Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Petrijanca Željko Posavec sudjelovao na “Danima regionalnog razvoja i EU fondova”

Objavljeno:

- dana

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec sudjelovao je na Danima regionalnog razvoja i EU fondova koji su se u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održali u Šibeniku od 4. do 6. listopada.

Na događanju su prezentirana „Iskustva iz postupanja po prigovorima u postupcima dodjele bespovratnih sredstava i provedbi projekata sufinanciranih sredstvima EU“, „Financijski instrumenti za javni sektor Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.“ i „ESF plus: nove prilike“. Posebno su interesantne bile teme „Teritorijalni razvoj u okviru Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i nova financijska perspektiva EU 2021.– 2027.“ kao i „Ruralni razvoj – dosadašnja postignuća i planovi nakon 2020. godine“ .

Konferenciju su obraćanjem otvorili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Uz ministre Horvata, Malenicu, Butkovića, Aladrovića te ministrice Vučković i Bedeković, konferenciji su nazočili župani te gradonačelnici, načelnici, konzultanti, predstavnici razvojnih agencija te korisnici EU fondova. Kroz stručne radionice sudionici iz svih krajeva Hrvatske imali su priliku izravno postaviti pitanja predstavnicima tijela koja upravljaju i kontroliraju provedbu projekata koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Cilj tih radionica je pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave da što brže i učinkovitije koriste raspoloživa sredstva iz europskih fondova.

Bila je to prilika dobivanja važnih informacija o mogućnostima financiranja iz EU fondova kao i razmjena iskustava s brojnim predstavnicima ministarstva, županija, gradova, općina i drugih institucija važnih za regionalni razvoj.

Načelnik Željko Posavec je tijekom događanja obavio niz razgovora s predstavnicima ministarstava ili i s ministrima Vlade Republike Hrvatske vezanih za planirane projekte Općine Petrijanec. S ciljem jačanja razvojnog potencijala svih hrvatskih regija Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira ovu konferenciju. Općina Petrijanec s novim načelnikom Posavcem ulazi u svijet EU fondova s jasnom namjerom da makne Petrijanec sa začelja po broju EU projekata, a već se aktivno radi na projektima što je uvelike vidljivo iz izvršenja proračuna u prvih 6 mjeseci 2019. godine gdje primjećujemo da su u samo prvoj polovici godine „povukli“ 2.719.772,49kn iz nacionalnih ministarstva ili EU fondova.

Zainteresiranost i aktivnost općinskog načelnika za sve radionice bila je velika te je na svima aktivno sudjelovao.

Uoči konferencije dodijeljene su i posebne nagrade za najbolje gradove u Hrvatskoj. Za nagradu najboljeg u povlačenju novca iz fondova EU konkurirali su lanjski pobjednik Križevci, Karlovac, Ludbreg, Zadar i Zagreb. Ove godine organizatori izbora odlučili su dodijeliti tri nagrade za najboljeg u korištenju fondova EU, u kategorijama veliki, srednji i mali grad, dok je lani to priznanje išlo samo jednome gradu. Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova.

Također su prikazani primjeri dobre prakse iz grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati