7.      SKUPŠTINA – Kerekesh Teatar

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!