Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc:„Dogradnja dječjeg vrtića naš je prioritet broj jedan“

Objavljeno:

- dana

U 2022. godini se u Općini Mala Subotica, unatoč izazovnom razdoblju, uspješno radilo na projektima i razvoju Općine. Kako nam je rekao načelnik Općine Valentino Škvorc, nastojalo se raditi na način da sva naselja budu zastupljena, da se svako ravnomjerno razvija i da se u svakom mjestu nešto radi, a još jačim tempom nastavit će se i u 2023. godini.

Realizirani projekti

Za početak načelnik navodi da je odrađena treća faza radova na Zdravstvenoj stanici koja je uključivala rekonstrukciju sustava grijanja i elektroinstalacija, za što je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU dobiveno 350.000 kuna, a završena je i druga faza uređenja međugeneracijskog parka u Gornjim Tratama gdje se nalazi novo stambeno naselje.

– Već je izgrađeno dosta kuća, ima još nekoliko slobodnih parcela u privatnom vlasništvu, ali mahom ih kupuju mlade obitelji koje se ovdje doseljavaju i to nam je na ponos Male Subotice. U samom srcu tog naselja predvidjeli smo jedan međugeneracijski park da okupimo najmlađe, ali i starije generacije. Prošle godine je faza dva završena, investicija od 200.000 kuna obuhvaćala je izgradnju staza i hortikulture, pri čemu je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sufinanciralo sa 120.000 kuna. Ujedno smo tamo postavili i javnu rasvjetu te su završeni dječje igralište i park. Ove godine nas očekuje nastavak uređenja hortikulture i prijava za sportski dio kako bismo to zaokružili – rekao je načelnik Valentino Škvorc i dodao da se nada sufinanciranju Ministarstva i ove godine jer većinu toga što se radi, nastoji se financirati iz resornih ministarstava ili EU fondova kako bi što više novca iz općinskog proračuna ostalo za udruge, socijalne usluge, dječji vrtić i školu.

Nadalje, velika potreba Općine bila je za izgradnjom spremišta, koje u odgovarajućim kapacitetima nije imao ni DVD Mala Subotica, stoga se lani radilo na izgradnji zajedničkog, općinskog i vatrogasnog spremišta.

– Završena je sama izgradnja i unutarnje opremanje, a druga faza, koja je u planu ove godine, uključuje vanjsko uređenje. Komunalna grupa nam se širi, nabavili smo puno opreme i nismo je imali gdje smjestiti. Tako da nam je prostor bio neophodan pa smo ušli u suradnju s vatrogascima koje moram pohvaliti jer jako dobro rade, ima puno aktivnih vatrogasaca i na intervenciju su spremni u svakom trenutku. Oni su također imali problem s prostorom i našli smo ovo multifunkcionalno rješenje – objasnio je načelnik.

Urbanistički plan

Lani je, dodaje, napravljen i urbanistički plan uređenja Male Subotice koji je usvojilo općinsko Vijeće.

– Otvorili bismo jedan cestovni koridor, spojili slijepu ulicu, i predvidjeli smo izgradnju sportskog objekta s malom dvoranom i tribinama, čime bismo uredili srce Male Subotice do kraja. U planu je završiti projekt do kraja godine i onda čekamo fondove da se prijavimo – navodi Škvorc koji je pohvalio i dobru suradnju sa Županijskom upravom za ceste.

Naime, ŽUC je obnovio most preko potoka Trnave, koji je dio vrlo frekventne županijske ceste koja povezuje područje od Općine Belica do Općine Orehovica i direktno vodi na autocestu.

– Most je već bio dosta uzak i predstavljao je opasnost. Taj je srušen i napravljen je novi, puno širi, a Općina je sudjelovala s 200.000 kuna te smo sufinancirali izgradnju pješačkih staza – istaknuo je Škvorc.

U Palovcu je, dodaje, obnovljen Društveni dom, izvedeni su zidarski i keramičarski radovi te jedan dio stolarije, pri čemu je Ministarstvo kulture financiralo 200.000 kuna, a Općina se pobrinula za hortikulturno uređenje, dok je u Držimurcu-Strelcu postavljeno novo dječje igralište u vrijednosti od 45.000 kuna. Također, na Domu kulture obnovljeno je krovište, a radovi su bili vrijedni 33.000 kuna.

– Izgradili smo usporivač prometa kod Područne škole, pri čemu je MUP sufinancirao sa 141.000 kuna. Time smo značajno povećali sigurnost u prometu. Prije smo tu imali velikih problema s prebrzom vožnjom, ponajviše mještana romskog naselja Piškorovec koje je u blizini – ističe sobočki načelnik. U Svetom Križu postavljene su nove klupe kod crkve i nabavljena je kompletna kuhinjska oprema za Društveni dom.

Prioriteti

– Prošle godine smo prošli na Nacionalnom planu oporavka i otpornosti za dogradnju Dječjeg vrtića, dobili smo odluku o financiranju za 2.448.000 kuna, to je oko pola iznosa koliko bi nam trebalo za naš vrtić. U planu je ove godine javna nabava i to nam je ove godine prioritet broj jedan, dogradnja Dječjeg vrtića. Iako smo ga prije par godina dogradili, sretan sam što nam je vrtić opet premali. Imamo mjesta za pet skupina i sada ćemo dograditi za još dvije vrtićke skupine, pogotovo za jasličku skupinu za kojom je velika potreba – otkrio je načelnik, navevši da je lani povećana ekonomska cijena, ali velik dio tog povećanja je preuzela Općina, tako da je omjer koji plaćaju roditelji i Općina ostao isti.

Kao prioritet broj dva Škvorc ističe dogradnju Škole.

– Tu Županija ima upravljanje, međutim u dobroj smo suradnji. Mi smo financirali projektnu dokumentaciju idejnog projekta za dogradnju Škole kako bismo bili spremni, a Županija čeka natječaj da se prijavi. Sigurno će biti prijavljeno puno škola, ali važno nam je da imamo spremnu dokumentaciju pa kroz nekih dvije-tri godine svakako to želimo realizirati i uvesti jednosmjensku nastavu – navodi.

Osim toga, Općina je u iščekivanju aglomeracije od Male Subotice, Belice do Podturna, a time upravljaju Međimurske vode. Također se čeka, dodaje, da se fondovi otvore te da počnu i ti radovi.

– Blizu smo autoceste te gradova Varaždin i Čakovec, stoga smo dosta atraktivna sredina. Mještani su nestrpljivi što se tiče aglomeracije jer ćemo time, kao i s drugim radovima u Općini, uvelike podići kvalitetu života – zaključio je načelnik Valentino Škvorc.

Oko 50 posto djece iz romskog naselja je u riziku od zaostajanja u razvoju

U Držimurcu-Strelcu, odnosno kod romskog naselja Piškorovec završena je izgradnja Resursnog centra, a ove godine obavljen je i tehnički pregled objekta koji je najvećim dijelom financiran sredstvima UNICEF-a. Općina je bila zadužena za vanjsko uređenje koje je i završeno, a sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

– To je jedan važan Centar gdje će se provoditi rad s romskim obiteljima i djecom kako bi ih se pripremilo za odlazak u vrtić ili školu te kako bi se poboljšala integracija u naše društvo. Tu inače nastaju veliki problemi kada djeca dođu u vrtić. Njima treba godinu dana da usvoje higijenske navike i jezik i naravno da oni odmah, kada krenu u školu, zaostaju. Tu smo pokazali da smo se mi približili njima, došli smo u njihovo naselje. Radi se na ranoj intervenciji, jako je važno za malu djecu da se u ranoj dobi utvrde neka odstupanja. Poražavajuće su analize koje su pokazale da je oko 50 posto djece u riziku od zaostajanja u razvoju, a Romi uglavnom ne prepoznaju te znakove i kada dijete dođe u školu, već je kasno. Za kojih 5-10 godina ćemo vidjeti konkretne dobrobiti ovog projekta. Sve se radi sa stručnjacima u suradnji s romskim predstavnicima i uz prisustvo njihovog domaćeg čovjeka. Veliki postotak njih želi promjene, ali ima i onaj jedan mali dio koji sve to pokvari, koji je već zaglibio u kriminalu i tu se stvaraju barijere. Nadam se da smo s ovim krenuli nabolje – istaknuo je Škvorc.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje