Povežite se s nama

Život i društvo

Nabrijane jurilice, akrobacije i sexy pranje automobila u subotu u Luminiju

Objavljeno:

- dana

Brzi i žestoki Lumini Style show

U subotu, 10. lipnja, održat će se Brzi i žestoki Lumini Style Show koji se ove godine održava četvrti put, a svake godine privuče veliki broj posjetitelja. 

Na najveći Auto Moto Show u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske stižu zaljubljenici u “tunirane” automobile iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Akrobat Dejan Špoljar izvest će lastavicu

Vozila, izložena na parkiralištu trgovačkog centra Lumini, ocjenjivat će se u dvadesetak style kategorija te DB drag natjecanju, tj. natjecanju u jačini zvučnika i snazi basa. Uz oktanske ljepotane posjetitelje očekuje bogat popratni program. Atmosferu će dodatno zagrijati DJ, atraktivne hostese te Sexy Car Wash. Za adrenalinski šok pobrinut će se motociklistički akrobat Dejan Špoljar, peterostruki prvak Hrvatske u free style vožnji. On će uz pomoć hrabrih asistentica izvesti dramatičan stunt show.
– Za svoj sam varaždinski nastup pripremio mnogobrojna akrobatska iznenađenja među kojima je posebno atraktivna lastavica. Držati djevojku na vratu i pri tome u vožnji balansirati na prednjem kotaču motocikla je zahtjevno, ali istodobno i uzbudljivo te zabavno. Novu dimenziju cijelom će nastupu dati moje dvije nove asistentice – najavljuje Špoljar koji je u Guinnessevu knjigu rekorda ušao zahvaljujući najduljoj vožnji na jednom kotaču motocikla s nogama preko volana, bez ruku.
Posjetitelji će moći doživjeti i prevrtanje automobila u simulatoru Hrvatskog autokluba.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Tabula rasa? – hrvatski učenici tek prosječno pismeni, a ni matematika im još uvijek nije jača strana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Rezultati najnovijeg PISA istraživanja pokazali su kako su se hrvatski učenici našli u prosjeku OECD-a po čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti.

No, u matematičkoj su pismenosti i dalje ispod prosjeka. Iako su rezultati tog dijela ispitivanja Hrvatsku smjestili na 36. mjesto od ukupno 81 zemlje sudionice, prosječan broj bodova koje su naši učenici ostvarili na ispitivanju matematičke pismenosti je 463 boda.

A taj prosjek OECD-a je 472 boda. S takvim rezultatom Hrvatska se svrstava među 48 zemalja koje su ostvarile znatno niži rezultat od prosjeka OECD-a. Pritom se rezultati Hrvatske ne razlikuju mnogo od rezultata Vijetnama, Norveške, Malte, SAD-a, Slovačke, Islanda i Izraela…

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

Veselo je bilo na Adventu u Cestici, u subotu je na rasporedu Advent u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvodnevni program ovogodišnjeg Adventa u Cestici održan je u subotu i nedjelju, 2. i 3. prosinca.

Uz program na otvorenom, u dvorištu, ispred zgrade Općine Cestica, sam program započeo je u subotu, u dvorani Kulturnog centra u Cestici s početkom u 16 sati, a tijekom dvodnevnih aktivnosti, osim otvaranja Adventa program u zatvorenom prostoru obuhvaćao je; u nedjelju, u 16 sati priredbu učenika OŠ Cestica u Kulturnom centru, i podjelu darova Svetog Nikole koja je održana u sportskoj dvorani osnovne škole Cestica s početkom u 17 sati.

Prijavilo se 28 izlagača.

Na početku manifestacije Advent u Cestici, u subotu, nazočnima se obratila Mirjana Koledić, direktorica Turističke zajednice područja Sjever Zagorja koja je proglasila Advent u Cestici otvorenim.

Nakon programa u dvorani, u sklopu kojeg je svečano obilježeno 30 godina postojanja Općine Cestica, a i izveden je prigodni kulturno umjetnički program, prisutni u dvorani su, predvođeni predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom i načelnikom Općine Cestica Mirkom Korotajem obišli izložbene štandove ovogodišnjeg Adventa u Cestici.

Manifestacija Advent u Cestici održan je organizaciji Općine Cestica i suorganizatora Turističke zajednice područja Sjever Zagorja, a u dva dana posjetilo je više od tisuću posjetitelja.

Od cestičkih udruga na Adventu su sudjelovali: Udruga umirovljenika Općine Cestica, Lovačko društvo Sveti Hubert Cestica, SRK Općine Cestica 1995., DVD Babinec, DSR Vrtovi Vratno, Udruga mladih HiperAKTIVNI Cestica, Lovačko društvo Cestica, Udruga vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, MNK Lovrečan, Udruga tradicijskih običaja Pingo, NK Bratstvo Otok Virje, Udruga Vezilje, a sa svojim radovima bili su i učenici OŠ Cestica, KUD Općine Klenovnik i Udruga Crni turmalin.  Na štandovima moglo se naći i brojnih proizvoda cestičkih tvrtki, a svojim proizvodima predstavili su se i Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, vinarije i ostali.

U sklopu Adventa u Cestici, u večernjim satima u subotu bio je koncert ZSA ZSA, a u nedjelju Passion Embrace Band.

Advent na Sjeveru Zagorja se nastavlja dolazećeg vikenda i to u Vinici. Nadolazeći petak nosi zanimljivu radionicu Sip of wine&design, a u subotu, 9. prosinca, održat će se svečano otvorenje započinje Adventa u Vinici. U večernjem dijelu programa nastupit će Srebrni akordi, a dnevni je program je fokusiran na djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje