Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Orehovice Franjo Bukal: „Općinska naselja razvijamo ravnomjerno!“

Objavljeno:

- dana

Naslovna fotografija:  Načelnik Bukal na slici s mladim obiteljima s kojima su potpisani ugovori o bespovratnim sredstvima za uređenje nekretnina

Općina Orehovica obuhvaća tri naselja u kojima živi 2685 stanovnika. Nalazi se u središnjem južnome dijelu Međimurja i graniči s Varaždinskom županijom, a iz Općine Mala Subotica izdvojila se prije 23 godine. U protekloj godini završila je i dugogodišnja rasprava o sukcesiji, odnosno nasljeđivanju, s tom Općinom, što je proces koji je trajao čak osamnaest godina.

Načelnik Općine Orehovica, Franjo Bukal, prije desetak godina proglašen je najambasadorom Europe u korištenju europskih fondova, dok mu je 2015. godine dodijeljena Nagrada „Zrinski“ Međimurske županije. U prošloj godini unatoč lošim epidemiološkim prilikama s kojima se suočava cijeli svijet uspjeli su nastaviti s mnogobrojnim aktivnostima i zacrtanim projektima.

Nova radna mjesta

– U Domu kulture u Podbrestu i Društvenome domu u Vulariji lani smo ugradili sustave za hlađenje, ventilaciju i rekuperaciju prostora zbog učestalih problema s grijanjem i hlađenjem prostorija. U Gospodarskoj zoni Podbrest u travnju 2020. završeni su radovi na izgradnji I. faze spojne ceste između županijske ceste ŽC-2038 i lokalne LC-20037. U prvoj fazi radova izgrađen je dio ceste koji se sastoji od prometnice dužine 827,81 metara i uzdužnih parkirališta s lijeve i desne strane.

Oborinske vode odvode se putem slivnika u projektiranu oborinsku odvodnju, čime je osigurana funkcionalnost prometnice i parkirnih mjesta. U tijeku su radovi na II. fazi izgradnje obilaznice naselja Podbrest. Ukupna vrijednost investicije je 1,84 milijuna kuna. Projektom se želi unaprijediti kvaliteta komunalne infrastrukture, a osim prometnice gradi se sustav oborinske odvodnje te postavlja moderna javna rasvjeta. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije projekt sufinancira s 250.000 kuna – kaže načelnik Bukal.

Gospodarska zona Podbrest: početkom ožujka s Međimurskim vodama potpisan je Sporazum o izgradnji sekundarne vodovodne mreže

Budući da Gospodarska zona Podbrest zadovoljava sve kriterije za pokretanje gospodarskih aktivnosti, iz Općine pozivaju zainteresirane ulagače na iskazivanje interesa. Vjeruju da će dolazak investitora značiti početak otvaranja novih radnih mjesta, a samim time i ostvarenje uvjeta za zadržavanje stanovnika na općinskom području.

Radovi na infrastrukturi

– U svibnju je završeno instaliranje pristupnih točaka i postavljanje opreme za javni bežični internet u sklopu projekta WiFi4EU na području Općine u vrijednosti od 15.000 eura. Pristupne točke instalirane su na ukupno devet lokacija: kod Društvenoga doma Orehovica, zgrade Općine Orehovica, ambulante u Orehovici, kod školske dvorane, kontejnera u romskom naselju, grobne kuće u Orehovici, grobne kuće u Podbrestu, Domu kulture u Podbrestu, zgrade NK-a „Budućnost“ Podbrest, Društvenoga doma Vularija te Vatrogasnoga poligona u Vulariji. Provedbom projekta osiguran je visokokvalitetan besplatan pristup internetu za mještane Općine Orehovica i posjetitelje putem pristupnih točaka.

Zgrada Društvenoga doma i DVD-a Vularija

U zoni Križopotje krajem godine završeni su radovi na izgradnji produžetka vodovodne mreže u ukupnoj dužini od 1084 metra, kojim su se stvorili uvjeti za priključenje 80-ak novih gradilišta na javni vodoopskrbni sustav. Vrijednost projekta, koji je sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja RH, nešto je manji od 400.000 kuna. Sredstva potpore osigurana su iz Proračuna Europske unije i državnog Proračuna Republike Hrvatske, od čega je Europska unija sudjelovala s 85 %, a Republika Hrvatska s 15 % udjela – dodaje načelnik. Nadograđeni su i nadstrešnica te vanjske sanitarije u sklopu sportskog objekta u Podbrestu.

Dizanje standarda

Prošle godine DVD-u Podbrest dodijeljeno je 350.000 kuna za kupnju vatrogasnog vozila, a Općina Orehovica preuzela je i dio osnivačkih prava Javne vatrogasne postrojbe Čakovec.

– Mladim obiteljima ponudili smo po 20.000 bespovratnih kuna za uređenje stambenog prostora. Prije dviju godina za tu je svrhu 12 obitelji dobilo 240.000 kuna, dok je lani za 14 obitelji isplaćeno 280.000 kuna.

Što se tiče drugih socijalnih mjera kojima nastojimo mlade zadržati na području Općine, financirali smo bilježnice za osnovnoškolce, a sufinanciramo i školsku prehranu te prijevoz učenika. Umirovljenicima su isplaćene jednokratne pomoći od po 600 kuna za Božić, a dobit će i uskrsnice – po 150 kuna osigurano je za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 1500 kuna, dok je za one čija je mirovina između 1500 i 2000 kuna namijenjeno po 100 kuna pomoći. 4. Za „Projekt potpore Romima“ od IPA i EIB ostvarena je potpora u iznosu od 904.000 eura – rekao je Bukal o socijalnim davanjima.

Spomenimo i da je Općina početkom srpnja prošle godine pokrenula humanitarnu akciju „Za obitelj Pilić – za obiteljsku kuću“ kao pomoć obitelji koja je ostala bez oca i supruga Martina iz Vularije. On je stradao kao žrtva nekontrolirane pucnjave. Općina je za akciju donirala 10.000 kuna, dok je kao potporu mladim obiteljima za uređenje stambenoga prostora obitelji dodijelila još 20.000 kuna. Putem žiro računa prikupljeno je pak više od 140.000 kuna.

Sport i uvečer

U tijeku su radovi na izgradnji parkirališta i pješačke staze s oborinskom odvodnjom kod groblja u Orehovici, čime će se ostvariti veća pristupačnost i rasterećenje prometa, ali i veća prometna sigurnost. Izgradit će se 34 parkirališna mjesta, od čega dva za osobe s invaliditetom. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Općini je za potrebne radove darovalo i državno zemljište u vrijednosti od 207.000 kuna.

Ostatak potrebnog zemljišta osiguran je tako što je između Općine te Branović Petra i Katarine sklopljen darovni ugovor. Projekt vrijedan 689.125 kuna prijavljen je i na natječaj „Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture“, koji je objavila Lokalna akcijska grupa „Mura-Drava“. Traženi iznos bespovratnih novčanih sredstava je nešto manji od 330.000 kuna (otprilike 48 posto).

I žitelji s područja Općine Orehovica uključili su se u pomoć stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na LAG-ov natječaj u sklopu Programa ruralnog razvoja RH prijavljen je i projekt rekonstrukcije noćne rasvjete i izgradnje pristupne staze do igrališta NK-a „Budućnost“ u vrijednosti od oko 273.000 kuna. Realizacijom bi se omogućilo bavljenje sportom u večernjim satima, što je posebice važno za amatere. Što se tiče manifestacija i ostalih događanja, zaključuje načelnik, sve ovisi o razvoju epidemiološke situacije.

Međimurje

U Međimurskoj županiji najmanja izlaznost, do 11:30 glasalo 13.52 % građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jutros od 7 sati otvorena su birališta u Hrvatskoj. Glasuje se pod strogim epidemiološkim uvjetima.

U 11:30 Državno izborno povjerenstvo objavio je rezultate izlaznosti. Podjednaka je kao i prije četiri godine, točnije – izlaznost je samo pola posto manja nego u prošlim izborima prije četiri godine.

Najveći odaziv je u Ličko-senjskoj županiji sa 20,67 %, Dubrovačko-neretvanskoj sa 18.95 % i Varaždinskoj županiji sa 17,15 % (2017. godine izlaznost u Varaždinskoj županiji do 11:30 iznosila je 18.23 %).

Najmanji odaziv ima Međimurska županija sa 13,52 % (2017. godine do 11:30 glasalo je 13.9 % stanovništva Međimurske županije).

Glasuje se do 19 sati, a sljedeći rezultati izlaznosti objavit će se u 17 sati.

Dodajmo da je u gradu Čakovcu glasalo 15.26 % građana, u Prelogu 14.18 % i Murskom Središću 12,10 %. Od općina, najveća je izlaznost u Goričanu – 19.33 % i Gornjem Mihaljevcu – 19.31 %, a najmanja u Svetom Jurju na Bregu s 9.8 % i Domašincu s 10.06 %.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju treće nedjelje svibnja 28 novopozitivnih na COVID, preminula jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 292 uzorka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 8,6% pozitivnih od broja testiranih. Brzim Ag testovima evidentirana su 3 slučaja.

U protekla 24 sata oporavilo se 69 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 390.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 57.129 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 74 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. Tri pacijenta su primljena unutar 24 sata, dok je 6 pacijenata otpušteno, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 76 godina s brojnim pridruženim bolestima.

U subotu su na punktovima cijepljene 2264 osobe, od čega u Nedelišću 972 osobe, u Murskom Središću 617 osoba i u Prelogu 597 osoba. Ovaj tjedan ukupno je u Međimurskoj županiji cijepljeno 7579 osoba, a sveukupno dosad su cijepljene 31.032 osobe, što je 35,34% stanovništva starijeg od 18 godina.

U odnosu na prošlu subotu, 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 536 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije i ovim putem zahvaljuje svim medicinskim i nemedicinskim djelatnicima uključenima u organizaciju cijepljenja na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!