Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Nacionalni Stožer CZ: britanski soj virusa u Hrvatskoj je još od siječnja, njime je zaraženo još 8 osoba

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 10. veljače, Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio novosti vezane uz koronavirus.

Bernard Kaić, voditelj referentnog centra Epidemiološke službe HZJZ-a, rekao je da je Hrvatska među najboljim zemljama u Europi po broju zaraženih.

– Ovih 577 zaraženih je manje u odnosu na prošli tjedan. Pada i udio pozitivnih među testiranima. Ali to su i dalje veliki brojevi u odnosu na proljeće, 146 na 100.000 je dnevna incidencija. Među boljima smo u EU, samo četiri zemlje imaju nižu incidenciju – rekao je Kaić.

Otkrio je da je do danas prijavljeno 655 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 17 na Modernino, dodavši da je to sve normalno te da su sve prošle bez posljedica.

U Hrvatskoj su jučer potvrđena tri slučaja britanskog soja koronavirusa, i to u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, rekla je Alemka Markotić.

– Kolege iz HZJZ-a su javili da imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Dijete koje ima mutirani soj virusa imalo je gastro tegobe i roditelji su pozitivni. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje. Ne vidi se značajan broj novooboljelih, to je dobro – rekla je.

Od 20-ak testiranih uzoraka, njih osam je preliminarno pozitivno na britanski soj virusa. Još nema drugih podataka, ali se zna da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da smo novih soj koronavirusa imali još tada, rekao je Bernard Kaić s HZJZ-a.

Popuštanje mjera?

Novinare je zanimalo hoće li uskoro doći do popuštanja epidemioloških mjera.

– Stanje se analizira svakodnevno. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama virusa prije nego što su otkrivene. Za očekivati je da će toga biti još. Danas ćemo imati sjednicu Znanstvenog savjeta Vlade gdje ćemo razgovarati o tome. Moramo uzeti u obzir novi soj virusa, no ne treba zato paničariti. Nova varijanta virusa tu je od 20. siječnja, a brojke u tih nekoliko tjedana ne rastu, nego padaju. Moramo uzeti u obzir i cijepljenje koje ne ide po planu i vremensku prognozu koja najavljuje niske temperature – rekao je Davor Božinović, ne otkrivši pritom ništa oko popuštanja mjera, ni hoće li do toga doći.

U 14 sati održat će se sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj bi se, između ostalog, trebalo raspraviti o popuštanju epidemioloških mjera, nakon čega će biti poznato više informacija.

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je testirano 167 osoba, u Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su dvije osobe.

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 75 pacijenata, od kojih su tri u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru.  

Oporavilo se 46 osoba i broj aktivnih slučajeva je 477.

Cijepljenje za veći broj građana Zavod organizira prema sljedećem rasporedu:

Utorak, 19. listopada – Opća bolnica Varaždin – dvorana 1 u podrumu Kirurgije (pokraj ORL ambulante) – od 8 do 13 sati  – cijepljenje drugom dozom AstraZenece, prvom i drugom dozom Moderne te prvom i drugom dozom Pfizera za građane koji su se prvom dozom cijepili 21. rujna, 22. rujna i 23. rujna.

Srijeda, 20. listopada – Opća bolnica Varaždin – dvorana 1 u podrumu Kirurgije (pokraj ORL ambulante) – od 13 do 18 sati  – cijepljenje prvom i drugom dozom Moderne te isključivo drugom dozom Pfizera za građane koji su prvi put cijepljeni 23. rujna i 24. rujna.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji 47 novozaraženih koronom, preminule dvije osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 247 osoba.

Preminule su dvije osobe, a u Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 75 pacijenata.  

Oporavilo se 45 osoba i broj aktivnih slučajeva je 499.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje