Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik D. Vidovca Josip Matulin: „Mala općina s velikim idejama i aktivnim društvom!“

Objavljeno:

- dana

Donji Vidovec jedna je od najmanjih, ali i najstarijih međimurskih općina. Smještena je na gotovo krajnjem istoku Međimurja, a ime Vidovca u povijesnim se dokumentima nalazi još od 1226. godine. Poznati su kao čuvari tradicije te kao organizatori brojnih manifestacija. Ujedno pojačano rade na modernizaciji infrastrukture naselja, o čemu smo razgovarali s općinskim načelnikom Josipom Matulinom.

– Cijele su se prošle godine izvodili pripremni radovi za konstrukciju Aglomeracije Donja Dubrava. U tijeku su radovi na gravitacijskoj kanalizaciji. Preostalo je s izvođačima radova dogovoriti rekonstrukciju cestovne mreže te oborinske odvodnje. Lani smo završili s postavljanjem moderne LED rasvjete u cijelom naselju. U potrazi smo za izvorima financiranja izgradnje Dječjeg vrtića. Projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, a iduće bi godine natječaj trebalo raspisati i Ministarstvo demografije, pa bismo tako, nakon adaptacije zgrade, pomoću sredstava s drugog natječaja htjeli urediti okoliš vrtića i dječje igralište. Sa Županijom je također načelno dogovoreno sufinanciranje dogradnje, odnosno adaptacije, dok ćemo ostatak pokriti vlastitim sredstvima. Budući da 65-ero djece čeka na mogućnost pohađanja Vrtića u Donjem Vidovcu, nadam se da ćemo uskoro uspjeti realizirati sve što smo zamislili – kaže načelnik.

Jedan od većih projekata na području Općine svakako je i Interpretacijski centar, odnosno Zlatarski dom, no radovi su stali prošle godine zbog velike tragedije: u eksploziji je, naime, u Domu poginuo muškarac koji je radio na obnovi objekta. Kako objašnjava načelnik Matulin, još uvijek nema nalaza DORH-a o nesretnom slučaju, koji je preduvjet za naknadu štete od osiguravatelja.

– Izrađen je elaborat, šteta u tragičnom događaju je procijenjena na nešto više od milijun kuna, dok je objekt osiguran na 1,4 milijuna. Vrijednost projekta nove zgrade s troškovima uređenja okoliša i opremom bila bi oko 9,3 milijuna kuna. Prvi natječaj koji smo raspisali nije prošao zbog neadekvatne cijene i samo dvojice ponuđača, a ponovljeni natječaj otvoren je do 13. ožujka. Radi se o etapnoj gradnji, pri čemu bi ova etapa podrazumijevala radove u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Svrsi polako privodimo i Poduzetničku zonu: pojavio se privatni investitor koji bi izgradio solarne panele na ukupnoj površini od oko 30 hektara. Otvoren je i natječaj za prodaju zemljišta površine 65.511 četvornih metara po cijeni od 2 eura po kvadratu – dodaje Matulin.

U općini su uvedene i potpore za rodilje, odnosno novorođenu djecu. Nastavlja se i projekt „Zaželi!“ te se priprema projekt za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji sufinanciranjem sredstvima do 20.000 kuna po obitelji.

– Na nogometnom igralištu se u suradnji s Međimurskim nogometnim savezom radi na izgradnji mreže za navodnjavanje u vrijednosti od oko 100.000 kuna. Općina sufinancira projekt u 50 posto troškova. Svake se godine u Donjem Vidovcu standardno održavaju manifestacije poput „Ruže međimurske“, koju organizira II. osnovna škola Čakovec, Festivala folklora i tradicije, koji će po novome rasporedu održavati svake dvije godine zbog poklapanja sa Smotrom folklora u Donjoj Dubravi, Dana zlata i starih zanata, Lova na zlatarski prsten, Zrinskoga kotlića uoči Praznika rada u organizaciji SRD-a Mrena, Dočeka Zlatomrazova, Memorijala „Dragutin Cenko“ u organizaciji Lovačkoga društva „Patka“ Donji Vidovec/Sveta Marija, Noći muzeja na Župnom dvoru, paljenja svijeća povodom spomena na žrtvu Vukovara… Potkraj prošle godine po prvi je puta održano i božićno druženje, koje bi trebalo prerasti u Božićni sajam u organizaciji Društva „Naša djeca“ i ostalih udruga, a nedavno je organiziran i Fašnik – nabraja načelnik.

U mjestu djeluje i iznimno aktivno Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec, koje je u 2019. nizom manifestacija proslavilo 30 godina neprekinuta djelovanja. Važan je društveni faktor i Moto nautički klub „Vidovski zlatari“ koji broji čak 140 članova; tradicija zlatarenja na rijeci Dravi, po kojoj su Vidovčani vjerojatno najpoznatiji, nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Općina će svoje Dane proslaviti oko Vidova, 15. lipnja, te vas pozivaju da im se pridružite i zajedno uveličate proslavu svega navedenog!

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje