Povežite se s nama

Crna kronika

Naivnom peraču novca optužnica, a za hakerima se i dalje traga

Objavljeno:

- dana

PRANJE NOVCA

Nezaposleni strojarski tehničar Antun Hajduk (43) iz Tuhovca u travnju ove godine primio je e-mail od osobe koja se predstavila kao zaposlenik tvrtke koja se bavi transferom novca.

Hajduku je ponuđeno da uz proviziju od pet posto samo prebaci novac dalje i to prema uputama koje će dobiti. “Laka lova” nezaposlenom se Antunu vjerojatno činila kao nešto što se ne odbija. I nije je odbio.

Ugovor i obavijest

Vrlo brzo nakon tih e-mailova je od “tvrtke koja se bavi transferom novca” primio i ugovor, a nakon ugovora slijedila je i obavijest da će se izvršiti transfer novca i to 24. travnja. Tog datuma od “tvrtke” je primio obavijest da mu je na njegov račun uplaćeno 47.281 kuna te da 45.000 kuna mora poslati Western Unionom u Rusiju dok je 2.281 kuna – njegov dio.

Optuženi Hajduk još je morao i posuditi novac kako bi ga “oprao” za Ruse

Kako nije mogao podići više od 35.000 kuna, taj je novac uplatio prema uputama preko Western Uniona, ali i preko Moneygrama (sličnog servisa). No nije mogao podići još 11.000 kuna jer mu je račun blokirao sud, a kako su osobe s kojima je dogovorio posao na tome inzistirale – još je taj novac morao i posuditi od prijatelja.  Kako je rekao istražiteljima, do trenutka do kada mu nije rečeno da novac proslijedi osobama u Rusiji, ništa mu nije bilo sumnjivo, pogotovo zato jer je potpisao ugovor. 

Hajduk je očito samo bio kraj dobro organiziranog hakerskog napada na banke, a zbog svoje naivnosti zaradio je optužnicu za pranje novca  koju je prošlog tjedna podiglo varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo.

Opasan kod

Istraga je, naime, pokazala da je jednom zagrebačkom poduzeću istog dana kad je Hajduku bilo najavljeno da će primiti novac s računa u jednoj od najvećih hrvatskih banaka putem internet-bankarstva ukradena upravo 47.281 kuna. Utvrđeno je da se to učinilo upravo opasnim softverskim kodom.  Da se radi o organiziranoj akciji i da su hakeri taj udar na hrvatske banke planirali ovog proljeća i tražili naivnije ljude preko interneta dokazuje još jedan slučaj o kojem je nedavno izvijestila varaždinska policija.

Naime, 9. rujna policija je podigla kaznenu prijavu protiv 35-godišnjakinje upravo zbog pranja novca.  Slučaj je isti kao Hajdukov. Žena je početkom svibnja sa svog računa podigla 90.000 kuna i prema uputama nepoznatih osoba uplatila je 70.000 kuna osobama u Rusiji. 

Policija i državno odvjetništvo i dalje tragaju za osobama koje su slale mailove, a vrlo je vjerojatno da se radi o hakerskoj bandi na čijem je čelu najtraženiji haker na svijetu Jevgenij Mihailovič Bogačev.   Naime, u ožujku su počeli hakerski napadi na račune hrvatskih banaka, a procjene su bile da se iz Hrvatske htjelo izvući 12 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: RT/ilustracija

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Crna kronika

S nepoznatim muškarcem dogovorio odvoz metalnog otpada, ali dosad novac nije dobio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin zaprimili su kaznenu prijavu 62-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

On je, prema prijavi, dana 13. ožujka, s nepoznatom muškom osobom dogovorio prodaju veće količine raznog metalnog otpada. Nepoznati je muškarac po dogovoru, odvezao metalni otpad, ali do dana prijave 62-godišnjaku nije isplatio novac, javila je PU varaždinska.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje