Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Josip Matulin: “Suradnja mještana preduvjet je razvoja!”

Objavljeno:

- dana

Jedna od najistočnijih i najmanjih međimurskih općina, Donji Vidovec, sastoji se od istoimenog naselja s oko 1400 stanovnika.

Unatoč tome, radi se o jednom od najstarijih naselja između Mure i Drave, čije se ime spominje još 1226. godine. Općina je široko poznata po velikoj volji za očuvanjem tradicije i manifestacijama, ali i želji za razvojem gospodarstva, turizma i ponude.

Tradicija zlatarenja na rijeci Dravi, po kojoj su Vidovčani najpoznatiji, nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U mjestu djeluje Moto nautički klub „Vidovski zlatari“, aktualni su radovi na Zlatarskome domu, a i manifestacije poput „Dana zlata i starih zanata“ te Lova na zlatarski prsten nazvana su prema djelatnosti za koju je Donji Vidovec gotovo pa sinonim.

Razvoj turizma

– Na Zlatarskome domu u tijeku su radovi. U Dom je uloženo 1,3 milijuna kuna, pri čemu smo 490.000 kuna dobili i od Ministarstva turizma. Tomu ćemo pridodati još 400-tinjak tisuća vlastitih sredstava. Ako uz pomoć Turističke zajednice Međimurske županije i same Županije uspijemo osigurati sredstva, bez problema ćemo riješiti i vanjsko uređenje Doma te okolice. Interpretacijski centar javnosti bi trebao postati dostupan ove godine. Drugi važan projekt na kojem radimo definitivno je i preseljenje Dječjeg vrtića „Klinčec“.

Interpretacijski centar Zlatarskog doma javnosti bi trebao postati dostupan ove godine

S tim smo projektom imali pojedinih problema, no radimo na tome da se sve brzo riješi jer bez vrtića s adekvatnim uvjetima najviše gube roditelji i djeca. Osim toga, prošle smo godine obnovili i dio rasvjetnih tijela te ćemo u 2019. obnoviti preostala i time završiti postavljanje LED rasvjete, što je projekt vrijedan oko četvrt milijuna kuna – kaže načelnik Općine Donji Vidovec, Josip Matulin. Dodaje da je drugi veliki i važan projekt rješavanje pitanja kanalizacijskoga sustava, čija bi izgradnja trebala početi ove godine za što je, uz novac iz europskih fondova, Općina u svome proračunu predvidjela 350.000 kuna. Osim toga, osigurali su i 100.000 kuna za sanaciju prometnica nakon što projekt završi.

– Konačno krećemo i s izgradnjom kanalizacijskoga sustava, no takvi projekti nisu jednostavni i nisu bez problema. Kod nas su se oni pojavili kod javne nabave. Kad imate kapitalni projekt, na njega su vezani brojni manji zahvati pa onda i oni pate ako nešto pođe po zlu. Unatoč svemu, i tu radimo na rješenju. Raspisat ćemo idejni projekt za sanaciju cesta te oborinsku odvodnju. Na području Općine imamo 8100 metara nerazvrstanih cesta, kao i 2000 metara koji su pod ingerencijom Županijske uprave za ceste. Bilo bi idealno da uspijemo povezati radove i sve riješiti u jednom velikome zahvatu – smatra Matulin.

Što se tiče manifestacija koje se održavaju u mjestu, one su sve prepoznatljivije te uzimaju sve više maha. Na već spomenutim „Danima zlata i starih zanata“ predstavljaju se OPG-ovi iz okolice, održavaju se okrugli stolovi s povijesnim temama te sajam tradicijskih obrta, na kojem su, osim zlatarenja, prikazane i druge djelatnosti, poput košaraštva, medičarstva te izrade proizvoda od komušine. Moto nautički klub organizira prikaz ispiranja zlata, a oni su zaslužni i za drugo veliko događanje koje polučuje zanimanje javnosti: Lov na zlatarski prsten.

Korak po korak

Za organizaciju Festivala folklora i tradicije, uz Općinu, najzaslužniji su članovi KUD-a Donji Vidovec, društva koje će ove godine proslaviti 30. rođendan. Festival okuplja ljubitelje međimurske popevke i plesa, a održava se u sklopu proslave Dana Općine. U okviru Dana održava se i tradicionalno Vidovsko proštenje, a za razgled je tijekom općinskoga slavlja dostupna i etno zbirka muzeja kod župnoga dvora Župne crkve svetog Vida za koju Općina ima velike planove.

– Raspisan je natječaj za idejni projekt izgradnje Župnog vrta, koji će na površini od 12.000 četvornih metara objediniti razne povijesne vrijednosti, od arheoloških nalaza do knjiga i dokumenata. Stalno lobiramo i za investitore u našoj Industrijskoj zoni veličine 30 hektara – objašnjava načelnik.

Drugi planovi uključuju sanaciju ceste D-20 (od Donjeg Vidovca do Donje Dubrave), povezivanje cikloturističkih staza i postavljanje odmorišta/punktova za bicikliste, te projekt kampa uz derivacijski kanal. Cesta D-20 rekonstruirala bi se u cijelosti – proširila bi se te bi se konstruirala biciklistička staza, što će u cijelosti financirati Hrvatske ceste, dok će općine Donji Vidovec i Sveta Marija te Grad Prelog zajednički izraditi idejni projekt za potez ceste od draškovečkoga groblja do Madonne u Donjem Vidovcu.

– Jedna od najvažnijih stvari na kojima radimo je suradnja, bilo da se radi o samim Vidovčanima i Vidovčicama, našim susjedima, turistima i gostima ili bilo kome drugome. Za nas je najvažnija sinergija, odnosno spajanje raznih aktivnosti u jedan „paket“ koji nam svima može biti od koristi! Sve u svemu, potencijala za navedeno sigurno ima, no općina se mora razvijati korak po korak i uz podršku susjeda, Županije i države – zaključuje vidovski načelnik.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje