Povežite se s nama

Crna kronika

Naivnom peraču novca optužnica, a za hakerima se i dalje traga

Objavljeno:

- dana

PRANJE NOVCA

Nezaposleni strojarski tehničar Antun Hajduk (43) iz Tuhovca u travnju ove godine primio je e-mail od osobe koja se predstavila kao zaposlenik tvrtke koja se bavi transferom novca.

Hajduku je ponuđeno da uz proviziju od pet posto samo prebaci novac dalje i to prema uputama koje će dobiti. “Laka lova” nezaposlenom se Antunu vjerojatno činila kao nešto što se ne odbija. I nije je odbio.

Ugovor i obavijest

Vrlo brzo nakon tih e-mailova je od “tvrtke koja se bavi transferom novca” primio i ugovor, a nakon ugovora slijedila je i obavijest da će se izvršiti transfer novca i to 24. travnja. Tog datuma od “tvrtke” je primio obavijest da mu je na njegov račun uplaćeno 47.281 kuna te da 45.000 kuna mora poslati Western Unionom u Rusiju dok je 2.281 kuna – njegov dio.

Optuženi Hajduk još je morao i posuditi novac kako bi ga “oprao” za Ruse

Kako nije mogao podići više od 35.000 kuna, taj je novac uplatio prema uputama preko Western Uniona, ali i preko Moneygrama (sličnog servisa). No nije mogao podići još 11.000 kuna jer mu je račun blokirao sud, a kako su osobe s kojima je dogovorio posao na tome inzistirale – još je taj novac morao i posuditi od prijatelja.  Kako je rekao istražiteljima, do trenutka do kada mu nije rečeno da novac proslijedi osobama u Rusiji, ništa mu nije bilo sumnjivo, pogotovo zato jer je potpisao ugovor. 

Hajduk je očito samo bio kraj dobro organiziranog hakerskog napada na banke, a zbog svoje naivnosti zaradio je optužnicu za pranje novca  koju je prošlog tjedna podiglo varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo.

Opasan kod

Istraga je, naime, pokazala da je jednom zagrebačkom poduzeću istog dana kad je Hajduku bilo najavljeno da će primiti novac s računa u jednoj od najvećih hrvatskih banaka putem internet-bankarstva ukradena upravo 47.281 kuna. Utvrđeno je da se to učinilo upravo opasnim softverskim kodom.  Da se radi o organiziranoj akciji i da su hakeri taj udar na hrvatske banke planirali ovog proljeća i tražili naivnije ljude preko interneta dokazuje još jedan slučaj o kojem je nedavno izvijestila varaždinska policija.

Naime, 9. rujna policija je podigla kaznenu prijavu protiv 35-godišnjakinje upravo zbog pranja novca.  Slučaj je isti kao Hajdukov. Žena je početkom svibnja sa svog računa podigla 90.000 kuna i prema uputama nepoznatih osoba uplatila je 70.000 kuna osobama u Rusiji. 

Policija i državno odvjetništvo i dalje tragaju za osobama koje su slale mailove, a vrlo je vjerojatno da se radi o hakerskoj bandi na čijem je čelu najtraženiji haker na svijetu Jevgenij Mihailovič Bogačev.   Naime, u ožujku su počeli hakerski napadi na račune hrvatskih banaka, a procjene su bile da se iz Hrvatske htjelo izvući 12 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: RT/ilustracija

Crna kronika

Trostrukom ubojici odobren otpust iz Lepoglave, ŽDO podnijelo žalbu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu kojim je odobren uvjetni otpust osuđeniku koji izdržava kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina zbog tri kaznena djela ubojstva i jednog pokušaja ubojstva, počinjenih u srpnju 1991. godine u Osijeku

Riječ je, piše Večernji list, o Antunu Gudelju koji je 2008. u Osijeku osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije, te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića.

Gudelj izdržava kaznu u Kaznionici Lepoglava i još nije pušten na slobodu. To će biti tek ako se odbije žalba državnog odvjetnika.

– Žalba je podnesena jer Državno odvjetništvo smatra da osuđeniku nije smio biti odobren uvjetni otpust jer ima za izdržati još više od dvije godine dosuđene kazne zatvora, te da takvo značajno skraćivanje kazne zatvora nije opravdano s obzirom na težinu i brojnost kaznenih djela zbog kojih osuđenik izdržava zatvorsku kaznu – stoji na DORH-u.

Nastavite čitati

Crna kronika

Pijani mladić (21) autom sletio u jarak kod Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

U prometnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak, 26. siječnja oko 22.30 sati u Žarovnici, ozlijeđen je 21-godišnjak.

On je upravljao osobnim vozilom pod utjecajem alkohola od 0,87 promila županijskom cestom.

– Dolaskom u nepregledni lijevi zavoj, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila te gustoći prometa, izgubio je nadzor nad upravljačem i sletio vozilom u desno van kolnika u cestovni jarak – ističe PU varaždinska.

Pritom je ozlijeđen te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Varaždin. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje