Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc: „U izazovnoj godini uspjeli smo ostvariti dobre rezultate!“

Objavljeno:

- dana


Protekla godina bila je izazovna za sve jedinice lokalne samouprave i zaključena je s nadom da se slična neće ponoviti.

Uz takvo razmišljanje završetak 2020. dočekali su i u Općini Mala Subotica, s čijim smo načelnikom Valentinom Škvorcem razgovarali o lanjskim prilagodbama i aktivnostima na području Općine.

– Kad se krajem svake godine planira proračun za iduću, u obzir se uzimaju mnoge stavke i daje se mjesta izmjenama u slučaju potrebe, no na ovakvu godinu nitko u svijetu vjerojatno nije računao. Okolnosti su nas primorale na teške odluke jer su se pojavom pandemije COVID-a 19 prioriteti promijenili. Unatoč sveobuhvatnoj krizi, te smo godine ipak uspjeli pokrenuti više značajnih projekata uz razumnu raspodjelu sredstava i pametno promišljanje o ciljevima koje pojedini projekt ostvaruje.

Žitelji s područja Općine Mala Subotica uključili su se u pomoć građanima s područja pogođenih potresom

Završila je i dugogodišnja rasprava o sukcesiji, odnosno nasljeđivanju, s Općinom Orehovica. Nažalost, za Općinu Mala Subotica to je značilo velik financijski izdatak koji je nakratko zakočio općinske investicije – kaže Škvorc. Podsjetimo, Mala Subotica je prije godinu dana Općini Orehovica isplatila otprilike 1,2 milijuna kuna, među ostalim i zbog nespremnosti bivših općinskih vlasti za sklapanje kompromisa.

Pojačali angažman

– Sredstva za dugo pripremane projekte uspjeli smo privući povećanim angažmanom s prijavljivanjem na javne natječaje resornih ministarstava. Što se tiče projekata, provedena je nabava i ugovoreni su radovi za izgradnju malonogometnoga terena s umjetnom travom iza NK-a Spartak. Vrijednost radova je oko 620.000 kuna, pri čemu Ministarstvo turizma i sporta sufinancira oko 270.000. Uvjeren sam da će malonogometni teren upotpuniti ponudu za rekreaciju našim mještanima i postati središnje mjesto sportskih aktivnosti koje će poticati ljude na druženje i zdrav način života. Postavljena je umjetna trava, još treba postaviti ogradu i napraviti završne radove. Lani smo potpisali i ugovore za izgradnju dječjeg igrališta u naselju Gornje Trate. Vrijednost radova je nešto više od 340.000 kuna, a predstavljaju prvu fazu u uređenje međugeneracijskoga parka u tome naselju.

Uređeno je i krovište Zdravstvene stanice, što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sufinanciralo sa 100.000 kuna. Ukupna je vrijednost projekta 360.000 kuna. Isto Ministarstvo istim je iznosom sufinanciralo i izgradnju sportskog igrališta u Piškorovcu, za što je dobivena i financijska potpora Udruge „Kali Sara“ u dvostruko većem iznosu. Udruga je donirala i sportski kontejner koji će poslužiti kao privremene svlačionice za to igralište.

Ove godine započet ćemo s izgradnjom vanjske pristupne rampe i postavom podizne rampe unutar objekta. To je dio projekta prilagodbe Zdravstvene stanice osobama koje se otežano kreću vrijednoga gotovo 280.000 kuna. Dio objekta koji se dosad nije koristio (sjeverni ulaz) pretvoren je u izolacijsku sobu. Izgradnju spojne ceste u Svetome Križu vrijedne gotovo 360.000 kuna sufinanciralo je Ministarstvo graditeljstva s nešto manje od 100.000 kuna – nabraja načelnik. Dodaje da se gradi i novo dječje igralište u Držimurec-Strelcu, za što je osigurano 300.000 kuna.

– Tim projektom nastavljamo s uređenjem dječjih igrališta na području Općine, a samim time mijenjamo i uljepšavamo vizuru svakog naselja, dok mještanima, osobito djeci, pružamo mjesto za rekreaciju i odmor. Između Palovca i Strelca počela je rekonstrukcija dijela ŽC-2023 s izgradnjom pješačko-biciklističke staze, što je projekt vrijedan više od 560.000 kuna, koji sufinancira ŽUC. Tamo je započela i izgradnja javne rasvjete: ukupna vrijednost radova iznosi 130.000 kuna, a planiraju se završiti do kraja godine. Ta će rasvjeta podići sigurnost na vrlo prometnoj županijskoj cesti, što je dugogodišnja želja mještana. Puno ulažemo u podizanje sigurnosti na cestama; tako će ubrzo započeti i radovi na postavljanju usporivača prometa na ulazima u Palovec i Strelec te kod nogometnog igrališta u Palovcu.

Izrađen je i proveden elaborat cijepanja i spajanja čestica na dionici budućeg produžetka i proširenja Obrtničke ulice u Maloj Subotici, što je preduvjet za ishođenje građevinske dozvole i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Aktivnosti udruga lani su, nažalost, bile svedene na minimum, no Općina je osigurala sredstva za njihov redoviti rad i projekte koji su se mogli izvesti u skladu s epidemiološkim mjerama. Za ukupno 34 projekta 26 udruga izdvojene su 254.000 kuna, od čega čak 160.000 za rad Zajednice sportskih udruga Općine Mala Subotica. Prijavljene projekte udruge uredno izvršavaju, što dokazuje da društveni život ipak nije stao – napominje načelnik Škvorc.

Dodajmo tomu da su se građani velikodušno i vrijedno uključivali u akcije prikupljanja robe i sredstava za potresom pogođena područja.

KUU “Zvon” Mala Subotica: kalendarima do sredstava za stradale u potresu

Potpora „staromu i mladomu“

Općina je ulagala i u školstvo, od čega se ističu brojke od 37.500 kuna za nabavu protočnih bojlera za svaku od učionica matične škole, OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici. Sufinancirana je i roba za robotiku (18.250 kuna), a opremljena je i jedna informatička učionica (50.000 kuna).

– Za prehranu učenika izdvojeno je 100.000 kuna: ove godine krećemo s kompletnim financiranjem, to jest, prehrana će za učenike biti besplatna. Putem projekta WiFi4EU postavili smo 14 Wi-Fi točaka diljem općine, tako da je umreženo cijelo područje. U Maloj Subotici, Palovcu i Držimurcu – Strelcu dovršeno je postavljanje optičke mreže, dok će se u Svetome Križu to provesti ove godine. Zaživio je program općinskoga TV kanala, koji priprema entuzijastična ekipa Udruge „Media start“, a emitira se putem Magić TV-a.

Prije nove godine izdano je i općinsko glasilo “Naš listek”

Što se tiče odluka Općinskog vijeća u 2020., ističem onu o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo i gospodarstvo izazvanih pandemijom. Raspisan je natječaj za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH te natječaj za poticanje poljoprivredne proizvodnje i poduzetništva. Boravak djece u vrtiću sufinancira se s 1,4 milijuna kuna.

Potpisani su ugovori s 13 novih stipendista, čime se brojka podržanih studenata popela na ukupno 58. Oni koji studiraju izvan Međimurja i susjednih županija tijekom akademske godine dobivaju 10 stipendija od po 700 ili 800 kuna (deficitarno zanimanje), odnosno 500 ili 600 ako studiraju u Međimurju ili susjednim županijama. Umirovljenicima s mirovinama do 2000 kuna su podijeljene božićnice u iznosima od 200 do 400 kuna – objašnjava načelnik.

Uzmemo li u obzir okolnosti i pogledamo li ostvarene rezultate, zaista je teško ne zaključiti da je Općina Mala Subotica u iznimno zahtjevnoj godini uspjela napraviti dobar posao.

Međimurje

U četvrtak u Međimurju 107 novih slučajeva zaraze koronom, dvije osobe su na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 338 uzoraka, od čega su evidentirana 104 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,8% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 28. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 2 pozitivna slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 47 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 695.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 74.180 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 42 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpušteno je 5 osoba, 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenoga od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenoga od 12 do 17 sati te 23. studenoga od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. listopada, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u COVID ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenoga 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, sljedećeg tjedna nakon jesenskih praznika nastava će se održati online za sve škole i razrede, dakle učenici neće fizički biti u razredima od 29. listopada do 8. studenoga.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska priroda: Svi sveti i naše (ne)održive navike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Piše: dr. sc. Mihaela Mesarić, stručna voditeljica

Nadolazećih dana obilazit ćemo posljednja počivališta svojih najmilijih. Tom prilikom ustaljena je navika da nosimo nešto na groblja u spomen na one koji fizički više nisu s nama. Netko se odlučuje za raskošnije cvjetne aranžmane, drugi za nešto skromnije.

U svakom slučaju, često se na grobovima ostavljaju i lampaši. Posljednjih godina lampaši su sve dostupniji i povoljniji pa se time lako odlučiti za kupnju kojeg komada više. Manji, srednji, veći, bijeli, crveni, ljubičasti… Je li to racionalna i pametna odluka?

Smatram da ne! Umjesto da kupite velike količine plastike koju će biti potrebno zbrinuti već za dva do tri dana nakon vašeg posjeta grobljima, radije se ove godine odlučite za nešto održiviju opciju. Što konkretno? Nekad smo na groblje nosili klasične svijeće koje su se palile na jednom metalnom postolju predviđenom za to. Umjesto lampaša nabavite tu održiviju opciju bez plastike.

Svijeća se može kupiti bez plastike, a metalno postolje možete koristiti nekoliko godina. Druga opcija koja je isto tako prikladna su trajni stakleni lampaši u koje se mogu opetovano stavljati svijeće. Bilo koja od ovih dviju opcija prikladnija je od klasičnih lampaša koji su u najvećem omjeru od jednokratne plastike i metala.

Budite promjena!

Promjena za održiviji život na Zemlji kreće od svakog od nas. Budite promjena koju želite vidjeti! Nemojte kupovati jednokratne lampaše ili 20-ak njih, već smanjite upotrebu jednokratne plastike u kućanstvu na najmanju moguću mjeru. Koliko resursa koristimo za zadovoljenje svojih životnih potreba određuje naš ekološki otisak. Najveći negativni utjecaj na njega ima potrošnja fosilnih goriva, a tu je i proizvodnja plastike te konzumacija izvansezonske hrane koja nije proizvedena lokalno, već nam se dovozi iz Španjolske, Egipta ili Brazila.

Razmislimo o tome što kupujemo te je li najpovoljnija kupnja za nas zaista i okolišno te zdravstveno najprihvatljivija. Moramo li kupiti sve što nam trgovački lanci serviraju i nude? Ne! Štedimo novce i Zemljine resurse!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje