Povežite se s nama

U fokusu

Načelnici i gradonačelnici u posjetu Europskoj komisiji

Objavljeno:

- dana

Posjet Brusselesu

Delegacija hrvatskih gradonačelnika i načelnika – između kojih i Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, saborski zastupnik i gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić, načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić i Općine Vinica, Marijan Kostanjevac – u organizaciji su Europske komisije sudjelovali u dvodnevnom posjetu Brusselesu.

Cilj posjete bio je je uspostava češće i konkretnije suradnje, ključne za razvoj županija, gradova i općina, ali i cijele Hrvatske. Delegacija se susrela s članovima hrvatskih predstavništva pri Europskoj uniji, odslušala predavanja programskih menadžera pojedinih EU fondova te sudjelovala na glavnoj tiskovnoj konferenciji  na temu  sve većeg  broja  izbjeglica i izbjegličke krize.

Delegati su također imali priliku prisustvovati brojnim tematskim predavanjima i radionicama, između kojih i onome o ulogi europskih strukturnih i investicijskih fondova u urbanom razvoju i teritorijalnim ulaganjima u Hrvatsku, predavanju o europskom socijalnom fondu te o prilikama i prioritetima ulaganja u narednom periodu.

Radionice i predavanja

Cilj posjete bio je je uspostava češće i konkretnije suradnje, ključne za razvoj županija, gradova i općina, ali i cijele Hrvatske.

 – Radni posjet bio je iznimno uspješan s obzirom na informacije koje smo kao lokalni dužnosnici dobili. Svakako je nužna veća sinergija europskih institucija i samih predstavnika regionalne i lokalne samouprave. Naše su razvojne agencije dobre u povlačenju EU sredstava i realiziranju projekata te se nadam da će u narednom periodu imati još veću ulogu u razvoju lokalne zajednice, komentirao je gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač. 

Marijan Kostanjevac, načelnik Vinice, zadovoljan posjetom istaknuo je kako su se tijekom posjeta upoznali sa načinom rada EU Komisije –  Upoznalli smo se s ciljevima i zadacima, načinom raspodjele i mogućnostima korištenja EU sredstava, a koje su osigurane svim članicama EU do 2020. godine, što je nama bilo posebno interesantno s obzirom na sve planirane razvojne projekte, rekao je Kostanjevac.

 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg tjedna nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan odvijati online, u četvrtak i petak.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu u četvrtak i petak pratiti online, ponedjeljak je blagdan Svih Svetih pa nastave nema, a u utorak i srijedu su školski praznici. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje