Povežite se s nama

Život i društvo

Nabavljen terapijski tricikl za sedmogodišnjeg dječaka s teškoćama u razvoju iz Ukrajine

Objavljeno:

- dana

Sedmogodišnjem dječaku Ivanu s teškoćama u razvoju, koji je zajedno sa svojom majkom Olenom i drugim raseljenim osobama iz Ukrajine smješten u kolektivnom smještaju Dom 2 u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ovih dana osmijeh ne silazi s lica.

Razlog tome je terapijski tricikl koji mu je uručen. Naime, na zamolbu majke Olene kako je njenom djetetu potreban terapijski tricikl koji će uvelike pomoći njegovom motoričkom razvoju spremno je odgovorila Varaždinska županija. Zajedno s tvrtkom TTI d.o.o. iz Varaždinskih Toplica osigurala je financijska sredstva za kupnju tog ortopedskog pomagala.

– Drago mi je što je moju inicijativu prepoznala Varaždinska županija, te što smo zajedničkim snagama osigurali sredstva za nabavku ovog tricikla. Iako je to samo kap u moru, veseli nas što smo učinili jedno dobro djelo i izmamili osmijeh na lice tom djetetu i njegovoj majci – izjavio je Dragutin Kranjčec ispred tvrtke TTI d.o.o.

Sreću što je njeno dijete dobilo neophodno potrebno ortopedsko pomagalo nije mogla sakriti ni majka Olena.

– Zahvaljujem se svima koji su pomogli da moje dijete dobije ovaj terapijski tricikl. Osim što će mu pomoći kod jačanja snage, donjih ekstremiteta, uspostavljanja ravnoteže, napokon ćemo moći više boraviti na svježem zraku. A vidim da se i njemu jako sviđa što je u pokretu – rekla je Olena.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec pohvalila je inicijativu.

– Svako dijete zaslužuje sretno djetinjstvo. Nažalost, mnogoj djeci ono je uništeno i mi smo ovdje kako bi im tu nanesenu nepravdu u sigurnom okruženju ispravili i omogućili im što bezbrižnije djetinjstvo i odrastanje – rekla je zamjenica Zagorec.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković podsjetila je kako je prošlo godinu dana od prvih ruskih bombardiranja koja su zaprepastila ne samo stanovnike Kijeva, već i cijeli svijet.

– U svega nekoliko dana od prvih napada na Kijev na područje Varaždinske županije, točnije u Varaždinske Toplice stigle su prve raseljene osobe iz Ukrajine. Danas ih je ovdje u Domu 80-tak. Spremno smo odgovorili na te prve izazove, ali i na sve ostale, od pronalaska smještaja, mogućnosti zapošljavanja, do uključivanja djece u dječje vrtiće i škole – podsjetila je gradonačelnica Ratković.

Primopredaji tricikla prisustvovali su dr. sc. Daria Vuger Kovačić, prof. psiholog iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i voditelj Županijskog centra 112 i koordinator Ravnateljstva civilne zaštite za objekat kolektivnog smještaja o raseljenim osobama iz Ukrajine u Varaždinskim Toplicama Zdravko Lazar.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje