Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Josip Matulin: “Suradnja mještana preduvjet je razvoja!”

Objavljeno:

- dana

Jedna od najistočnijih i najmanjih međimurskih općina, Donji Vidovec, sastoji se od istoimenog naselja s oko 1400 stanovnika.

Unatoč tome, radi se o jednom od najstarijih naselja između Mure i Drave, čije se ime spominje još 1226. godine. Općina je široko poznata po velikoj volji za očuvanjem tradicije i manifestacijama, ali i želji za razvojem gospodarstva, turizma i ponude.

Tradicija zlatarenja na rijeci Dravi, po kojoj su Vidovčani najpoznatiji, nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U mjestu djeluje Moto nautički klub „Vidovski zlatari“, aktualni su radovi na Zlatarskome domu, a i manifestacije poput „Dana zlata i starih zanata“ te Lova na zlatarski prsten nazvana su prema djelatnosti za koju je Donji Vidovec gotovo pa sinonim.

Razvoj turizma

– Na Zlatarskome domu u tijeku su radovi. U Dom je uloženo 1,3 milijuna kuna, pri čemu smo 490.000 kuna dobili i od Ministarstva turizma. Tomu ćemo pridodati još 400-tinjak tisuća vlastitih sredstava. Ako uz pomoć Turističke zajednice Međimurske županije i same Županije uspijemo osigurati sredstva, bez problema ćemo riješiti i vanjsko uređenje Doma te okolice. Interpretacijski centar javnosti bi trebao postati dostupan ove godine. Drugi važan projekt na kojem radimo definitivno je i preseljenje Dječjeg vrtića „Klinčec“.

Interpretacijski centar Zlatarskog doma javnosti bi trebao postati dostupan ove godine

S tim smo projektom imali pojedinih problema, no radimo na tome da se sve brzo riješi jer bez vrtića s adekvatnim uvjetima najviše gube roditelji i djeca. Osim toga, prošle smo godine obnovili i dio rasvjetnih tijela te ćemo u 2019. obnoviti preostala i time završiti postavljanje LED rasvjete, što je projekt vrijedan oko četvrt milijuna kuna – kaže načelnik Općine Donji Vidovec, Josip Matulin. Dodaje da je drugi veliki i važan projekt rješavanje pitanja kanalizacijskoga sustava, čija bi izgradnja trebala početi ove godine za što je, uz novac iz europskih fondova, Općina u svome proračunu predvidjela 350.000 kuna. Osim toga, osigurali su i 100.000 kuna za sanaciju prometnica nakon što projekt završi.

– Konačno krećemo i s izgradnjom kanalizacijskoga sustava, no takvi projekti nisu jednostavni i nisu bez problema. Kod nas su se oni pojavili kod javne nabave. Kad imate kapitalni projekt, na njega su vezani brojni manji zahvati pa onda i oni pate ako nešto pođe po zlu. Unatoč svemu, i tu radimo na rješenju. Raspisat ćemo idejni projekt za sanaciju cesta te oborinsku odvodnju. Na području Općine imamo 8100 metara nerazvrstanih cesta, kao i 2000 metara koji su pod ingerencijom Županijske uprave za ceste. Bilo bi idealno da uspijemo povezati radove i sve riješiti u jednom velikome zahvatu – smatra Matulin.

Što se tiče manifestacija koje se održavaju u mjestu, one su sve prepoznatljivije te uzimaju sve više maha. Na već spomenutim „Danima zlata i starih zanata“ predstavljaju se OPG-ovi iz okolice, održavaju se okrugli stolovi s povijesnim temama te sajam tradicijskih obrta, na kojem su, osim zlatarenja, prikazane i druge djelatnosti, poput košaraštva, medičarstva te izrade proizvoda od komušine. Moto nautički klub organizira prikaz ispiranja zlata, a oni su zaslužni i za drugo veliko događanje koje polučuje zanimanje javnosti: Lov na zlatarski prsten.

Korak po korak

Za organizaciju Festivala folklora i tradicije, uz Općinu, najzaslužniji su članovi KUD-a Donji Vidovec, društva koje će ove godine proslaviti 30. rođendan. Festival okuplja ljubitelje međimurske popevke i plesa, a održava se u sklopu proslave Dana Općine. U okviru Dana održava se i tradicionalno Vidovsko proštenje, a za razgled je tijekom općinskoga slavlja dostupna i etno zbirka muzeja kod župnoga dvora Župne crkve svetog Vida za koju Općina ima velike planove.

– Raspisan je natječaj za idejni projekt izgradnje Župnog vrta, koji će na površini od 12.000 četvornih metara objediniti razne povijesne vrijednosti, od arheoloških nalaza do knjiga i dokumenata. Stalno lobiramo i za investitore u našoj Industrijskoj zoni veličine 30 hektara – objašnjava načelnik.

Drugi planovi uključuju sanaciju ceste D-20 (od Donjeg Vidovca do Donje Dubrave), povezivanje cikloturističkih staza i postavljanje odmorišta/punktova za bicikliste, te projekt kampa uz derivacijski kanal. Cesta D-20 rekonstruirala bi se u cijelosti – proširila bi se te bi se konstruirala biciklistička staza, što će u cijelosti financirati Hrvatske ceste, dok će općine Donji Vidovec i Sveta Marija te Grad Prelog zajednički izraditi idejni projekt za potez ceste od draškovečkoga groblja do Madonne u Donjem Vidovcu.

– Jedna od najvažnijih stvari na kojima radimo je suradnja, bilo da se radi o samim Vidovčanima i Vidovčicama, našim susjedima, turistima i gostima ili bilo kome drugome. Za nas je najvažnija sinergija, odnosno spajanje raznih aktivnosti u jedan „paket“ koji nam svima može biti od koristi! Sve u svemu, potencijala za navedeno sigurno ima, no općina se mora razvijati korak po korak i uz podršku susjeda, Županije i države – zaključuje vidovski načelnik.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje