Povežite se s nama

U fokusu

Načelnici Marković i Vrbanić te više desetaka istaknutih članova napustili HSS

Objavljeno:

- dana

Načelnici općina Mali i Veliki Bukovec Darko Marković i Franjo Vrbanić, predsjednici općinskih organizacija HSS-a te još više desetaka dosadašnjih članova tih dviju organizacija, napuštaju Hrvatsku seljačku stranku.

Uz načelnika Vrbanića stranku napušta i njegov zamjenik u Općini Veliki Bukovec, Kristijan Matas, te po četiri vijećnika u oba općinska vijeća. Svi će do kraja mandata svoje dužnosti u izvršnoj i predstavničkoj vlasti obavljati kao nezavisni načelnici odnosno vijećnici.

Pojašnjavajući razloge ovakve odluke velikog broja dosadašnjih članova HSS-a, Darko Marković, koji je ujedno član Županijske skupštine Varaždinske županije te donedavni predsjednik Županijske organizacije HSS-a, naglasio je da politika aktualnog vodstva stranke, predvođena Krešom Beljakom, već dulje vrijeme nije imala potporu većine članstva u ovim organizacijama.

– Nažalost, pod vodstvom aktualnog predsjednika HSS već odavno nije stranka koja se bori za pravo svake osobe na bolji život, ravnopravnost, demokraciju, pravo za jednake uvjete u obrazovanju. Sve ovo za što smo se nekada kao stranka svi zajedno zalagali sada je zamijenila samovolja jedne osobe. Nažalost, HSS pod tim vodstvom više jednostavno nije stranka zbog čega sam se ja osobno, ali i brojne moje stranačke kolege, uključio u njen rad. Kao stranka više se uopće ne bavimo „malim čovjekom”, pitanjima kako pomoći poljoprivredu i poljoprivrednika, kako pomoći gospodarstvu, kako stvoriti nova radna mjesta, kako pomoći mladim obiteljima. Sve se svodi na verbalne obračune pojedinaca u Saboru bez konstruktivnih prijedloga – pojasnio je Marković dodajući da se ovakav način rada reflektirao i na Županijsku organizaciju HSS-a Varaždinske županije u kojoj je dio članova odanih Beljaku prenio sličan način rada i obračuna s neistomišljenicima.

– U takvim okolnostima bilo kakav rad unutar HSS-a, a u interesu naših birača i sugrađana, postao je nemoguć. Moj kolega Vrbanić i ja, kao i više desetaka sada već bivših članova stranke, ostat ćemo zauvijek u srcu HSS-ovci, ali zbog brojne podrške sugrađana koju imamo u Malom i Velikom Bukovcu daljnji politički put nastavljamo kao nezavisni kandidati. To je naša zajednička odluka, a pojedine informacije da razmišljamo o prelasku u neku drugu stranku apsolutno su netočne – završio je Marković.

S njime se u ocjeni slaže i načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić koji ističe kako su brojni članovi već dulje vrijeme iskazivali nezadovoljstvo politikom stranke, ali i odnosima unutar nje koje su degradirani iz dana u dan.

– Ovo više nije stranka u koju smo se učlanili prije više desetaka godina i kroz koju smo radili u interesu naših sredina. Upravo zbog velike podrške koju imamo u naše dvije sredine, i da ne iznevjerimo njihovo povjerenje, ovo je korak na koji smo se odlučili i koji smo morali napraviti – rekao je Vrbanić dodajući da su obje općine, i Mali i Veliki Bukovec, od formiranja općina u devedesetim godinama do današnjih dana bile veliko uporište i baza Hrvatske seljačke stranke.– HSS je u ovih više od dvadeset godina dao većinu načelnika i načelnica u Velikom i Malom Bukovcu. Na ovaj način taj dio političkog života u ovim krajevima završava, a nama preostaje da i dalje, kao i dosada, radimo i nastupamo prvenstveno u interesu naših sumještana – zaključio je Vrbanić.

Bivši župan Varažinske županije Zvonimir Sabati također je nedavno napustio je HSS.

Kneginečki HSS-ovci prelaze u HSS Braće Radić

Također, Općinski odbor Hrvatske seljačke stranke Gornji Kneginec jednoglasno je donio odluku o prelasku svih članova odbora, predsjednika ogranaka, zamjenika općinskog načelnika (Robert Đuranec) i vijećnika Općinskog vijeća (Mihael Magdić, Igor Lukinec) u HSS Braće Radić pod čijim će imenom i izaći na lokalne izbore, a istu odluku sprovest će još nekoliko gradskih i općinskih organizacija HSS-a Varaždinske županije, javili su u priopćenju.

Evo što kažu:

Donošenje takve odluke posljedica je neshvatljivog i brutalnog isključenja iz stranke županijskog vijećnika dr.sc. Zvonimira Sabatija, kao i suspenzije županijskog predsjednika HSS-a Darka Markovića, mag.ing.el., sa svih stranačkih funkcija uz opomenu pred isključenje izdanu od strane Kreše Beljaka, koji je svojim nerazumijevanjem izvome politike HSS-a, protustatutarnim i protuzakonitim postupanjem doslovce razbio sve vrijednosti HSS-a, a to su demokracija, tolerancija, povjerenje i poštenje.

Neprimjereno ponašanje Beljaka u javnosti i faraonske metode upravljanja strankom te način na koji se u mjesecu srpnju 2020. godine ustoličio ponovno za predsjednika stranke, a uz pomoć samo četvrtine legitimnih delegata skupštine, pokazatelj je da je trenutna središnjica HSS-a u Zagrebu izgubila dodir sa stvamošću, meduljudskim odnosima i lokalnim organizacijama HSS-a na terenu. Krešo Beljak svojim je postupanjem, zajedno sa svojim istomišljenicima, sveo HSS kao nekad relevantnu političku stranku na razinu fluktuirajuće frakcije s rejtingom podrške birača ispod mizernih 1 %, daleko ispod razine statitističke pogreške. Zar su za ovakav rezultat odgovorne lokalne organizacije HSS-a?

Da bahatosti Beljaka nema kraja, svjedočili smo 20. siječnja 2021. godine kad je osobno na sjednici županijskog odbora, lokalnog dužnosnika HSS-a doslovce istjerao van iz prostorija stranke u Varaždinu, a nemili dogadaj ponovio se i tjedan dana kasnije u režiji njegovog „koordinatora i ovlaštenika“ Ivice Banekovića. Ovakve nedemokratske metode kojima se služe gore navedeni akteri, dokaz su nemoći istih da nametnu svoje jednoumlje lokalnim organizacijama HSS-a, čime se narušavaju temelji demokracije i ne poštuju članovi i osnivači HSS-a te vrijednosti i načela braće Radić na kojima je najstarija hrvatska stranka uspješno egzistirala čak više od jednog stoljeća.

Svoj politički put nastaviti ćemo u HSS-u Braće Radić na onim političkim temeljima koji su doslovno zabranjeni u današnjim ostacima ostataka HSS-a, a koji su bili i ostali jasno artikulirani kroz slogan „Vjera u Boga i seljačka sloga.“

Povjerenik HSS-a Braće Radić za Varaždinsku županiju Robert Đuranec

U fokusu

Nenad Horvatić (HDZ) najavio da izlazi na lokalne izbore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HDZ-ov Nenad Horvatić ponovno izlazi na lokalne izbore jer želi nastaviti biti načelnik Općine Ljubešćica.

Svoju kandidaturu potvrdio je 14. travnja na svome Facebook profilu.

– Danas sam jednoglasnom odlukom Općinskog odbora HDZ-a općine Ljubešćica postao kandidat na lokalnim izborima za načelnika općine Ljubešćica koji će se održati 16.05.2021. godine. Hvala svima na dosadašnjoj podršci, te Vas ovim putem pozivam da nam se pridružite u stvaranju još bolje općine Ljubešćica – napisao je Horvatić.

Nastavite čitati

U fokusu

Tijekom ožujka prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja
Foto: Ilustracija

Krajem ožujka 2021. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin
evidentirano je 2717 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 5,3%, a u usporedbi ožujkom 2020. godine broj nezaposlenih manji je za 26 osoba, odnosno 0,9 %. Ujedno je evidentirana i 31 osoba kao tražitelj zaposlenja.

Tijekom ožujka evidentirane su 383 nove nezaposlene osobe.

Tijekom ožujka 2021. godine prijavljeno je 1009 slobodnih radnih mjesta, što je za 36,4 % (269
slobodnih radnih mjesta) više nego u proteklom mjesecu, te 67,9 % (408 slobodnih radnih mjesta)
više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najtraženija zanimanja tijekom ožujka 2021. godine bila su:

  • viši medicinski tehničar/viša medicinska sestra (tražilo se 42 radnika)
  • medicinska sestra/medicinski tehničar (39)
  • trgovački radnik/trgovačka radnica (36)
  • radnik/radnica na proizvodnoj liniji (35)
  • skladišni radnik / skladišna radnica (35)

Tijekom ožujka 2021. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposlene su
ukupno 383 osobe na temelju radnog odnosa. To je 1,3 % više nego u prethodnom mjesecu i
57 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

U Varaždinskoj županiji u ožujku je stopa nezaposlenosti iznosila 3,9 %.

Nastavite čitati