Povežite se s nama

Život i društvo

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) dobio važnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja (NPC) osvojio je ovogodišnju nagradu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za najboljeg organizatora volontiranja 2020. godine.

NPC je anonimna linija za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima te njihovim obiteljima koja djeluje iza besplatnog broja 116 006. Žrtve i svjedoci pozivom na 116 006 mogu dobiti pravne i praktične informacije, kontakte relevantnih institucija i organizacija te emocionalnu podršku, a od 2013. do danas Centar je kontaktiralo više od 10 tisuća pozivatelja i pozivateljica.

Glavni pružatelji/ice podrške žrtvama i svjedocima na liniji su posebno educirani volonteri/ke NPC-a, a to su uglavnom studenti/ice prava, psihologije i socijalnog rada koji/e svoja znanja, vještine i slobodno vrijeme već sedam godina velikodušno stavljaju na raspolaganje pozivateljima i pozivateljicama NPC-a. Do danas je educirano preko 250 volontera/ki koji su zajedno odradili više od 38 tisuća volonterskih sati.

NPC je svjestan važnosti postojanja kontinuirane, besplatne i lako dostupne podrške žrtvama i svjedocima te odgovornosti uloge koju imaju volonteri i volonterke. Upravo iz tog razloga NPC aktivno radi na trajnom usavršavanju volonterskog programa, dodatnih aktivnosti te specijaliziranih edukacija koje su volonterima/kama na raspolaganju za vrijeme njihovog volonterskog staža. Zbog važnosti koju pridaje razvoju i održavanju volonterskog programa, NPC posebno cijeni nagrade i priznanja koje prepoznaju uloženi trud i kvalitetu djelatnika/ica uključenih u volonterske aktivnosti, volontera/ki i samog volonterskog programa.

– Posebno smo ponosni na koordinatoricu Maju Štahan koja je 2018. godine osvojila Državnu nagradu za koordinatoricu volontiranja, a iznimno nam je zadovoljstvo što je NPC i ove, 2020. godine, prepoznat te smo osvojili Državnu nagradu za organizatora volontiranja.

Rad i trud u području volontiranja prepoznao je i Volonterski centar Osijek koji nam je 3. prosinca dodijelio Nagradu za primjer dobre prakse uključivanja volontera.

Vjerujemo da je protekla godina za sve bila izazovna, pa tako i za NPC. Volonterski program je za vrijeme lockdown-a po prvi put u povijesti NPC-a bio obustavljen, a edukacije postojećih i novih volontera/ki su se odvijale online ili u znatno izmijenjenim uvjetima. Ipak, ponosni smo što smo u ovoj, izazovnoj 2020. godini, uspjeli osigurati neometan rad 116 006 linije, provesti tri regrutacije i edukacije volontera/ki, proširiti naš tim za pet novih zaposlenika/ca i produljiti naše radno vrijeme na 24-osatno.

Drago nam je što su naš trud i kvaliteta i ove godine uočeni te što nas je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prepoznalo i nagradilo kao najbolje organizatore volontiranja u 2020. godini. Iako vjerujemo da će budućnost donijeti nove i neočekivane izazove, priznanja poput ovog nas motiviraju da ustrajemo u našem radu te da promišljamo o novim, kreativnijim i učinkovitijim načinima pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima – rekli su iz NPC-a.

Život i društvo

Novi Marof: gradi se autobusno stajalište u Strmcu Remetinečkom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganja u podizanje komunalnog standarda.

Sporazumom Grada Novog Marofa i Županijske uprave za ceste Varaždinske županije zajedničkim financiranjem u Strmcu Remetinečkom bit će izgrađeno autobusno stajalište s nadstrešnicom.

Vrijednost zajedničkog financiranja radova izvanrednog održavanja odnosno izgradnje autobusnog stajališta u Strmcu Remetinečkom na županijskoj cesti ŽC 2050 je 232.957 kuna s PDV-om. Udio ŽUC-a je 75 posto, odnosno 174.717,75 kuna, a Grada Novog Marofa preostalih 58.239,25 kuna.

Izabran je najpovoljniji ponuditelj za izvođenje radova, Galdi Čurilovec d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi do 30. lipnja 2021. Radovi obuhvaćaju izgradnju autobusnog stajališta s nogostupom i oborinskom odvodnjom.

– Izgradnja autobusnog stajališta izvest će se uz zapadnu stranu postojećeg kolnika županijske ceste ŽC 2050, na postojećem platou. Bit će uređeno autobusno stajalište za oba smjera vožnje autobusa te će se postići sigurnost putnika koji će čekati autobus na pješačkim otocima i tako će biti odvojeni od čekanja autobusa uz rub ceste – pojašnjava gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Predviđena širina kolnika autobusnog stajališta je 5 metara, a peroni za putnike predviđeni su s obje strane autobusnog stajališta, kako bi se putnici mogli ukrcati u autobus ovisno o smjeru vožnje.

Uz istočnu stranu perona, uz ŽC 2050, predviđena je izvedba zaštitne ograde visine 1 metar.

– Ovo je samo nastavak ulaganja u podizanje komunalnog standarda svih naših naselja. Izgradnjom autobusnog stajališta, mještanima ćemo, uz bolju sigurnost na županijskoj cesti, omogućiti i bolju prometnu povezanost – dodaje gradonačelnik Jenkač.

Osim toga, u tijeku su i radovi na osvjetljenju pristupne ceste tzv. Janušice.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali sudionici Biciklističkog kampa i četvrti dan uspješno savladali zadanu rutu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici osnovnih škola, sudionici Biciklističkog kampa u sklopu projekta „Želim voziti bicikl“, koji se organizira tijekom proljetnih praznika, u petak su dio aktivnosti imali i u Varaždinu.

Kao i prošle godine, Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina financijski podupire projekt, kojeg provodi BASK VINICA, a čiji je cilj uvrštavanje aktivnosti usmjerenih na stjecanje znanja iz prometne kulture i prometnih propisa u školski kurikulum te animacija učenika za stjecanjem znanja o pravilnom sudjelovanju u prometu.

U kampu ove godine sudjeluje 20 učenika varaždinske 7. osnovne škole i osnovnih škola iz Vinice, Cestice i Petrijanca te profesori Dubravko Banek, Nikola Sedlar, Predrag Dobrotić te autor i voditelj projekta, dr.sc. Branimir Štimec, prof.

Male je bicikliste u Varaždinu dočekao predsjednik ZSUGV-a, Alen Runac.

– Zajednica sportskih udruga s razlogom se uključila u projekt „Želim voziti bicikl” i podupire ga već drugu godinu zaredom. Riječ je o doista hvalevrijednom projektu, a Zajednica se uključila jer je naš cilj edukacija djece i mladih. Vrlo smo zadovoljni smjerom u kojem to sve ide i razvija se, a bitno je naglasiti da su uključeni i kineziolozi, što znači da se sve odvija pod stručnim nadzorom – rekao je Runac.

Biciklistički kamp „Želim voziti bicikl“, organizira u sklopu priprema za županijsko natjecanje „Sigurno u prometu“, prometno-edukativne akcije koju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom unutarnjih poslova, odnosno Postajom prometne policije Varaždin.

Mali su biciklisti prvog dana projekta bili u Vinici i odvozili pravu „smrznutu” dionicu, a put, odnosno kotači potom su ih odveli u Cesticu, gdje su vježbali vožnju kružnim tokom i raskrižjem sa semaforima.

Trećeg dana kroz općinu Petrijanec okušali su se u offroad biciklizmu kroz poljske puteve. Najzahtjevniji i najopasniji dio puta bio je četvrti dan, onaj od Vinice do Varaždina, odnosno vožnja prometnicama do grada i u gradu, ali su mali biciklisti i tu rutu uspješno svladali.

– Projekt „Želim voziti bicikl“ razvija se punih 15 godina, a nakon svih tih godina došli smo do razine da su sve škole partneri, da učitelji i nastavnici, ali i roditelji prepoznaju vrijednosti projekta i daju nam podršku – rekao je Branimir Štimec, podsjetivši da je Varaždin „grad bicikala” te da na bicikliste, posebice one najmlađe, moramo svi paziti.

Nastavite čitati