Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Petrijanca sudjelovao u edukacijama o pametnim gradovima i općinama

Objavljeno:

- dana

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec sudjelovao je u edukaciji o pametnim gradovima i općinama naziva “Smart City Summit”, u organizaciji BSB Eventsa.

Uz načelnika Posavca, više od 300 sudionika i više od 20 predavača prisustvovalo je na trodnevnim edukacijama. Samit je zamišljen na način da kroz predavanja i radionice, stvarne primjere iznesene kroz Smart City iskustvo, međusobno mentorstvo, te povezivanje sudionicima prvenstveno pomogne u odgovaranju na pitanje “Jesu li pametni gradovi zaista pametni?”.

– Pametni gradovi i Smart City rješenja nisu više daleka budućnost, već se polako dotiču svih nas. Pritom ne govorimo samo o globalnoj, već i o lokalnoj razini čemu svjedočimo i sve većim brojem primjera pametnih rješenja iz susjedstva. Ponosan sam što smo ove godine dobili čak dvije Odluke za sufinanciranje pametnih općina i gradova uz 40% sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, baš za općinu Petrijanec, a o tim projektima ćemo uskoro i detaljnije obavijestiti javnost – rekao je Posavec.

Inače, cilj ovog događanja je, prije svega, upoznavanje inovativnih rješenja, novih proizvoda i stvaranje mreže potencijalnih suradnika kako bi generirali nove poslovne suradnje. Sudionici se na samitu informiraju o novim kretanjima na tržištu pametnih gradova, rješenjima i trendovima te razmijenjuju naučene lekcije i najbolje prakse s istomišljenicima ili institucijama javnog sektora.

Naime, Smart City Summit je koncept prema kojem uz inovativna rješenja mnoge jedinice lokalne i regionalne samouprave koriste širokopojasne stanične i bežične tehnologije kako bi se povezale i poboljšale infrastrukturu, učinkovitost, praktičnost i kvalitetu života za stanovnike, ali i za posjetitelje. Pametni gradovi koriste podatke i tehnologiju kako bi stvorili učinkovitost, poboljšali održivost, stvorili ekonomski razvoj i poboljšali čimbenike kvalitete života ljudi koji žive i rade u gradu.

Život i društvo

Varaždinski gimnazijalac – istraživač pobjednik natjecanja “Znanstvenik u meni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin pobjednik je natjecanja u komunikaciji znanosti za učenike i učenice srednjih škola u Republici Hrvatskoj, Znanstvenik u meni u kategoriji originalnih istraživačkih radova, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama.

Na Završnici natjecanja održanoj u zadarskoj multifunkcionalnoj dvorani Centra za kreativne industrije u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira sudjelovalo je 16 učenika s 10 vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publika.

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju. (https://prijave.znanstvenikumeni.org/public/video/4411113)

– Otkako sam u srednjoj školi bavim se istraživanjima iz biologije i uvijek mi je drago kada svoje radove mogu prezentirati publici i pokazati okolini čime se bavim iza zatvorenih vrata školskog laboratorija. Znanstvenik u meni izvrsna je prilika za takvo što, posebno zato što su na tom natjecanju vrlo bitne komunikacijske vještine i način kako kompleksno istraživanje prikazati i objasniti na što jednostavniji i atraktivniji način. Posebno mi je drago što se ovogodišnja završnica mogla realizirati uživo u prekrasnom Zadru. Bila je to izvrsna prilika za razmjenu iskustva, druženja s drugim učenicima, sklapanja novih prijateljstava i putovanja kroz Lijepu Našu izjavio je pobjednik natjecanja Jan Špiclin.

Nastavite čitati

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje