Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Josip Matulin: “Suradnja mještana preduvjet je razvoja!”

Objavljeno:

- dana

Jedna od najistočnijih i najmanjih međimurskih općina, Donji Vidovec, sastoji se od istoimenog naselja s oko 1400 stanovnika.

Unatoč tome, radi se o jednom od najstarijih naselja između Mure i Drave, čije se ime spominje još 1226. godine. Općina je široko poznata po velikoj volji za očuvanjem tradicije i manifestacijama, ali i želji za razvojem gospodarstva, turizma i ponude.

Tradicija zlatarenja na rijeci Dravi, po kojoj su Vidovčani najpoznatiji, nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. U mjestu djeluje Moto nautički klub „Vidovski zlatari“, aktualni su radovi na Zlatarskome domu, a i manifestacije poput „Dana zlata i starih zanata“ te Lova na zlatarski prsten nazvana su prema djelatnosti za koju je Donji Vidovec gotovo pa sinonim.

Razvoj turizma

– Na Zlatarskome domu u tijeku su radovi. U Dom je uloženo 1,3 milijuna kuna, pri čemu smo 490.000 kuna dobili i od Ministarstva turizma. Tomu ćemo pridodati još 400-tinjak tisuća vlastitih sredstava. Ako uz pomoć Turističke zajednice Međimurske županije i same Županije uspijemo osigurati sredstva, bez problema ćemo riješiti i vanjsko uređenje Doma te okolice. Interpretacijski centar javnosti bi trebao postati dostupan ove godine. Drugi važan projekt na kojem radimo definitivno je i preseljenje Dječjeg vrtića „Klinčec“.

Interpretacijski centar Zlatarskog doma javnosti bi trebao postati dostupan ove godine

S tim smo projektom imali pojedinih problema, no radimo na tome da se sve brzo riješi jer bez vrtića s adekvatnim uvjetima najviše gube roditelji i djeca. Osim toga, prošle smo godine obnovili i dio rasvjetnih tijela te ćemo u 2019. obnoviti preostala i time završiti postavljanje LED rasvjete, što je projekt vrijedan oko četvrt milijuna kuna – kaže načelnik Općine Donji Vidovec, Josip Matulin. Dodaje da je drugi veliki i važan projekt rješavanje pitanja kanalizacijskoga sustava, čija bi izgradnja trebala početi ove godine za što je, uz novac iz europskih fondova, Općina u svome proračunu predvidjela 350.000 kuna. Osim toga, osigurali su i 100.000 kuna za sanaciju prometnica nakon što projekt završi.

– Konačno krećemo i s izgradnjom kanalizacijskoga sustava, no takvi projekti nisu jednostavni i nisu bez problema. Kod nas su se oni pojavili kod javne nabave. Kad imate kapitalni projekt, na njega su vezani brojni manji zahvati pa onda i oni pate ako nešto pođe po zlu. Unatoč svemu, i tu radimo na rješenju. Raspisat ćemo idejni projekt za sanaciju cesta te oborinsku odvodnju. Na području Općine imamo 8100 metara nerazvrstanih cesta, kao i 2000 metara koji su pod ingerencijom Županijske uprave za ceste. Bilo bi idealno da uspijemo povezati radove i sve riješiti u jednom velikome zahvatu – smatra Matulin.

Što se tiče manifestacija koje se održavaju u mjestu, one su sve prepoznatljivije te uzimaju sve više maha. Na već spomenutim „Danima zlata i starih zanata“ predstavljaju se OPG-ovi iz okolice, održavaju se okrugli stolovi s povijesnim temama te sajam tradicijskih obrta, na kojem su, osim zlatarenja, prikazane i druge djelatnosti, poput košaraštva, medičarstva te izrade proizvoda od komušine. Moto nautički klub organizira prikaz ispiranja zlata, a oni su zaslužni i za drugo veliko događanje koje polučuje zanimanje javnosti: Lov na zlatarski prsten.

Korak po korak

Za organizaciju Festivala folklora i tradicije, uz Općinu, najzaslužniji su članovi KUD-a Donji Vidovec, društva koje će ove godine proslaviti 30. rođendan. Festival okuplja ljubitelje međimurske popevke i plesa, a održava se u sklopu proslave Dana Općine. U okviru Dana održava se i tradicionalno Vidovsko proštenje, a za razgled je tijekom općinskoga slavlja dostupna i etno zbirka muzeja kod župnoga dvora Župne crkve svetog Vida za koju Općina ima velike planove.

– Raspisan je natječaj za idejni projekt izgradnje Župnog vrta, koji će na površini od 12.000 četvornih metara objediniti razne povijesne vrijednosti, od arheoloških nalaza do knjiga i dokumenata. Stalno lobiramo i za investitore u našoj Industrijskoj zoni veličine 30 hektara – objašnjava načelnik.

Drugi planovi uključuju sanaciju ceste D-20 (od Donjeg Vidovca do Donje Dubrave), povezivanje cikloturističkih staza i postavljanje odmorišta/punktova za bicikliste, te projekt kampa uz derivacijski kanal. Cesta D-20 rekonstruirala bi se u cijelosti – proširila bi se te bi se konstruirala biciklistička staza, što će u cijelosti financirati Hrvatske ceste, dok će općine Donji Vidovec i Sveta Marija te Grad Prelog zajednički izraditi idejni projekt za potez ceste od draškovečkoga groblja do Madonne u Donjem Vidovcu.

– Jedna od najvažnijih stvari na kojima radimo je suradnja, bilo da se radi o samim Vidovčanima i Vidovčicama, našim susjedima, turistima i gostima ili bilo kome drugome. Za nas je najvažnija sinergija, odnosno spajanje raznih aktivnosti u jedan „paket“ koji nam svima može biti od koristi! Sve u svemu, potencijala za navedeno sigurno ima, no općina se mora razvijati korak po korak i uz podršku susjeda, Županije i države – zaključuje vidovski načelnik.

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje