Povežite se s nama

U fokusu

Nadzorni odbor iz snova: Termoplin članovima NO-a isplatio i božićnicu!

Objavljeno:

- dana

Revizija otkrila

Član HNS-a Enriko Parlaj je direktor Slobodne zone i vijećnik u Gradskom vijeću Varaždina, a uz to je cijele prošle godine bio i član Nadzornog odbora Termoplina.

Zahvaljujući tome, imao je iznadprosječne prihode: kao direktor dobiva oko 11.000 kuna bruto plaće, kao vijećnik po 900 kuna naknade mjesečno, a kao član NO-a Termoplina je „keširao“ po čak 4.000 kuna neto mjesečno!

Samo zahvaljujući članstvu u NO-a Termoplina, njegov kućni budžet je lani bio bogatiji za 48.000 kuna. Ta funkcija mu nije oduzela puno vremena: cijele prošle godine je bio na ukupno četiri sjednice Nadzornog odbora. Međutim, po 4.000 kuna dobivalo je i preostalih petero članova toga NO-a, dok je predsjednica primala još više, po 5.000 kuna mjesečno.

Članovi NO-a većinom su članovi stranaka, a iskustvo za rad – nemaju

I dok je već poznato da su naknade u toj tvrtki u većinskom vlasništvu Grada Varaždina izdašne, izvješće Državnog ureda za reviziju o reviziji rada NO-a u pet tvrtki otkrilo je još jednu zanimljivu stvar. Direktor Termoplina je svim članovima Nadzornog odbora lani isplatio i božićnice!

„U prosincu 2015. članovima Nadzornog odbora je isplaćena nagrada povodom božićnih blagdana u visini mjesečne nagrade na temelju odluke direktora“, piše u izvješću objavljenom prošlog mjeseca.

Na sve te nagrade Termoplin je lani potrošio čak 805.000 kuna bruto, odnosno 377.000 kuna neto. Revizori su napomenuli da su ti rashodi u 2015. u odnosu na 2014. bili veći za 60.500 kuna bruto upravo zbog božićnica. Svim članovima isplaćeno je po 4.000 kuna božićnice! To im je, uz redovnu naknadu, zasigurno omogućilo lijepi Božić.
 

REKORDER?
Enriko Parlaj (HNS) lani je primao oko 11.000 kn  bruto plaće, a uz to 900 kn neto mjesečno kao vijećnik i još 4.000 kn kao član NO-a Termoplina

Članovi nadzornih odbora preostalih četiriju tvrtki – redom članovi HNS-a i SDP-a te pokoji iz HSU-a, HSLS-a, HSS-a, nezavisne liste Roberta Podolnjaka i HDZ-a – nisu dobili božićnice. Međutim, svi su lani solidno „podebljali“ svoje kućne budžete iako su njihove mjesečne naknade upola ili oko pet puta manje od onih u Termoplinu.

„Najgore“ prolazi 11 članova Nadzornog odbora Čistoće, koji dobivaju po 700 kuna mjesečno. U preostale tri tvrtke naknade su više: članovi NO-a Varkoma dobivaju po 1.800 kuna mjesečno, članovi NO-a Parkova po 1.500 kuna, a članovi NO-a Gradske tržnice po 1.200 kuna. Većinu članova NO-a čine članovi političkih stranaka koji su se doista „naradili“: u sve četiri tvrtke lani je održano po pet sjednica NO-a.

Kad se zbroji koliko je novca potrošila svaka od tvrtki, dolazi se podatka da je u 2015. godini na članove NO-a „spiskano“ 1,7 milijuna kuna. Da su se političari odrekli naknada, ta sredstva bila bi dovoljna za, primjerice, dokup udžbenika i radnih bilježnica svim učenicima varaždinskih osnovnih škola u novoj školskoj godini. Štoviše, još bi ostalo oko 200.000 kuna, koje bi se, primjerice, mogle potrošiti za učenika iz općina i gradova koji su suvlasnici Varkoma i Čistoće.

Državni revizori nisu predložili ukidanje naknada, nego su svim tvrtkama dali preporuku da nagrade za rad u NO-ima isplaćuju po održanoj sjednici, a ne u mjesečnom iznosu. Da je to bilo na snazi prošle godine, uštede bi bile značajne.

„Rashodi za ovu namjenu bi iznosili 353.700 kuna neto, što je manje za 528.500 kuna ili 149,4 posto“, napomenuto je u izvješću.

Posebnu preporuku su dali Termoplinu. – Preporuka je da se odlukom Skupštine utvrdi nagrada za rad članova Nadzornog odbora primjerena poslovima koje obavljaju i visini nagrade u drugim društvima na području Županije – naveli su.

Pet posto dobiti

Međutim, nije to bilo sve. Revizori su napomenuli da plaća direktora Termoplina, unatoč njihovoj preporuci, nije bila mijenjana od 2007. godine. Tadašnji NO je donio odluku da iznosi 4.500 eura neto.

„Državni ured za reviziju je u izvješću o reviziji Društva za 2010. komentirao previsoku plaću direktora i predložio je sva primanja i naknade utvrditi uzimajući u obzir izvore financiranja i antirecesijske mjere – štednje na svim razinama te javno objaviti u godišnjem izvješću Društva. S obzirom da ugovorom o radu – koji je NO zaključio s direktorom u travnju 2015. – nije promijenjena visina mjesečne plaće, vidljivo je da nije postupljeno prema preporuci“, naveli su te ujedno zabilježili da je direktoru lani isplaćena nagrada za 2014.

Po ugovoru ima pravo na 5 posto neto dobiti tvrtke, pa mu je lani na temelju odluke NO-a isplaćeno 821.958 kuna neto.

I dok od većinskog vlasnika, Grada Varaždina, revizori traže da smanji previsoka primanja direktora i članova NO-a Termoplina, u svih pet tvrtki očekuju da se u pisanom obliku urede kriteriji i pravila imenovanja članova NO-a, a koji se odnose na kvalifikacije. Naime, utvrdili su da svega nekoliko članova NO-a ima iskustva s obzirom na djelatnost kojom se bave Termoplin, Varkom, Parkovi, Gradska tržnica i Čistoća.

Baš se narade: za 4 ili 5 sjednica godišnje, primaju od 700 do 5.000 kn mjesečno!

Da stručnost nema veze s članstvom u nadzornim odborima, pokazuje primjer već spomenutog člana HNS-a Enrika Parlaja. Taj je 40-godišnjak završio trogodišnji smjer na FOI-ju Primjena informacijskih sustava u poslovanju (PITUP), a trenutno studira Poslovnu ekonomiju na Sveučilištu Sjever. Do početka ove godine je bio član NO-a Termoplina, društva koje se bavi distribucijom plina, a potom je predložen za člana NO-a Parkova, tvrtke koja se bavi potpuno drugačijom djelatnošću, hortikulturnim uređenjem grada, uzgojem bilja i održavanjem groblja.

Hoće li aktualna vlast u Gradu Varaždinu postupiti po preporukama državnih revizora te od uprava, skupština i članova NO-a u pet tvrtki zatražiti da iniciraju donošenje odluka kojima bi se postrožili kriteriji za ulazak u NO-e i smanjile naknade? Nismo sigurni…

Tko su članovi Nadzornih odbora?

Termoplin: Damir Pavišić, Mladen Topolnjak, Nevenka Grbac (predsjednica), Josip Dreven, Ruža Jelovac, Miroslav Marković, Mladen Hižak

Varkom: Alfred Obranić, Milan Škvorc, Sandro Miko (predsjednik), Dubravko Vrdoljak, Krešimir Šalig, Milivoj Zajec, Tomica Božić

Parkovi: Antun Mišanović (predsjednik), Josip Ljubomir Brdar, Denis Fudurić, Vjekoslav Vrbanec, Zvonko Cupar, Dražen Briški, Emilio Habulin

Gradska tržnica: Nenad Visković, Gordana Kokanović-Krušelj (predsjednica), Darko Auker, Tatjana Bengeri, Ivan Jurak

Čistoća: Ivica Brgles, Miljenko Ernoić (predsjednik), Nada Rukav-Bogojević, Slavko Tušek, Valentina Njegovec, Zvonko Kranjc, Božidar Šafran, Petar Ratković, Mario Sačić, Kristina Mirčetić Petrin, Ivana Cvek Vidić

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zatvoreni kafići, teretane…Hoće li se te mjere nastaviti čak do Uskrsa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Popuštanja mjera još neće biti i gotovo je sigurno da će se i nakon 31. siječnja produljiti većina postojećih mjera koje su trenutno na snazi u vezi suzbijanja širenja koronavirusa, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Naime, prema pisanju tih novina, epidemiolozi i Stožer nisu skloni ikakvom popuštanju jer smatraju da „toplije vrijeme moramo dočekati s niskim brojevima, a isto tako je i strah od zaraznijih sojeva prevelik“.

Njihovi su sugovornici također istaknuli da najnovija istraživanja pokazuju da djeca, iako jako dobro podnose virus, ipak dosta šire zarazu, stoga će škole, pretpostavljaju, biti zatvorene do daljnjeg (u školskim klupama su samo učenici nižih razreda i maturanti). Ako i dođe do nekih popuštanja, ona će biti simbolična, i prema njihovim informacijama, ipak je najizglednije „da ćemo se do Uskrsa ipak čuvati uz stroge mjere“.

Podsjetimo, strogi lockdown koji će trajati do 14. veljače najavila je ovih dana Njemačka (obavezno nošenje maska u trgovini i javnom prijevozu, rad od kuće gdje je to moguće i sl.), a i ostale europske zemlje uvode i najavljuju oštrije mjere. Razlog tomu je pojava novog soja virusa, koji u Hrvatskoj još nije zabilježen.

– Za sada, moramo reći da se, čak u ovom ogromnom novom valu koji se bilježi u cijeloj Europi, mi dobro držimo i očekujem jedno odgovorno ponašanje u Hrvatskoj, a siguran sam u to i ubuduće – rekao je jučer varaždinski župan nakon primanja prve doze cjepiva.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija objavila javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija je u ponedjeljak, 18. siječnja, objavila Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2021. godini.

Udruge se mogu javiti za dodjelu financijskih sredstava za sufinanciranje programa i projekata od interesa za opće dobro.

Natječaj se odnosi na prioritetna područja iz strateških dokumenata Županije: aktivnije sudjelovanje mladih u društvu; zaštitu i promicanje ljudskih prava; zaštitu okoliša i prirode te zaštitu životinja; promociju poljoprivrede i šumarstva; promicanje znanosti, obrazovanja i cjeloživotnog učenja; promicanje sporta, kulture, tehničke i informatičke kulture; promicanje poduzetništva i obrtništva, zaposlenosti i samozapošljavanja i međusektorskog partnerstva javnog i poslovnog sektora; civilnu zaštitu i zaštitu i spašavanje; razvoj socijalnih usluga, socijalnog poduzetništva i humanitarnih djelatnosti; zaštitu zdravlja.       

Udruge prijavu mogu slati poštom, dostavljačem ili osobno u zatvorenoj omotnici na adresu: Varaždinska županija, “Javni natječaj za udruge – NE OTVARAJ”, Franjevački trg 7, 42 000 Varaždin.

Rok za podnošenje prijava je 19. veljače 2021. godine.

Natječaj je objavljen na OVOM linku, a sva pitanja vezana mogu se postaviti isključivo na e-mail: [email protected]

Nastavite čitati