Povežite se s nama

U fokusu

Načelnik ne može shvatiti da ni nakon 10 godina od početka izgradnje općina nema kanalizaciju

Objavljeno:

- dana

Načelnik ne može shvatiti da ni nakon 10 godina od početka izgradnje općina nema kanalizaciju

Najviše osoba u prometu lani je na području Varaždinske županije poginulo u Trnovcu Bartolovečkom. Četiri su osobe izgubile život na licu mjesta dok je jedna umrla od posljedica teške prometne nesreće.

 Podaci objavljeni u informativnom biltenu varaždinske policijske uprave, najvjerniji su pokazatelj onoga što stanovnici općine na čelu s načelnikom Stjepanom Hrenom upozoravaju godinama. I dok prije dvije godine u općini nije bilo poginulih osoba u prometu, loše su prometnice počele uzimati svoj danak. Petero poginulih znači da od svih prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u Varaždinskoj županiji, njih čak 50 posto dogodi se u Trnovcu Bartolovečkom.

Vozeći općinom ne znate na što biste prije obratili pažnju. Da li na pješake koji u nedostatku nogostupa hodaju kolnikom ili na rupu do rupe na cesti. Općinsko vodstvo upozorava godinama na loše stanje prometnica, ali uzalud. Novac uvijek prioritetno završi negdje drugdje. Od njih samih se, pak, sa 10 milijuna godišnjeg proračuna ne može očekivati da popravljaju ceste u nadležnosti nekog drugog. O raskrižju na ulazu u poslovnu zonu nema smisla pisati – treba doživjeti. Načelnika Hrena najviše ljuti što se “jedna tema taman otvori, a onda se na pola puta iz nekih razloga stane”, kako kaže.

“Jedna tema se taman otvori, a onda na pola puta iz nekih razloga stane.”
 

S tako “mršavim” proračunom općinare bi se komotno moglo nazvati čudotvorcima. Primjerice, učenici nastavu pohađaju samo u jutarnjoj smjeni, u vrtićima ima dovoljno mjesta za svu djecu, ima tri ambulante primarne zdravstvene zaštite – općenito, obrazovanje je općinski prioritet. Općina uspijeva izdvojiti čak i 77 tisuća kuna za stipendiranje petnaestak studenata – Obrazovanje nam je bilo i ostalo prioritetno, a gdje onda ti studenti završe? Na Zavodu za zapošljavanje po nekoliko godina, razočaran je načelnik Hren. Općina i sama daje pozitivan primjer primanja radnika na pripravnički staž te danas ondje rade čak tri stažista.

Uz prometnu (ne)sigurnost, jedan od najvećih problema općine svakako je izgradnja kanalizacije u Trnovcu. Ista se, naime, gradi već deset godina. Pitanje trnovečkih podzemnih voda ne tiče se samo četiri tisuće stanovnika općine već cijele županije. Tako je pitanje kanalizacije u Trnovcu spomenuto i na posljednjoj lanjskoj županijskoj skupštini, kad je vijećnik Vjekoslav Mišak otvorio tu temu – temu koju Stjepan Hren već deset godina naziva prioritetnom, ali njegove riječi ne nailaze na sluh nadležnih.

Zna se da je izvorište Bartolovec najveće i najizdašnije u županiji, a već dulje vrijeme je ugroženo otpadnim podzemnim vodama. Kako bi se ono zaštitilo, u Trnovcu se prije mog mandata počela graditi kanalizacija, ali evo, do danas nije izgrađena. Izgovor za tu sramotu je nedostatak financija. No onaj tko odlučuje o tome je Grad. Zašto, primjerice, naša općina nikada nije imala niti jednog člana Nadzornog odbora u Varkomu? Za kanalizaciju se nema, ali Varkom je lani dijelio dividendu od stotinjak tisuća kuna na koju je državi još plaćen PDV. Zar se taj novac nije mogao uložiti u vodocrpilište Bartolovec – pita se Stjepan Hren koji nikako ne može “preboljeti” centralizaciju sjeverozapadne Hrvatske.- Općinsko vijeće inzistira da se problem riješi ne samo deklarativno nego da se nakon deset godina smatra prioritetom.Pa, ne tražimo da se izgradi kazalište.

Logično, uz ovakvo stanje vodocrpilišta postoji opasnost od precrpljivanja postojećih crpilišta zdrave vode. Varkom ne negira problem već i sam naglašava potrebu izgradnje novih vodozahvata na vodocrpilištima Bartolovec i Vinokovščak. Za sada sve ostaje samo na papiru.

Problema je u općini mnogo, ali jedan od većih je svakako i prometna (ne)povezanost s Varaždinom što uvelike otežava život i rad Trnovčana. – Nadležni su stanovništvo doveli u poziciju da mora posjedovati automobile. Prigradski prijevoz u Varaždinu ne postoji – razočaran je Stjepan Hren.
Pozdravivši se s nama, načelnik je nastavio sa započetim poslom – Studijom o provedbi nacionalne populističke politike. Valja znati da Trnovec Bartolovečki statistički spada u prenapučene krajeve Hrvatske kao uostalom i cijela sjeverozapadna Hrvatska – oko 108 stanovnika po četvornome metru dok je državni prosjek 78. Za razliku od njih svaki Ličanin ima četvorni metar samo za sebe.

Noćni život

“Aktivan” noćni život ugrožava kvalitetu življenja u Trovcu Bartolovečkom. – Mi tu ništa ne možemo jer nismo nadležni za dozvole, premda pokušavamo urgirati koliko god je to moguće – kaže Hren. Hren smatra da je kvaliteta života u općini pod znakom pitanja zbog burnog noćnog života unutar naseljenih mjesta.

Legalizacija

U Trnovcu Bartolovečkom nema problema s legalizacijom objekata. Ondje je sve gotovo stopostotno građeno sa svim potrebnim dozvolama. Trnovčani su zadovoljni svojim, sada već gotovo dvadesetogodišnjim sumještanima, doseljenicima iz BiH – to su ljudi koji su zadržali tradicionalne životne vrijednosti i susjedi su kakve možete poželjeti, istaknuo je Stjepan Hren.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje