Povežite se s nama

U fokusu

Nagrade Obraniću, Peričiću, Vargi, Stani Vereš ali i profosoru Topiću, za rad s nadarenim učenicima

Objavljeno:

- dana

ZASLUŽENO

Danas počinje proslava Dana Varaždinske županije, a programi će trajati sve do nedjelje.

Uz autohtone delicije, obilazak Županijske palače, vožnju kočijom, Varaždinske husare i druge povijesne postrojbe iz Hrvatske i inozemstva, sutra će u HNK Varaždin u 18 sati  biti održana svečana sjednica Skupštine Varaždinske županije, u sklopu koje će se održati dodjela nagrada i priznanja Varaždinske županije u 2017. godini.

Tko će sve dobiti nagrade Varaždinske županije?

Ove godine Nagradu za životno djelo dobit će dipl. ing. hidrologije Alfred Obranić, bivši varaždinski gradonačelnik i bivši pomoćnik ministra nekadašnjeg Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva.  

Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobit će Elektrostrojarska škola Varaždin i književnik mr. sc. Denis Peričić, poznati varaždinski pjesnik, kritičar, prevoditelj, esejist, novinar i publicist koji upravo ove godine slavi uspješnu tridesetu obljetnicu bogatog književnog stvaralaštva.  

– Nagrada će se profesoru Topiću osigurati iz sredstava na uštedi od plaće župana, najavio je Čačić  u ponedjeljak 

Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dobit će Društvo inovatora Varaždinske županije, sindikalni povjerenik Dragutin Varga te dipl. psihologinja Stana Vereš, umirovljena socijalna radnica, aktivistica za zaštitu ljudskih prava, posebno zaštitu djece i obitelji zbog čega je i nagrađena UNICEF-ovom nagradom.  

Prijedlog dobitnika ovogodišnjih nagrada i priznanja Varaždinske županije Komisija za dodjelu javnih priznanja donijela je u siječnju, dok su vijećnici Županijske skupštine taj prijedlog prihvatili na sjednici održanoj još u veljači ove godine. 

>>Obraniću nagrada za životno djelo, za nagrade predloženi Denis Peričić, Dragutin Varga i Stana Vereš

No, župan Radimir Čačić u ponedjeljak je rekao da će ove godine javno priznanje i novčanu nagradu dobiti i Branko Topić, profesor matematike iz Strojarske i prometne škole Varaždin, koji je od 1. rujna ove godine u mirovini.

Čačić: Nagradu dobiva čovjek koji ju zaslužuje

Poznati varaždinski profesor i dugogodišnji voditelj Centra izvrsnosti za matematiku nagradu će primiti za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima i vođenje Centra za matematiku, te ukupni doprinos obrazovanju u Varaždinskoj županiji.

>>Nakon 40 godina rada u školi priznao: Kada bih danas birao, opet bih bio profesor matematike

– Radi se o javnom priznanju i novčanoj nagradi iz sredstava na uštedi od plaće župana. Ne primam plaću, nego volontersku naknadu, a ta razlika će se, osim za poticanje izvrsnosti, usmjeriti i za vrednovanje vrhunskih rezultata u sportu, kulturi, umjetnosti te za potpore umirovljenicima i druge potpore za socijalnu solidarnost naših sugrađana. Nagradu ove godine dobiva čovjek koji zaslužuje takvu nagradu, nakon 10 godina vođenja Centra izvrsnosti i odlaska u mirovinu – istaknuo je Čačić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati