Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik Selnice Ervin Vičević: “Posao Međimurje plina svodi se na slanje aneksa ugovora!”

Objavljeno:

- dana

Tvrtka Međimurje plin ima zanimljiv vlasnički sustav: poslovne udjele u njezinu temeljnom kapitalu imaju međimurski gradovi i općine.

Među njima je i Općina Selnica, koja drži udio od 2,9 posto. Još prije dviju godina u Selnici su odlučili prodati svoj udio i tako povećati svoju likvidnost. Načelnik Ervin Vičević tada je predložio prodaju udjela Općinskom vijeću, koje ju je usvojilo. No, na sjednici koja je održana u lipnju 2021. godine Skupština Međimurje plina odbacila je mogućnost prodaje.

– Nema nikakvog razloga da tvrtka bude predmetom nekakve eventualne prodaje. Zbog toga su i Nadzorni odbor i Uprava stava da se tvrtka Međimurje plin ne prodaje i mislim da i u budućnosti imamo veliku perspektivu. Međimurje plin je danas jedan od lidera na hrvatskom tržištu opskrbe plinom što potvrđuje i podatak da smo prošle godine isporučili gotovo 709 milijuna kWh plina, pri čemu se više od 38 posto odnosi na opskrbu tržišta izvan Međimurja – rekao je tom prilikom direktor društva Nenad Hranilović.

Svaljivanje tereta?

Selnički načelnik Ervin Vičević smatra da Međimurje plin nije na vrijeme osigurao dovoljne količine plina, iako su znali da će doći do poskupljenja, pa sada svaljuje financijski teret na krajnje potrošače, tako i na Općinu Selnica.

– Društveni ugovor Međimurje plina je sastavljen tako da je udjele gotovo nemoguće prodati. Kako je odluka o prodaji udjela Općine Selnica usvojena na sjednici Općinskog vijeća Općine Selnica, krenuli smo u proces prodaje. U prošlom sazivu, Skupština Društva je na sjednici održanoj 19. lipnja 2020. godine, unatoč protivljenju Nadzornog odbora Međimurje plina, dozvolila raspolaganje našim poslovnim udjelom.

Nakon toga je Općina Selnica obavijestila Društvo da svoj udio želi prodati te je zatražila da se na Dnevni red sjednice uvrsti takva odluka. Smiješno i tragično je da se sazivanje sjednice odugovlačilo zbog raznoraznih razloga te je ona bila sazvana tek nakon izbora, pri čemu je 30. lipnja 2021. odbijen naš zahtjev za prodaju. Upozorio je tada gradonačelnik Preloga da se treba hitno izmijeniti društveni ugovor. I ja smatram da se Društveni ugovor može i mora izmijeniti, jer je jasno da vrijednost Međimurje plina nije više tolika kao što je bila ranije.

Do poskupljenja je sada došlo isključivo neodgovornošću direktora i uprave, jer su svi dobavljači osim Međimurje plina već ranije napunili svoja skladišta. Iza ove izjave stojim odgovorno, jer sam dobio na uvid račune poslovnih subjekata koji imaju druge dobavljače u Međimurju i nije im se cijena povećala ovako drastično i sramotno. Žalosno je da će Općina Selnica, koja ima udjele u društvu sada morati tražiti drugog dobavljača za opskrbu plinom. Njihov posao sveden je samo na slanje aneksa ugovora o povećanju cijena – ogorčen je Vičević.

Dodajmo da je vrijednost selničkog udjela prije nekoliko godina procijenjena na oko 4,6 milijuna kuna.

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje