Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Vinice Branimir Štimec: “Do kraja godine naši vatrogasci su pod novim krovom!”

Objavljeno:

- dana

OPĆINA VINICA VELIKIM KORACIMA GRABI PREMA PUNOM ISKORIŠTENJU TURISTIČKIH I INIH POTENCIJALA

– Cilj nam je nastaviti dalje jednako vrijedno i predano raditi za dobrobit svih žitelja. Raduje me da općinski vijećnici vode računa i o razvoju poduzetništva. Mi, naime, čuvamo naše zelenilo, prisnost i toplinu, ali pritom razmišljamo jesu li nam potrebniji industrijski pogoni ili razvoj sportsko-turističkih te rekreativnih sadržaja – ističe općinski načelnik

Otkad su joj na čelo došli dr. sc. Branimir Štimec i njegov tim, Općina Vinica jedna je od onih općina koje su u proteklih pet mjeseci ostvarile vidljiv napredak na mnogim poljima i postale primjer dobrih praksi jedinica lokalne samouprave. Nije tu riječ samo o dojmu, jer činjenice svjedoče da se na području Općine intenzivno provode projekti kojima se grabi prema punom iskorištenju turističkih i inih potencijala ovoga kraja.

Vraća se stari sjaj

Primjerice, na području Općine Vinica u tijeku je provođenje dviju faza projekta uređenja arboretuma Opeka s fokusom na obnovu dvorca obitelji Bombelles. Osim pripremnih građevinskih radova, ishođena je sva potrebna dokumentacija te je ovo zaštićeno kulturno dobro napokon dobilo strujni priključak. Kako doznajemo od općinskog načelnika dr. sc. Branimira Štimeca, riječ je o nizu aktivnosti u sklopu projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi (RCK)”.

– Kao općinski načelnik i zaposlenik Srednje škole “Arboretum Opeka” izravno sam uključen u proces upravljanja spomenutim projektom, koji će završiti 2023. godine. Prema projektu, koji je prihvaćen i verificiran, već dvije godine izrađuju se različiti kurikuli s ciljem promocije strukovnih zanimanja i rada RCK-a. Stoga ne čudi da je naša škola lani postigla najveću upisnu kvotu u postotku. Naime, imali smo kontinuirani pad upisanih učenika unazad 10 godina, a sada je zaustavljen. Imamo poljoprivredni i veterinarski smjer, a dosta srednjoškolaca odlučuje se i za onaj vezan uz kuharstvo i ugostiteljstvo. Program RCK-a vezan je isključivo za poljoprivredu i u ovom dijelu Hrvatske postat ćemo najjača škola za obrazovanje kadrova u tom vidu strukovnog obrazovanja. Škola je ove godine dobila povelju za najbolji Erasmus program u Hrvatskoj te smo ponosni na činjenicu da naši učenici obavljaju stručnu praksu diljem Europe. Po tome smo najbolji, a nakon obnove dvorca u njemu će djelovati učenički dom jer Vinica nema dovoljno smještajnih kapaciteta – ističe Štimec.

Turistički biseri

U razgovoru za Regionalni tjednik osvrnuo se i na iznimno bogato povijesno naslijeđe viničkoga kraja, pa i na ono koje obuhvaća parkovnu arhitekturu. Stoga će njegov tim dosta vremena i energije uložiti u pripremu dokumentacije potrebne za pristupanje revitalizaciji kompleksa koji obuhvaća arboretum.

– To će nesumnjivo dodatno obogatiti lokalnu turističku ponudu, koja i sada privatnim iznajmljivačima jamči popunjenost smještajnih kapaciteta. S ciljem obogaćivanja ugostiteljske ponude namjeravamo urediti unutrašnjost energetski obnovljenog motela koji je u vlasništvu Općine i ponuditi ga u najam. Vidjet ćemo koji su nam sve fondovi raspoloživi za provedbu takve investicije, jer je riječ o ulaganju većem od milijun kuna – naglašava općinski načelnik, koji svoj posao obavlja volonterski.

Dodajmo da je u međuvremenu kurija Patačić već dobila novu uličnu fasadu i uljepšala vinički trg. Svi građevinski i istražni radovi obavljaju se pod nadzorom konzervatora od 2008. godine.

– Nažalost, obnova dugo traje jer godišnje od Ministarstva kulture i medija za tu namjenu dobivamo od 150.000 do 200.000 kuna. Kompletan projekt “težak” je 11 milijuna kuna i za njegovu realizaciju trebat će još 10 milijuna kuna. Ne mislimo ovim tempom gubiti još 50 godina i pokušat ćemo osigurati potrebna preostala sredstva putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja. Namjeravamo kandidirati kuriju na ITU u kompletu i završiti njezinu obnovu u ovome mandatu kako bismo u prostore preselili općinske službe. Jedna od opcija stavljanja objekta u funkciju je i da se u podrumu zgrade otvori restoran ili turistička točka – najavljuje Štimec, od kojeg doznajemo da se na sličan način pristupa i obnovi kurije obitelji Dolanski.

Pritom vladajući u Općini moraju raščistiti i imovinskopravne odnose, što iziskuje dodatno vrijeme. Štoviše, na obroncima Vinica Brega postoji i stari burg – utvrda koja je bila desetljećima prepuštena zubu vremena.

– S burga Vinica pruža se fenomenalan pogled na ovaj kraj i lokalitet je trenutno u fazi čišćenja. Slično kao i kod “Patačićke”, sa skromnim sredstvima od resornog ministarstva moguća je tek postupna obnova zidina. To nas limitira da u skoro vrijeme dobijemo obnovljeni dvorac koji je nešto manji od Trakošćana. Jedna od opcija je da burg konzerviramo u trenutnom stanju s osebujnim muzejom na otvorenom – objasnio je naš sugovornik.

S obzirom na to da se turizam u Vinici događa spontano, gosti ovoga pitoresknoga kraja jednostavno nemaju gdje potrošiti novac, jer osim što tu nema većih restorana, ne naplaćuju se ni ulaznice za posjet arboretumu Opeka. Ipak, stari sjaj vraća se polako, a s uma ne treba smetnuti ni činjenicu da je organizirana obrana Republike Hrvatske u Domovinskom ratu počela upravo u Vinici.

Djeca na prvome mjestu

– U dvorcu obitelji Rupčić 1991. godine uspješno je organizirana i provedena predvojnička obuka budućih hrvatskih branitelja. I taj biser ovoga kraja propada iako je na tržištu vrijedan oko 800.000 eura. Bili bismo iznimno zadovoljni da brigu o dvorcu preuzme Ministarstvo branitelja, koje u njemu može urediti ratni muzej u spomen na zbivanja koja su obilježila devedesete godine prošlog stoljeća. Kulturnoj javnosti poznato je da je Vinica imala prvi automobil u Hrvatskoj te da se 1928. godine na imanju Veliki štuk dogodila prva zrakoplovna nesreća u kojoj je stradala žena – podsjeća Štimec.

Unatoč svim nedaćama, pa i onim ratnim, Općina Vinica kontinuirano ostvaruje napredak na polju kvalitete života svojih mještana.

– Iseljavanje mladih prisutno je i u našoj sredini, te su nam djeca na prvome mjestu. Imamo kompletno uređen i moderno opremljen Dječji vrtić i jednosmjensku nastavu u Osnovnoj školi Vinica. Društveni i vjerski život ovdje su potpuno zaokruženi jer uz crkvu postoji jedan od najljepše uređenih pastoralnih centara. Općina i Župa sv. Marka ev. odlično surađuju na brojnim projektima. Cilj nam je nastaviti dalje jednako vrijedno i predano raditi za dobrobit svih žitelja. Raduje me da općinski vijećnici vode računa i o razvoju poduzetništva. Mi, naime, čuvamo naše zelenilo, prisnost i toplinu, ali pritom razmišljamo jesu li nam potrebniji industrijski pogoni ili razvoj sportsko-turističkih te rekreativnih sadržaja – veli načelnik općine koja je za razvoj gospodarstva u proračunu za 2022. godinu predvidjela 250.000 kuna.

U planu je i osnutak kluba poduzetnika, kojih na viničkom području trenutno djeluje 70-ak. Njihovo udruživanje je preduvjet za zajednički nastup na tržištu.

– Svi oni su i potencijalni poslodavci naših stipendista, kojih trenutno imamo 40-ak. U budućnosti, osim za studente, dio ugovora o stipendiranju osigurat ćemo i za učenike koji će se u Vinici obrazovati za zanimanja u poljoprivredi. Nadamo se da će ostati u ovom prostoru i razvijati ga. Uostalom, mi ne možemo zamisliti život u viničkom kraju bez vrsnih vinogradara i podrumara. Oni vrhunsku kapljicu proizvode prvenstveno za svoje potrebe, pa ne čudi podatak da je Udruga “Vinea” odavno etablirala svoju izložbu vina s ocjenjivanjem kvalitete. Nažalost, pandemija koronavirusa pokvarila nam je brojne planove, te se ovim putem ispričavam mještanima i vinoljupcima zbog izostanka tradicionalne viničke proslave Martinja. Kada obnovimo dvorac obitelji Bombelles, dobit ćemo reprezentativni vinski podrum i priliku za još veći znanstveni pristup vinogradarstvu – uvjeren je Štimec, koji ustraje i na poboljšanju kvalitete života mještana treće životne dobi.

Starijoj populaciji neizravno se najviše pomaže volontiranjem, pri čemu su, uz brojne samozatajne mještane, najviše angažirani studenti okupljeni u Udruzi mladih UMAMI Vinica. Ostvare li se predviđanja, i program usluga gerontodomaćica nastavit će funkcionirati. U sljedećem razdoblju Općina Vinica imat će još veći fokus na stvaranje preduvjeta za još bolji razvoj sporta.

Zamah sporta

– Prije 15-ak godina u Vinici je bilo jako teško privući mlade da se rekreativno ili organizirano ozbiljnije bave sportom. No to se stubokom promijenilo 2016. godine, kada je u suradnji s Osnovnom školom Nogometni klub omasovio članstvo u mlađim dobnim kategorijama. Cilj nam je da djecu za sportske aktivnosti pripremamo još u vrtiću, a ja ću sa svoje strane odrađivati treninge koliko mi to dozvole brojne obveze – rezolutan je dr. sc. Branimir Štimec, načelnik općine koja se ponosi nogometnim, odbojkaškim, gimnastičkim, košarkaškim i biciklističkim klubovima.


AGLOMERACIJA U ZAVRŠNOJ FAZI
Jako skup, ali dobar projekt za Viničane

Razvoj vodnokomunalne infrastrukture nezamisliv je bez provedbe Aglomeracije, koja je jako skup, ali i dobar projekt za Viničane. Općina ga sufinancira u malom iznosu i većina radova kojima se rješava problem uklanjanja fekalnih voda bit će gotova do kraja godine.

– Znam da su mještani već na rubu strpljenja na pojedinim dionicama koje izvođači radova sporo uređuju. Puno je cesta raskopano i onemogućen je pristup dvorištima, a ljeti nastaje nesnosna prašina ili blatna kaljuža nakon svake kiše. Nadam se da će do lipnja 2022. godine sve biti okončano jer je život na Vinici iznimno otežan. Prohodnost prometnica iznimno je značajna mještanima, stoga vodimo brigu i o klizištima. Većina je sanirana, ali se novo otvorilo u Goruševnjaku – ukazuje načelnik.

Općina kojom rukovodi zadovoljna je sigurnosnom slikom na svom administrativnom području, kojoj doprinosi ulaganjima u razvoj vatrogastva. Zadnjih mjeseci ona iznose više od pola milijuna kuna. To ne čudi jer se Vinica ponosi DVD-om osnovanim još 1889. godine i Društvo će uskoro djelovati u obnovljenim prostorima.

– U tijeku je rekonstrukcija postojećega Vatrogasnog doma, za što nisu pravovremeno osigurana sredstva na natječaju, odnosno nije prošao administrativni dio, te je bivša vlast pokušala namaknuti sredstva iz drugih izvora. No potrudit ću se namjenska vatrogasna vozila i opremu već do kraja ove godine barem smjestiti pod novi krov – zaključio je Branimir Štimec.

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje