Povežite se s nama

Novosti

Načelnik Vinice: Tražim javnu ispriku Predraga Štromara!

Objavljeno:

- dana

BURNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Je li Općina Vinica izgubila ili dobila sudski spor za utvrđivanje vlasništva nad motelom Opeka, vrijednim objektom koji se nalazi uz park Arboretum Opeka? Neočekivano je to postala glavna tema burne rasprave na jučer održanoj sjednici viničkog Općinskog vijeća.

Zanimljivo je da su na sjednicu stigli Vlado Bužanić, koji je na temelju pravomoćne presude motel Opeka već trebao vratiti Općini Vinica, ali i predsjednik županijskog HNS-a i varaždinski župan Predrag Štromar.

– Unatoč pravomoćnoj presudi kojom je Općina Vinica od 2006. godine upisana kao zemljišno-knjižni vlasnik motela, objekt nije predan Općini, koja je zbog toga morala pokrenuti postupak radi iseljenja. Taj postupak je okončan pravomoćnom presudom u 12. mjesecu prošle godine – istaknuo je načelnik Marijan Kostanjevac.

Zatražio javni dematij

Od župana Predraga Štromara je zatražio da objasni zbog čega ga je optužio za gubitak spora, a u današnjem priopćenju je zatražio i da javno demantira informaciju proslijeđenu medijima putem priopćenja HNS-a.

– Iako su vijećnici još na prošloj sjednici upoznati s pravomoćnom presudom Županijskog suda, predsjednica Odbora za statutarno-pravna pitanja i odvjetnik Općine Vinica jučer su na sjednici još jednom naglasili da nije točna informacija da je Općina Vinica izgubila spor.

Pozivam gospodina Predraga Štromara, predsjednika Županijske organizacije i župana da, ako je konačno nakon ove sjednice Općinskog vijeća sam shvatio da Općina Vinica nije izgubila spor, konačno javnosti objavi pravu i istinitu informaciju da je Općina Vinica dobila spor, čime mora demantirati neistinu koju je zlonamjerno plasirao putem medija – naveo je Kostanjevac.

Bužanić zatražio “oprost”

Općinskim vijećnicima obratio se i Vlado Bužanić, koji je ponovno izrazio spremnost da preda nekretninu Općini, ali uz uvjet da obustave sve postupke protiv njega, kako radi ovrhe troškova tako i radi naplate štete koja je nastala zbog nemogućnosti Općine da objekt koristi u gospodarske svrhe.

– Budući da Bužanićeva “spremnost” na dogovore traje već gotovo osam godina, a prije nešto više od mjesec dana završila je i blokadom žiro-računa, Općinsko vijeće će o daljnjim koracima po pitanju sudskog spora odlučiti nakon konzultacija s odvjetnikom izvijestili su iz Općine Vinica.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje