Povežite se s nama

U fokusu

Nagrade Obraniću, Peričiću, Vargi, Stani Vereš ali i profosoru Topiću, za rad s nadarenim učenicima

Objavljeno:

- dana

ZASLUŽENO

Danas počinje proslava Dana Varaždinske županije, a programi će trajati sve do nedjelje.

Uz autohtone delicije, obilazak Županijske palače, vožnju kočijom, Varaždinske husare i druge povijesne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva, sutra će u HNK Varaždin u 18 sati  biti održana svečana sjednica Skupštine Varaždinske županije, u sklopu koje će se održati dodjela nagrada i priznanja Varaždinske županije u 2017. godini.

Tko će sve dobiti nagrade Varaždinske županije?

Ove godine Nagradu za životno djelo dobit će dipl. ing. hidrologije Alfred Obranić, bivši varaždinski gradonačelnik i bivši pomoćnik ministra nekadašnjeg Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva.  

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će Elektrostrojarska škola Varaždin i književnik mr. sc. Denis Peričić, poznati varaždinski pjesnik, kritičar, prevoditelj, esejist, novinar i publicist koji upravo ove godine slavi uspješnu tridesetu obljetnicu bogatog književnog stvaralaštva.  

– Nagrada će se profesoru Topiću osigurati iz sredstava na uštedi od plaće župana, najavio je Čačić  u ponedjeljak 

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobit će Društvo inovatora Varaždinske županije, sindikalni povjerenik Dragutin Varga te dipl. psihologinja Stana Vereš, umirovljena socijalna radnica, aktivistica za zaštitu ljudskih prava, posebno zaštitu djece i obitelji zbog čega je i nagrađena UNICEF-ovom nagradom.  

Prijedlog dobitnika ovogodišnjih nagrada i priznanja Varaždinske županije Komisija za dodjelu javnih priznanja donijela je u siječnju, dok su vijećnici Županijske skupštine taj prijedlog prihvatili na sjednici održanoj još u veljači ove godine. 

>>Obraniću nagrada za životno djelo, za nagrade predloženi Denis Peričić, Dragutin Varga i Stana Vereš

No, župan Radimir Čačić u ponedjeljak je rekao da će ove godine javno priznanje i novčanu nagradu dobiti i Branko Topić, profesor matematike iz Strojarske i prometne škole Varaždin, koji je od 1. rujna ove godine u mirovini.

Čačić: Nagradu dobiva čovjek koji ju zaslužuje

Poznati varaždinski profesor i dugogodišnji voditelj Centra izvrsnosti za matematiku nagradu će primiti za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima i vođenje Centra za matematiku, te ukupni doprinos obrazovanju u Varaždinskoj županiji.

>>Nakon 40 godina rada u školi priznao: Kada bih danas birao, opet bih bio profesor matematike

– Radi se o javnom priznanju i novčanoj nagradi iz sredstava na uštedi od plaće župana. Ne primam plaću, nego volontersku naknadu, a ta razlika će se, osim za poticanje izvrsnosti, usmjeriti i za vrednovanje vrhunskih rezultata u sportu, kulturi, umjetnosti te za potpore umirovljenicima i druge potpore za socijalnu solidarnost naših sugrađana. Nagradu ove godine dobiva čovjek koji zaslužuje takvu nagradu, nakon 10 godina vođenja Centra izvrsnosti i odlaska u mirovinu – istaknuo je Čačić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje