Povežite se s nama

Školstvo

Nagrade za 32 mlada laureata

Objavljeno:

- dana

Nagradama za izvrsnost Rotary Club Varaždin nagradio učenike i studente

Rotary Club Varaždin je na svečanosti dodjele, već desete, Nagrade za izvrsnost, koja je u petak održana u Tehnološkom parku Varaždin, nagradio učenike, studente i poslijediplomante, dodijelivši ove godine ukupno 32 nagrade za izvrsnost.

Rotary Club Varaždin ove je godine, jubilarno, već desetu godinu nagradio izvrsne mlade stručnjake s područja naše županije, kako bi promicao znanje i izvrsnost u našem društvu. Rotary je organizacija koja je snažno posvećena upravo izvrsnosti. Rotarijanci su pozvani da u svom svakodnevnom životu, u zajednici, obiteljima i svom poslu njeguju i promiču izvrsnost, ali i da druge ohrabruju da prihvate izazov – istaknuo je na svečanosti predsjednik Rotary Cluba Varaždin mr. ph. Stjepan Talan.

Važnost promicanja ideje izvrsnosti na svečanosti su istaknuli i članovi Povjerenstva Nagrade za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin – dr. sc. Miroslav Benko i mr. sc. Andrija Petrović, te predstavnici partnerskih institucija – Grada Varaždina, u čije je ime govorio predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet, i Varaždinske županije, koju je zastupao mr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i šport.

Nagrade za izvrsnost u kategoriji – Srednjoškolska razina, dodijeljene su učenicima Prve gimnazije Varaždin – Frani Mihaljeviću, Nenadu Banfiću, Vedranu Jakopoviću, Martinu Gluhaku, Ivanu Paljku, Goranu Flegaru, Petri Pajtak i Juraju Orehovcu, Franji Copaku i Tei Batinić iz Gospodarske škole, Jakovu Šredlu i Julijanu Martinčeviću iz Glazbene škole, zatim učenicima Elektrostrojarske škole – Antoniu Brezjanu, Marinu Holiju, Ivanu Korotaju, Luki Kušteru i Stjepanu Drnetiću te Andreji Vadlji iz Medicinske škole.  

U kategoriji – Prvostupnici i diplomanti, nagrade su primili Ivana Đunđek, Dina Koren i Dijana Grd, te tim Matije Besednika, s Fakulteta organizacije i informatike, te Marko Šrajber, Hrvoje Lilek i Ivana Prikratki s Geotehničkog fakulteta Varaždin.

U kategoriji – Ostala postignuća – priznanja za izvrsnost uručena su Centru izvrsnosti iz poduzetništva, Juraju i Janku Havašu te Tihani Drožđek s Umjetničke akademije Osijek.

Nagrade za izvrsnost na poslijediplomskoj razini primili su dr. sc. Irena Peharda, dr. sc. Igor Balaban i dr. sc. Robert Kelemen, koji su radove obranili na Fakultetu organizacije i informatike, te dr. sc. Hrvoje Meaški s Geotehničkog fakulteta Varaždin.

Nagrade za izvrsnost uručili su predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet, pročelnik županijskog upravnog odjela za prosvjetu Miroslav Huđek, asistentica guvernera Districta 1910 Jasminka Porobija te dr. sc. Nina Begićević, prodekanica za poslovanje FOI-a.

Na svečanosti dodjele Nagrade za izvrsnost i ove su godine nastupili učenici Glazbene škole Varaždin – violončelistica Lana Lucija Horvatić i violinist Jakov Šredl.

Izvor: RC Varaždin
Foto: RC Varaždin

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje