Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnicima i gradonačelnicima 1,9 milijuna kuna za računalnu opremu i digitalizaciju sustava

Objavljeno:

- dana

Danas je u Varaždinu održan stručni seminar u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“ kojeg provodi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Tom je prigodom državna tajnica Ministarstva, Sanja Bošnjak za 69 korisnika iz četiri sjeverne županije (Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije) uručila Sporazume o dodjeli računale opreme za potrebe rada u ISPU sustavu. 

– Uz ostale važne teme kojima se Ministarstvo bavi, digitalizacija sustava prostornog uređenja i graditeljstva jedan je od važnih segmenata našeg rada. Kroz projekt razvoja Informacijskog sustava prostornog uređenja (tzv. ISPU), cilj nam je administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave – izjavila je državna tajnica Sanja Bošnjak prilikom svečane dodjele. 

– U sklopu razvoja ISPU sustava uručili smo 69 sporazuma o dodjeli računalne opreme za službenike gradova, općina i županijskih zavoda za prostorno uređenje kako bismo olakšali njihov rad u samom sustavu – dodala je državna tajnica Bošnjak.

Ukupno se na području Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije dodijelilo 110 sporazuma vrijednih 1,9 milijuna kuna dok će na području cijele Republike Hrvatske biti dodijeljeno 577 sporazuma vrijednih 10,4 milijuna kuna. Sredstva za dodjelu osigurana su u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Nakon svečane dodjele održan je stručni seminar u sklopu ISPU projekta na kojem su predstavljene nadograđene komponente ISPU-a povezane s prostornim planiranjem: ePlanovi i ePlanovi Editor te javni poziv za planove nove generacije za koji su osigurana europska sredstva u ukupnom iznosu od 90 milijuna kuna koja će se kroz javni poziv dodijeliti za izradu planova nove generacije.

Ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i državne imovine koji je ujedno i voditelj projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“, Danijel Meštrić, istaknuo je kako ISPU danas sadrži 16 e-usluga, a s njegovim radom već su dobro upoznati službenici lokalnih ureda koji se bave poslovima prostornog uređenja i graditeljstva te svakodnevno rade u njegovim modulima. Važnost ovog projekta prepoznata je i od strane Europske unije koja sufinancira njegov daljnji razvoj i to sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 111 milijuna kuna te sredstvima NPOO-a u iznosu od 180 milijuna kuna.

Načelnik  Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine, Alen Grabar istaknuo je kako je cilj projekta administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave. Podsjetio je kako je njegov razvoj krenuo 2013. godine, a građani danas preko ISPU-a mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole. Isto tako, imaju mogućnost jednostavno pratiti promjene u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednostima nekretnina te pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima.

O novim elektroničkim uslugama sustava ePlanovi i ePlanovi Editor govorila je načelnica Sektora za prostorna istraživanja, održivi razvoj i praćenje stanja u prostoru, Sunčana Habrun. Usluga ePlanovi Editor će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije, a riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja. Na raspolaganju će im biti alati koji omogućavaju jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova. Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u Republici Hrvatskoj bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način.

ePlanovi Editor povezan je s modulom ePlanovi, komplemetarnim modulom namijenjenim nositeljima izrade prostornih planova za elektroničko vođenje procedure izrade i donošenja prostornih planova u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, čime će se osigurati slijednost postupka te olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova u izradi i na snazi na geoportalu ISPU-a i u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola.

U pripremi je i nacrt javnog poziva Ministarstva kojim bi se u potpunosti financirala izrada prostornih planova uređenja „nove generacije“ o čemu je na seminaru više govorila mr.sc. Jelena Zrinski Berger, načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije. „Cilj je osigurati standardizaciju, transparentnost te kontinuiran pristup točnim i topološki urednim prostornim podacima svim sudionicima u procesu prostornog uređenja i gradnje za neko područje te ujedno na jednostavan način investitorima omogućiti točnu informaciju o mogućnosti gradnje za sigurnu realizaciju planirane investicije“ poručila je Zrinski Berger.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje