Povežite se s nama

Život i društvo

Najavljen Festival dvorišta: ove godine svoja vrata otvaraju i dva nova varaždinska dvorišta

Objavljeno:

- dana

U dvorištu Kovačić Macolić je u utorak, 21. lipnja 2022. godine, najavljen Festival varaždinskih dvorišta.

Festival su najavili gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Ove godine svoja vrata otvara 13 varaždinskih dvorišta: atrij Starog grada, Uršulinsko dvorište, dvorište županijske palače, dvorište palače Patačić Bužan, Julijanovo dvorište, dvorište Muzeja anđela, dvorište palače Sermage, dvorište Zlati Ajngel, dvorište Kovačić Macolić, dvorište Gradske vijećnice, dvorište Cvek, dvorište Purgara i šahista i dvorište Vile Bedeković.

Festival dvorišta i simbolički otvara ljetnu varaždinsku sezonu, koncentriranu prije svega na privlačenje što većeg broja vikend city-break turista.

Ideja Festivala je oživjeti povijesnu jezgru Varaždina. Varaždinska dvorišta puna su zanimljivosti, uređena i lijepa, skrivena od očiju javnosti iza raznobojnih „haustora“.

Ti prostori često su brižno čuvane oaze privatnosti Varaždinaca, a Festival varaždinskih dvorišta vrijeme je kad se vrata otvaraju te dvorišta postaju dostupna za razgled svim posjetiteljima uz brojne glazbene, modne, umjetničke i gastronomske sadržaje kao i radionice.

– Festival varaždinskih dvorišta je između mnogih varaždinskih festivala najintimniji festival. Ono što svi mi Varaždinci volimo je zaviriti malo kako je kod susjeda preko ograde pa tako sad svi koji to žele mogu u ova dva dana zaviriti u prekrasna dvorišta u centru grada. Pozivam sve naše sugrađane i sve naše goste da uživaju u ovogodišnjem Festivalu varaždinskih dvorišta. Varaždin živi punim plućima ovo ljeto te je na dobrom putu da postane najpoželjnija turistička destinacija u ovom djelu Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

– Novo je da se ove godine Festival održava zadnji vikend u lipnju i traje dva dana, a ne kao do sada prvi vikend u srpnju u trajanju od jedan dan. Ove godine svoja vrata otvaraju dva nova dvorišta, dvorište Kovačić Macolić i dvorište Vile Bedeković. Pozivam sve Varaždince i naše goste da u subotu i nedjelju dođu u Varaždin i uživaju u Festivalu varaždinskih dvorišta – napomenula je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Ovogodišnje sedmo izdanje Festivala varaždinskih dvorišta dokaz je kako je sada već riječ o izrazito uspješnom projektu Turističke zajednice Grada Varaždina te tradicionalnom sadržaju varaždinske kulturno-turističke ponude koji svake godine privlači sve veći broj posjetitelja.

Dvorišta će biti otvorena za razgled u subotu, 25. lipnja 2022. godine ,u vremenu od 10 do 14 sati i od 17 do 21 sat te u nedjelju, 26. lipnja 2022. godine, u vremenu od 10 do 14 sati.

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje