Povežite se s nama

U fokusu

Na zasluženom odmoru ili štednja na darovitima?

Objavljeno:

- dana

Centri izvrsnosti neće raditi kroz praznike

Za vrijeme zimskih školskih praznika centri izvrsnosti koji djeluju na području Varaždinske županije neće raditi.

 To je novost u odnosu na prošle godine, kada se nastava u pojedinim centrima održavala zadnji tjedan praznika, najviše zbog priprema učenika na natjecanja. No hoće li se to odraziti na rezultate koje učenici postižu na natjecanjima?

Županija špara?

– Odustajanjem od rada u zadnjem tjednu praznika gubimo 20 sati koje smo svih ovih godina imali i koji su bili najbolji za rad jer nema nastave, pa se učenici mogu posvetiti samo radu u Centru – upozorio je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike čiji su polaznici proteklih godina bili među najuspješnijim mladim matematičarima u Hrvatskoj, koji već krajem siječnja imaju prva natjecanja.

Odustajanjem od rada u zadnjem tjednu praznika gubimo 20 sati

Zato je roditeljima uputio pismo u kojem ih je zamolio da razmotre mogućnost da po polazniku izdvoje 100 kuna za prijevoz kako bi se nastava zadnji tjedan praznika ipak mogla održati.
– Trebalo bi skupiti oko 20.000 kuna koliko bi otprilike koštao prijevoz za tih četiri, odnosno pet radnih dana s obzirom na to da u Centar dolaze učenici iz cijele Varaždinske županije – pojašnjava Topić.
Međutim, ovo je pismo iznenadilo roditelje koji se čude zašto ove godine te troškove ne pokriva Varaždinska županija.
– Prema planu rada centara izvrsnosti za ovu školsku godinu za vrijeme zimskih školskih praznika nisu predviđene nikakve aktivnosti – kratko su poručili iz Varaždinske županije uz objašnjenje da imaju osigurana financijska sredstva te plaćaju troškove rada centara izvrsnosti što podrazumijeva rad predavača, prehranu, prijevoz te materijalne troškove, a riječ je o godišnjem iznosu od oko 1,2 milijuna kuna.
Ipak, čini se da to nije dovoljno. Štedi li doista Varaždinska županija ove zime na darovitim učenicima? Ne treba zaboraviti da su centri izvrsnosti jedan od značajnijih projekata Varaždinske županije u području obrazovanja, a uz šest postojećih (iz matematike, fizike, informatike, kemije, hrvatskog jezika i poduzetništva) ove godine pokrenuta su i tri nova (iz biologije, komunikacija te novih tehnologija) koje polazi ukupno 875 osnovnoškolaca i srednjoškolaca.
– Varaždinska županija pojam je za izvrsnost u obrazovanju. Svake godine broj zainteresiranih učenika za centre izvrsnosti sve je veći, a mi se trudimo kako bismo njima i njihovim mentorima osigurali što bolje uvjete za rad i učenje – istaknuo je dožupan Alen Kišić krajem listopada ove godine na svečanosti obilježavanja početka rada centara izvrsnosti.
Da je to tako, pitamo se bi li molbe za donacije upućene roditeljima uopće bile potrebne?

I uz odmor sve se stigne

To što nije predviđena nastava zadnji tjedan školskih praznika neće se negativno odraziti na polaznike Centra izvrsnosti iz kemije. Mihaela Vrbnjak Grđan, voditeljica Centra izvrsnosti za kemiju za osnovnoškolce navodi kako su njihova natjecanja tek u veljači, ali kemičari imaju i manji predviđeni fond sati od matematičara. Janja Banić, voditeljica Centra izvrsnosti iz informatike za srednjoškolce čija su natjecanja isto među prvima, tvrdi da nema potrebe za radom tijekom praznika. – Sve ćemo stići na vrijeme. Odlučili smo da se djeca ove praznike dobro odmore – poručila je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje