Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Belice Zvonimir Taradi: „Selo živi dok su ljudi aktivni!“

Objavljeno:

- dana

Jedna od šire poznatih međimurskih općina, Belica, smještena je u samome srcu kraja između Mure i Drave, a dobar glas zavrijedila je uzgojem krumpira, odnosno „kalampera“ kako Međimurci kažu.

Međimurski kalamper prije godinu i pol postao je i zaštićenom robnom markom. Iako se u zadnje vrijeme proizvođači „hrvaju“ s mnogim problemima povezanima s uzgojem te povrtne kulture, ne može se poreći, ni zanemariti njezin utjecaj na beličku i međimursku povijest. Dodatne komplikacije stvara i tekuća pandemija zbog koje su mnogi objekti – potrošači bili zatvoreni. Unatoč svemu, radišni Međimurci opet su zavrnuli rukave te i dalje vrijedno rade na unapređenju proizvodnje, infrastrukture i svega ostalog na svome području. Kako je izgledala protekla godina u općini Belica i kakvi su im planovi za bližu budućnost ispričao nam je načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

Staze, rasvjeta, hladnjače…

– Prošle je godine završena pješačko-biciklistička staza u ulici Kralja Tomislava od pošte do ambulante, kao i cesta u ulici Nikole Šubića Zrinskog. Uz cestu u ulici Ivana Mažuranića i u Poslovnoj zoni Jugozapad napravljena je javna rasvjeta.

Lani su uređene pješačka staza i oborinska odvodnja od ambulante do pošte

Donesene su i IV. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Belica kako bismo žiteljima koji se bave poljoprivredom omogućili gradnju hladnjača u pojedinim dijelovima čak i unutar naselja. Pritom će se u Poslovnoj zoni Jugozapad (Dodlek), primjerice, graditi tri nove hladnjače, u Zoni Jug kod farme također tri, dok će se u Zoni Sjever (bivši Betex) izgraditi jedna, a četiri u naselju. Prosječna cijena jedne hladnjače kreće se oko 12 milijuna kuna, što znači da će se u njih uložiti više od 130 milijuna kuna, od čega će se gotovo dvije trećine, odnosno nešto više od 60 posto, pokriti uz pomoć sredstava Europske unije – objašnjava belički načelnik. Općina je za potonji projekt osigurala i građevinske dozvole, a izgradit će i pristupne ceste do zone i u zoni, dodaje načelnik, s napomenom da se radi o golemu projektu za koji je valjalo pripremiti hrpu dokumentacije.

Na groblju u Gardinovcu napravljene su staze, a obnovljeni su i poklonci u mjestu. DVD Gardinovec lani je dobio navalno vozilo – prošle se godine za vatrogastvo izdvojilo čak 450.000 kuna te su naši vatrogasci opremljeni svim potrebnim za učinkovito djelovanje. Općina je uložila i 350.000 kuna za izradu nove ograde oko igrališta i uređenje okoliša – parkiralište, postavljanje tlakovaca… Park kod tamošnjega Društvenoga doma redovito održava Udruga građana „Gardruža“.

DVD Gardinovec lani je dobio navalno vozilo

Što se tiče ulaganja u mlade, Općina potpomaže srednjoškolce kojima je tako i lani isplatila po 1000 kuna za njih 120-ak.

– Trudimo se maksimalno pomagati roditeljima u sufinanciranju vrtića pa to činimo u omjeru od 60:40, to jest roditelji plaćaju 40 posto. S produženim boravkom počeli smo prije četiriju godina sa sedmero djece, da bismo danas imali dva odjeljenja s isto toliko zaposlenih, koje financira Općina, a izražena je i potreba za trećim odjeljenjem. Radi se o sredstvima u iznosu od oko 240.000 kuna, što je za tu namjenu prije samo pet godina bilo nezamislivo, no stvar je u podizanju standarda – ističe Taradi.

fznor

Općina sufinancira i boravak u vrtićima izvan njezina područja, ako u beličkima nema mjesta. Budući da se na Belici veliki broj stanovnika bavi poljoprivredom, podrazumijeva se i da redovito održavaju poljske putove. Konačno je riješeno i pitanje utvrđivanja njihova vlasništva.

Dobru suradnju Općina ostvaruje i s udrugama: Beličkim sportskim klubom, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom, Udrugom žena, Udrugom umirovljenika i drugima, čiji članovi često volontiraju te daruju svoje vrijeme i sredstva gdje je potrebno, dok Općina u takvim akcijama često osigurava materijal. Kontinuirano se ulaže i u Društveni dom, u kojem su tako lani uredili pozornicu.

Reciklažno dvorište i Aglomeracija

Poručuje i da će započeti sanacija divljih odlagališta, što se mora napraviti ove godine želi li se izbjeći plaćanje penala, što se provodi u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nakon ostvarene suradnje na Belici će se u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom izgraditi reciklažno dvorište za građevinski otpad.

fznor

– Jedan od najvećih projekata s kojim smo se dosad susreli, Aglomeracija, odnosno izgradnja kanalizacijskoga sustava, trebao bi, vjerujem, započeti iduće godine. Od 1. siječnja ove godine naši stanovnici vodu plaćaju po jednu kunu nižoj cijeni, što je osigurala Općina. Za prošlu godinu bila je najavljena konstrukcija atletske staze, no zbog koronavirusa su obustavljene sve investicije. To bi se trebalo ispraviti ove godine pa planiramo da u 2021. staza bude završena.

U suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije u planu nam je i izgradnja tržnice na prostoru oko budućega Eko-etno muzeja krumpira (bivša bikarnica). Osim toga, provest ćemo i unutarnje uređenje Eko-etno kuće u Gardinovcu – kaže Taradi. Iz njegovih je riječi vidljivo da će 2021. biti iznimno aktivna godina, ne poremete li planove epidemiološke mjere.

– Nakon investicija koje su pred nama i realne, usmjerit će se na podizanje direktnoga standarda građana općine – zaključuje načelnik.

Međimurje

Cijepljenje AstraZenecom u Čakovcu nastavlja se i idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je temeljem dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa.

Cijepiti su se mogli svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec, a interesa nije nedostajalo.

Unatoč lošem vremenu, građani su pristizali u velikom broju već od jutarnjih sati pa se u pojedino doba na cijepljenje trebalo pričekati i do pola sata.

Gradska uprava proteklih je tjedana primila brojne upite zašto na području grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje.

Mnogi građani koji su se željeli cijepiti nisu bili u mogućnosti otići na organizirane punktove u druga mjesta u Međimurju pa je zato i dogovoreno masovno cijepljenje u krugu Županijske bolnice Čakovec.

Za punkt u trijažnoj garaži bolnice, Grad Čakovec je osigurao stolice i komunalne redare koji su pazili na red, dok su se Zavod za javno zdravstvo i Županijska bolnica Čakovec pobrinuli za sve ostalo.

Kako je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Marina Payerl-Pal, u cilju procjepljivanja što većeg broja građana cijepljenje će se u Čakovcu nastaviti i tijekom idućeg tjedna, no u nešto drugačijoj satnici.

I dalje će se građani moći cijepiti radnim danom od 9 do 18 sati, no na dvjema lokacijama: u prijepodnevnim satima, odnosno od 9 do 13 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (krug Županijske bolnice Čakovec), a od 13 do 18 sati u suterenu bolnice, odnosno u trijažnoj garaži, gdje je cijepljeno bilo organizirano i u petak.

Poruka Zavoda za javno zdravstvo je da cjepiva za punkt u Čakovcu ima dovoljno, a u buduće se nadaju i cjepivima drugih proizvođača.

Nastavite čitati

Međimurje

Adaptiran Dnevni boravak čakovečkog Doma za starije za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec još od 2007. godine sufinancira boravak 15-ak korisnika Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Realizacijom prve faze projekta „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se, zahvaljujući projektu, u život zajednice putem rada Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta putem čijih će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.

Razvijanje socijalnih usluga

Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije.

Članove obitelji spomenutih korisnika također će se osvijestiti i educirati kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije pomoću sudjelovanja u aktivnostima Dnevnog boravka te će se organizirati jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Osim toga, organizacijom pet „Alzheimer caffea“ u pet različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.

Kvalitetna suradnja

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godinu je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama.

– Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika. Tijekom zadnjih godina uloženo je gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe, jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati