Povežite se s nama

U fokusu

Načelnik PU varaždinske ne krije zadovoljstvo: “Novogodišnja noć je bila uglavnom mirna“

Objavljeno:

- dana

Prvog dana nove godine, župan Varaždinske županije Radimir Čačić obišao je ravnateljstvo PU varaždinske te sjedište Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina.

U sjedištu PU varaždinske primili su ga načelnik PU Predrag Benčić te njegov zamjenik Darko Blaži koju su ga informirali o novoogodišnjoj noći.

– Svi župani koji su obavljali ovu funkciju, uključujući i mene,  dobro znaju i svjesni su značaja kvalitete naših službi, policije, vatrogasaca, hitne pomoći, dakle svih onih službi koje nemaju prekida, odnosno koje kontinuirano prate i bdiju nad zdravljem i sigurnosti građana ove Županije. Po kvaliteti rada ova policijska uprava je u najvišem vrhu, tako je bilo i prošlih godina, a nema razloga da tako ne bude i dalje. Odajem im poštovanje i zahvalnost u svoje osobno ime i u ime svih građana. Sigurnost obično uzimamo zdravo za gotovo, a na sigurnosti treba odgovorno raditi, promišljati , imati pripremljene planove za iznenadne situacije. Moramo biti svjesni doprinosa kvaliteti naših života koje službe daju – rekao je župan Čačić te se zahvalio svim djelatnicima PU varaždinske na profesionalizmu i požrtvovnosti prilikom obavljanja posla.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić rekao je kako je novogodišnja noć bila uglavnom mirna.

– Novogodišnja noć uglavnom je prošla zadovoljavajuće, imali smo nekoliko manjih prometnih nesreća te dva slučaja u kojima je došlo do nestručnog rukovanja petardama. Radi se o lakšim tjelesnim ozljedama. Također i Novogodišnja tradicionalna utrka prošla je u najboljem redu. Zadovoljan sam, a i u ovoj godini nastaviti ćemo raditi na sigurnosti svih naših građana, ali i turista koji u sve većem broj dolaze k nama – zaključio je Predrag Benčić.

Nakon posjete PU varaždinskoj, župan Čačić čestitao je vatrogascima Novu godinu, te im poželio što manje intervencija. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina Ivica Labaš zahvalio se županu na dolasku te istaknuo kako mu je drago da nakon dugog niza godina opet župan posjećuje vatrogasce.

– Zahvaljujem se županu Čačiću na dolasku, drago nam je da se došao informirati o nama, našem radu i aktivnostima. Prošla noć nije bila zahtjevna za nas, tek nekoliko manjih intervencija. Nadamo se da će i ova godina biti dobra, što manje požara i intervencija – rekao je Labaš dok je župan pohvalio rad  Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, zaželio im puno uspjeha i sreće u obavljanju ponekad i po život opasnih poslova.

– Prije nekoliko dana je i Županijska vatrogasna zajednica proslavila 25 godina postojanja, čuli smo koliko su lijepih i pozitivnih rezultata ostvarili u tim godinama. Ovdje je kolijevka vatrogastva i mi smo jako ponosni na naše vatrogasce koji s puno hrabrosti, truda i energije vrše svoju dužnost. Čestitke svima, puno zdravlja i sreće – rekao je župan Čačić.

U fokusu

Za manje od dva mjeseca nema više ograničenih cijena struje. Što nas čeka ovog proljeća?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za manje od dva mjeseca prestaju Vladine mjere kojima se ograničava cijena struje za kućanstva i tvrtke.

Građane i gospodarstvo stoga čekaju veliki izazovi. Za većinu potrošača cijena električne energije ograničena na 59 eura po megavatsatu. No, Vladine mjere pomoći na snazi su do 1. travnja.

Trenutačno su se cijene na veleprodajnom tržištu stabilizirale – između 150 i 170 eura, što je znatno niže nego prije godinu dana kada su povremeno prelazile 400 eura, a u prosjeku su bile oko 270 eura po megavatsatu.

Iz Vlade kažu, već se analizira situacija kako bi se na vrijeme odlučilo što dalje, nakon 31. ožujka, javlja HRT.

– Ono što mi kao poslodavci očekujemo je da na vrijeme dobijemo što se događa s cijenama energenata nakon 31. ožujka. Kao što sam više puta naglašavala, okruženje sigurnosti i izvjesnosti je neophodno za sve poslodavce, rekla je Irena Weber, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca.

Građani koji imaju ugovore s privatnim opskrbljivačima, već dobivaju najave o poskupljenju od 1. travnja, te ih se upućuje da se prebace u HEP.

Što će biti od 1. travnja s cijenama električne energije, Vlada tek treba odlučiti.

– Mi smo zadužili nadležne ministre, prije svega ministra gospodarstva i ministra financija da pripreme i analiziraju situaciju za nakon 1.travnja – rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Zbog tople zime i povoljnih hidroloških uvjeta, cijene struje na tržištu su niže nego prije godinu dana, ali su još znatno više od onih prije krize i kreću se oko 160 eura po megavatsatu.

– Analize pokazuju i neka predviđanja da će takve cijene ostati barem sljedeće dvije do tri godine, rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje