Povežite se s nama

Život i društvo

Priča o baki Schwarzeneggera urbana legenda, no jedna je holivudska diva zaista povezana s Varaždinom

Objavljeno:

- dana

BEZ DOKAZA O POKOPU

Varaždinska je dogradonačelnica Sandra Malenica ranije ovog tjedna na svom Facebook profilu objavila da je na Židovskom groblju u Varaždinu pokopana baka Arnolda Schwarzeneggera, no ispostavilo se da taj podatak – nije točan!

>>Što to povezuje Arnolda Schwarzeneggera i Varaždin?

Naime, kontaktirali smo Gradski muzej Varaždin, čija nam je muzejska savjetnica Spomenka Težak objasnila je ta informacija samo – urbana legenda.

– Priča postoji o toj temi, no dokaza da je na groblju pokopana baka Arnolda Schwarzeneggera nema, to je samo urbana legenda – rekla je muzejska savjetnica Spomenka Težak.

Iako Varaždin ne možemo povezati sa obitelji jednog od najpoznatijih svjetskih glumaca akcijskog žanra i bivšeg guvernera države Kalifornije, možemo ga povezati sa životom Hedy Lamarr, rođene Austrijanke i Židovke koja je izgradila filmsku karijeru dostojnu prave holivudske dive.

Hedy Lamarr posjećivala je Varaždin 20. i 30. godina prošlog stoljeća, otkriva savjetnica Spomenka Težak, jer je bila nećakinja nadrabina Rudolfa Glucka koji je živio u jednoj od zgrada gdje je danas smještena varaždinska policija.

– Hedy Lamarr posjećivala je Rudolfa Glucka sve do 1933. godine kada je snimila čehoslovački film “Ekstaza” koji ju je proslavio – navela je Spomenka Težak.

Izvor: arhiva rt/pinterest.com/
Foto:

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati