Na današnjoj konferenciji za medije čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i njegov zamjenik Mario Medved najavili su da će se čakovečki nadvožnjak otvoriti 17. kolovoza.

U isto vrijeme otvorit će se i novi kružni tok u podnožju nadvožnjaka na raskršću Vukovarske i ulice Vladimira Nazora. Time će se konačno riješiti još jedno iznimno problematično čakovečko križanje.

Ukupna vrijednost radova iznosi oko 20 milijuna kuna. Od tog iznosa država je odgovorna za 11,4 milijuna. Čelnici Grada Čakovca ispričali su se građanima zbog kašnjenja koje je djelomično uvjetovano pandemijom, a dijelom provođenjem natječaja u više faza. Dodali su da će se izvođač penalizirati za sva probijanja rokova za koja nisu postojali opravdani razlozi.

O tome što se sve radilo govorio je Medved. On je istaknuo da preko nadvožnjaka u Kalničkoj ulici dnevno prolazi velik broj vozila, a stanje u kakvom je bio zahtijevalo je žurnu sanaciju. Projektnom dokumentacijom investicija u nadvožnjak podijeljena je u nekoliko faza, a lanjskog proljeća krenulo se s prve dvije faze. U međuvremenu je na sjednici Vlade RH koja je održana 25. srpnja prošle godine u Čakovcu odlučeno da financiranje preostalih dviju faza preuzmu Hrvatske ceste.

Trebalo je poštovati propisanu natječajnu proceduru koja traje. Nakon što se nadvožnjak otvorio, vidjelo se da su naglavne grede koje u drže cijelu konstrukciju u izuzetno lošem stanju te da ih treba u dodatno ojačati. To je situacija koja se nije mogla planirati i koja je produžila trajanje radova. Nadvožnjak je privremeno otvoren u prosincu prošle godine, a nova faza radova započela je 11. svibnja. Što se tiče rotora, osim novog raskrižja, rekonstruirane su vodovodna i kanalizacijska mreža te postavljena nova javna rasvjeta.

Današnjim početkom postavljanja grubog sloja asfalta, radovi su došli u završnu fazu. Nakon postavljanja grubog i habajućeg sloja na kolnik te asfaltiranja pješačko-biciklističkih staza, slijedi uređenje horizontalne prometne signalizacije i hortikulture, tako da bi 17. kolovoza u jutarnjim satima sve bilo spremno za puštanje u promet.

Komentari

Komentara