Povežite se s nama

Međimurje

Nagrada za mliječnu farmu godine pripala farmi obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Objavljeno:

- dana

Državni tajnik Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać su u srijedu, 25. siječnja, u nazočnosti župana koprivničko-križevačkog Darka Korena u Križevcima sudjelovali na Stručnom skupu u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, koja tradicionalno svake godine nagrađuje najuzornije proizvođače mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Domaćin ovogodišnjeg skupa bilo je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, a pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija. Tom prilikom su dodijeljene Godišnje nagrade Mljekarskog lista, koji ujedno obilježava 60. obljetnicu djelovanja. Mljekarski list mjesečnik je s dugogodišnjom tradicijom, a svojim kontinuitetom i redovitošću izlaženja već je dugo u samom vrhu stručnih, edukativno-informativnih časopisa u Hrvatskoj, namijenjen poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom mlijeka. Putem Mljekarskog lista uspostavljena je kvalitetna suradnja s udrugama uzgajivača goveda, udrugama proizvođača mlijeka te stručnim službama Ministarstva poljoprivrede, kao i s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Mliječna farma godine je farma obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju, a najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka Marko Ivančan iz Novačke u Prekodravlju, objavilo je Ministarstvo poljoprivrde.

Murkovići su iz podmjere 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja realizirali dogradnju postojeće staje s ciljem poboljšanja dobrobiti mliječnih krava, a izgrađena su i spremišta za stočnu hranu i mehanizaciju te je nabavljena nova poljoprivrednu mehanizaciju. Na farmi je danas ukupno 340 različitih kategorija od čega je 186 krava holstein pasmine, a obrađuju 126 ha poljoprivrednog zemljišta.

Sa 150 krava i prosječnom proizvodnjom od 8300 litara po kravi obitelj Ivančan pripada najuspješnijim proizvođačima mlijeka, a razlog tomu je racionalno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, poštivanje sjetvene strukture kultura podređenih hranidbi visokomliječnih krava, ali i pravilno i postupno ulaganje u proizvodnju uz slušanje savjeta struke. Iz podmjere 4.1.1 Programa ruralnog financirali su tri robota za mužnju i nadogradnju farme i nabavu opreme za farmu, traktora i priključne mehanizacije, dok su iz podmjere 4.1.2. financirali izgradnju lagune za stajski gnoj.

Uviđajući izazove u sektoru mljekarstva, Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano reagira različitim mjerama.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje