Povežite se s nama

Život i društvo

Nađ: Završen je i realiziran najveći projekt Općine Martijanec, dogradnja osnovne škole

Objavljeno:

- dana

Program obilježavanja Dana Općine Martijanec traje od utorka počevši s izlaganjem “Martijanec u slikama” preko druženja s vijećnicima Općine Sveti Đurđ do svete mise i otvorenja novouređenog dječjeg igrališta Dječjeg vrtića Vlakić, a središnji dio proslave održan je u petak, 12. studenoga, svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u Sportskoj dvorani Osnovne škole u Martijancu.

Pozdravivši uzvanike predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Golubić istaknuo je odličnu suradnju s mještanima naglasivši kako se odluke donose s ciljem što boljeg razvoja općine.

Načelnik Općine Martijanec Branimir Nađ naglasio je kako su u protekla četiri mjeseca otkada je preuzeo mandat na čelu Općine podržane sve odluke od kojih će koristi imati svi stanovnici općine.

Svečana sjednica prilika je da se sumira sve ono što je realizirano u proteklih godinu dana, a načelnik se fokusirao na period od druge polovice svibnja.

– Svakako treba istaknuti da je završen i realiziran najveći projekt u našoj općini, a to je dogradnja osnovne škole. Tu svakako moram zahvaliti bivšem županu Radimiru Čačiću koji je intenzivno radio i lobirao da to krene. S dogradnjom škole ostvarili su se uvjeti za jednosmjensku nastavu, a isto tako i za provođenje programa dnevnog boravka – rekao je Nađ i dodao kako je uz dogradnju škole Općina sufinancirala obnovu svih sportskih igrališta.

Uz to, kao jednu od značajnijih investiciji naveo je izgradnju dječjeg igrališta Dječjeg vrtića u Martijancu vrijednu 850.000 kuna, od čega je 500.000 kuna dobiveno od Središnjeg ureda za demografiju i mlade.

– U prvoj fazi završenoj prošle godine napravljena je zgrada kada je vrtić i krenuo s radom, a sada je završena i druga faza u kojoj smo uredili okoliš vrtića i napravili lijepo, veliko, a prije svega sigurno dječje igralište za sve mališane koji pohađaju dječji vrtić – istaknuo je načelnik i među budućim projektima najavio uređenje središnjeg trga u Martijancu te izgradnju sportsko-rekreativne infrastrukture u naseljima Općine Martijanec.

Uime kolega načelnika i gradonačelnika načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković rekla je kako im Općina Martijanec može poslužiti kao primjer dajući im snagu, volju i podstrek da se sve može odraditi.

– Vjerujem da ćemo kao susjedne općine surađivati na raznim projektima kao što je ITU mehanizam, ali i na ostalim programima. Načelnik ima znanja, puno želje i on je vizionar, ali i realizator ideja i svega onoga što općini Martijanec treba – rekla je načelnica Vitković.

Na svečanoj je sjednici bio i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić koji je čestitao na svim realiziranim projektima i poželio da sve svi budući zacrtani projekti u što kraćem vremenu uspiju ostvariti. Kao najveći projekt u Općini Martijanec u zadnjih dvadesetak godina istaknuo je radove na školi i vrtiću.

– Sigurno je da su to investicije s kojima se ponosi svaki načelnik. Nastavite tako i dalje – kazao je Križanić.

– Posebna šansa i mogućnost danas za sve jedinice lokalne samouprave pa tako i za Općinu Martijanec je činjenica da je Hrvatska članica Europske unije, što na samom početku nije bilo dovoljno shvaćeno i prepoznato, međutim danas svi ozbiljni župani, gradonačelnici i načelnici razvijaju gradove i općine na EU fondovima – poručila je saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Na svečanoj su sjednici uručena priznanja Općine Martijanec. Počasnim građaninom proglašen je župnik Ivan Košutić, za doprinos u području religije, društvenih djelatnosti i kulture koji je u župi Martijanec djelovao 35 godina, a vodio ju 29 godina.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Branku Kežmanu, promicatelju vinogradarstva na području ludbreške regije i začetniku agroturizma na području općine, a bio je aktivan i u politici, sportu i obrtništvu.

Nagrada za životno djelo za ostvarene rezultate u području vatrogastva, društvenih djelatnosti, kulture i udruga dodijeljena je Zvonimiru Sučiću. U vatrogastvu je bio aktivan 60 godina, sudjelovao u radu nekoliko udruga te u izdavanju monografija DVD-a Martijanec.

Zahvalnicu Općine Martijanec za doprinos u području novinarstva primio je Martin Lukavečki koji je kao novinar i publicist objavio mnoge reportaže iz naselja Općine Martijanec, a posebno Slanja i Sudovčine u životnom djelu „Oteto zaboravu“.

Život i društvo

Stiže zahlađenje: temperatura zraka na sjeveru zemlje i do 8 stupnjeva ispod nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hladno zima deka

Početak tjedna koji slijedi će biti oblačan, povremeno i uz snijeg, ali s oborinama uglavnom u gorskim predjelima, piše Državni hidrometeorološki zavod.

Osim oborina, u ponedjeljak prijepodne je moguć i slab sjeverni ili sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne se očekuje prestanak eventualnih oborina, razlaz oblaka i razvedravanje.

Najviša dnevna temperatura zraka sutra će se kretati oko nule, uglavnom između -1 i 2 stupnja.

Krajem ponedjeljka osjetno će zahladiti pa će u utorak ujutro na sjeveru i sjeverozapadu zemlje temperatura zraka ići i do 8 stupnjeva ispod nule, a ni tijekom dana neće prelaziti nulu, već će najviše doseći -1 Celzijev stupanj.

Krajem tjedna temperatura zraka malo će porasti, a u petak je moguće i malo kiše.

Iz DHMZ-a su uputili upozorenje na moguće hladne valove za određene dijelove zemlje. Ono se ne odnosi na područje Varaždinske i Međimurske županije, ali u slučaju da putujete u druge dijelove zemlje, evo informacija.

Naime, velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena. Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a, stoga donose i preporuke za javnost kako se zaštititi od velikih hladnoća.

Preporuke:

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194
ili
Centar za žurne službe – 112

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Započeli radovi u vinogradu: Toplički vinogradari tradicionalno obilježili Vincekovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako to nalažu stari vinogradarsko-vinarski običaji, 22. siječnja obilježava se Vincekovo kao početak nove vinogradarske godine i početak radova u vinogradu.

Čuvari tradicije – Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice – tako je u subotu, 22. siječnja, obilježila Vincekovo ceremonijalom rezidbe, a ove je godine domaćin bio Tomislav Matkun na bregu Vanjkovec.

Domaćin ovogodišnjeg Vincekova rekao je da kroz OPG pokazuju i volju i želju te ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu.

Govoreći o prošloj vinogradarskoj godini kazao je da je bila dobra i da su vremenske prilike napravile svoje. Kao dokaz da je vino bilo dobro govori i činjenica da prošlogodišnje berbe više nema.

Što se tiče obilježavanja Vincekova, istaknuo je da je u subotu rezidbom počela nova vinogradarska godina.

– Svaki vinogradar zna koliko truda i znanja treba uložiti svatko tko se želi baviti ovim poslom. Danas režemo palice da bi ih stavili u vodu i kako bi nam pokazale kakva će biti nova vinogradarska godina, naravno ovisno i o vremenskim prilikama – pojasnio je u subotu Matkun koji vjeruje da će godina biti dobra.

Udruga vinograda i voćara Sveti Martin postoji 22 godine i broji stotinjak članova. Predsjednik Stjepan Bujanec ističe kako je cilj djelovanja napredak vinogradarstva i vinarstva na području Varaždinskih Toplica.

– Želimo poboljšati asortiman trsova i samim time vina. Sudjelujemo na predavanjima kroz koja dobivamo vrijedne savjete stručnjaka i nova znanja. Uz vinogradarstvo educiramo se i napredujemo na području vinarstva jer nije bitno proizvesti samo kvalitetno grožđe već i kvalitetno vino – rekao je Bujanec koji se, kao i Matkun, složio da je prošla godina bila jako dobra, možda i najbolja u posljednjih desetak godina.

Što se tiče suradnje s Gradom Varaždinske Toplice, zaključio je kako je ona i više nego dobra.

– Grad nas u zadnje vrijeme prati u svim našim aktivnostima, kroz pomoć u organizaciji i ono što je još važnije, financijski. A mi sudjelujemo u gradskim manifestacijama – kazao je Bujanec, dodavši da, osim s Gradom, dobru suradnju imaju i s Turističkom zajednicom.

Vincekovo u Varaždinskim Toplicama proteklo je uz dobru klopu i kapljicu te uz tamburaški sastav exFakini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje