Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik: “Paketom mjera želimo zadržati mlade ljude”

Objavljeno:

- dana

Općina Štrigova pripremila je bogat kulturno-zabavni program za svoje mještane i brojne goste u okviru manifestacije „Štrigovske noći“.

Središnji program održan je proteklog petka, 20. srpnja, kada je na rasporedu bila svečana sjednica Općinskog vijeća. Svaka svečana sjednica je prilika za prisjećanje na učinjeno u proteklih godinu dana, a ova sjednica bila je tim važnija jer je Općina Štrigova, kao i velika većina drugih međimurskih općina, proslavila 25 godina od osnutka.

– Iza Štrigove je iznimno uspješno razdoblje. Naime, naša je općina u zadnjih godinu dana stigla do izvora financija iz plinske rente, koja mjesečno iznosi od 250 do 300 tisuća kuna – istaknuo je načelnik Stanislav Rebernik, dodavši da je u posljednjih godinu dana prijavljeno, započeto ili realizirano 20-ak različitih projekata.

– Jedan od njih je rekonstrukcija i dogradnja Društvenog doma, gdje smo prošli na projektu vrijednom 1,25 milijuna eura, od kojih 85 posto dobivamo iz EU fondova, a ostatak ćemo osigurati kroz općinski proračun. Također, dobili smo i građevinsku dozvolu za vidikovac na Mađerkinom bregu. U punom je naletu i projekt vezan uz crkvu sv. Jeronima, sveca rođenog u Štrigovi. Planiramo izgraditi Edukativno-prezentacijski centar u kojem ćemo interpretirati život sv. Jeronima – dodao je Rebernik.

Kao i velika većina drugih sredina u Hrvatskoj, i Štrigova ima problema s odljevom mladih ljudi. Kako bi se utjecalo na zaustavljanje negativnog trenda, na posljednjoj radnoj sjednici Općinskog vijeća izglasan je paket mjera pod nazivom „Od rođenja do studija“.

– Njime smo osigurali novac za prvo, drugo i treće rođeno dijete u iznosu od tri, pet i sedam tisuća kuna. Svi mališani imaju besplatni vrtić i jaslice, a učenici školsku kuhinju, knjige i prijevoz. Za studente smo osigurali stipendije na početku akademske godine u iznosu od 2000 kuna bez obzira na njihov studentski status – zaključio je načelnik Rebernik.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu općinskih priznanja. Učenici koji su završili svih osam razreda s odličnim uspjehom primili su prigodne nagrade. Na popisu su se našli: Dora Horvat, Rafael Ramić, Josipa Bedeković, Luka Sklepić, Aleksandar Stanković, Anamarija Škvorc, Emanuel Vinko, Leonarda Zadravec, Viktorija Borko i Vlatka Medenjak. Zahvalnica je uručena i Katarini Ščavničar, koja je više od 30 godina radila kao medicinska sestra u štrigovskoj ambulanti. Također, nagrađeni su i poduzetnici s neprekinutim 25-godišnjim radnim vijekom: Dragutin Kunčić, Alojz Tomčić, Bojan Štampar, Rajko Cmrečnjak i Alojz Novak.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje