Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Selnice Ervin Vičević: “Posao Međimurje plina svodi se na slanje aneksa ugovora!”

Objavljeno:

- dana

Tvrtka Međimurje plin ima zanimljiv vlasnički sustav: poslovne udjele u njezinu temeljnom kapitalu imaju međimurski gradovi i općine.

Među njima je i Općina Selnica, koja drži udio od 2,9 posto. Još prije dviju godina u Selnici su odlučili prodati svoj udio i tako povećati svoju likvidnost. Načelnik Ervin Vičević tada je predložio prodaju udjela Općinskom vijeću, koje ju je usvojilo. No, na sjednici koja je održana u lipnju 2021. godine Skupština Međimurje plina odbacila je mogućnost prodaje.

– Nema nikakvog razloga da tvrtka bude predmetom nekakve eventualne prodaje. Zbog toga su i Nadzorni odbor i Uprava stava da se tvrtka Međimurje plin ne prodaje i mislim da i u budućnosti imamo veliku perspektivu. Međimurje plin je danas jedan od lidera na hrvatskom tržištu opskrbe plinom što potvrđuje i podatak da smo prošle godine isporučili gotovo 709 milijuna kWh plina, pri čemu se više od 38 posto odnosi na opskrbu tržišta izvan Međimurja – rekao je tom prilikom direktor društva Nenad Hranilović.

Svaljivanje tereta?

Selnički načelnik Ervin Vičević smatra da Međimurje plin nije na vrijeme osigurao dovoljne količine plina, iako su znali da će doći do poskupljenja, pa sada svaljuje financijski teret na krajnje potrošače, tako i na Općinu Selnica.

– Društveni ugovor Međimurje plina je sastavljen tako da je udjele gotovo nemoguće prodati. Kako je odluka o prodaji udjela Općine Selnica usvojena na sjednici Općinskog vijeća Općine Selnica, krenuli smo u proces prodaje. U prošlom sazivu, Skupština Društva je na sjednici održanoj 19. lipnja 2020. godine, unatoč protivljenju Nadzornog odbora Međimurje plina, dozvolila raspolaganje našim poslovnim udjelom.

Nakon toga je Općina Selnica obavijestila Društvo da svoj udio želi prodati te je zatražila da se na Dnevni red sjednice uvrsti takva odluka. Smiješno i tragično je da se sazivanje sjednice odugovlačilo zbog raznoraznih razloga te je ona bila sazvana tek nakon izbora, pri čemu je 30. lipnja 2021. odbijen naš zahtjev za prodaju. Upozorio je tada gradonačelnik Preloga da se treba hitno izmijeniti društveni ugovor. I ja smatram da se Društveni ugovor može i mora izmijeniti, jer je jasno da vrijednost Međimurje plina nije više tolika kao što je bila ranije.

Do poskupljenja je sada došlo isključivo neodgovornošću direktora i uprave, jer su svi dobavljači osim Međimurje plina već ranije napunili svoja skladišta. Iza ove izjave stojim odgovorno, jer sam dobio na uvid račune poslovnih subjekata koji imaju druge dobavljače u Međimurju i nije im se cijena povećala ovako drastično i sramotno. Žalosno je da će Općina Selnica, koja ima udjele u društvu sada morati tražiti drugog dobavljača za opskrbu plinom. Njihov posao sveden je samo na slanje aneksa ugovora o povećanju cijena – ogorčen je Vičević.

Dodajmo da je vrijednost selničkog udjela prije nekoliko godina procijenjena na oko 4,6 milijuna kuna.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje