Povežite se s nama

U fokusu

Najavljen početak radova na raskrižju Gospodarske i Biškupečke ulice

Objavljeno:

- dana

Nastavlja se izgradnja prometne infrastrukture u Varaždinu. Nakon završetka nadvožnjaka kod Varteksa, kroz desetak bi dana trebala početi izgradnja velikog kružnog toka u Biškupcu.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok održao je danas, 3. rujna,  sa suradnicima i pročelnicima, javni kolegij na kojem je novinarima predstavio aktualne teme, zahvalivši na odličnoj organizaciji Špancirfesta koji je na zadovoljstvo svih protekao bez ikakvih problema, a posebno ga veseli što su Varaždinci saživjeli s festivalom, a brojni u njemu i aktivno sudjelovali kao izlagači, izvođači ili sudionici radionica.

Kao jednu od važnijih prometnih tema izdvojio je skori početak rekonstrukcije križanja Gospodarske i Biškupečke ulice kod groblja u Biškupcu. U tijeku je priprema elaborata privremene regulacije prometa za vrijeme rekonstrukcije i prema najavama kroz desetak dana bi radovi trebali početi. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Roberta Krajcera, najprije će na red doći rekonstrukcija magistralnog vodovoda koju će obaviti radnici Varkoma, a nakon toga će radnici tvrtke Colas Hrvatska nastaviti radove na kompletnom uređenju novog kružnog toka na ovom izuzetno frekventnom raskrižju. Riječ je o radovima čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 1,5 milijuna kuna, za što su sredstva osigurana u proračunu Grada za tekuće održavanje, a trebali bi trajati oko dva i pol mjeseca pa gradonačelnik Čehok moli sugrađane za razumijevanje i strpljenje.

Najavivši početak nove školske godine gradonačelnik je obavijestio da su sve pretpostavke sada i službeno zadovoljene za “školu otvorenih vrata” na varaždinskoj 6. Osnovnoj školi rekonstrukcijom i dogradnjom sportske dvorane, proširenjem blagovaone, knjižnice, tri nova kabineta i kabinetima za stručno osoblje. Uporabna dozvola je dobivena, a jučer 2. rujna, školu su posjetili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su bili oduševljeni viđenim, dok je prigodna svečanost uz dolazak ministrice Divjak najavljena za 23. rujna.

– Uz najavljenu dogradnju 2. i 5. Osnovne škole, za što su već potpisani Ugovori i čeka se raspisivanje natječaja, te završetkom 6. Osnovne škole, stvarno možemo reći da će sve naše škole biti moderno i lijepo uređene, kako malo koji grad ima u Europi, a kamoli u Hrvatskoj. Na taj način ćemo djeci moći dati sve one sadržaje koji inače idu sa “školom otvorenih vratiju” – ponosno je izjavio gradonačelnik.

Dodajmo i da je za ovu školsku godinu Grad Varaždin preko europskog projekta “ŠkolSka PrehranA za Sve –SPAS“  osigurao milijun kuna za 655 djece iz socijalno prikraćenih obitelji koje same ne bi mogle platiti prehranu. Nastavlja se i shema zdrave prehrane u školske menije poput mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, kao i uključivanje u školski medni dan podjelom staklenke meda u akciji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na razini države.

Na javnom kolegiju gradonačelnika riječi je bilo i o davanju u zakup 6200 m2 zemljišta na Banfici koje će putem Udruge za promicanje zdravog načina života “Gredica” moći koristiti svi zainteresirani za bavljenje poljoprivredom, a posebno osobama treće životne dobi koji si po cijeni od 180 kuna godišnje u ovakvom modelu urbanih vrtova mogu uzgajati zdravo povrće.

Istaknuto je i kako je 26. kolovoza potpisan Ugovor između Grada Varaždina i NK Varteks na pet godina o korištenju nogometne infrastrukture u Hrašćici, na površini od 6400 m2, gdje uskoro kreću radovi na postavljaju umjetne trave čija je ukupna investicija 820.000 kuna od čega se Grad uključuje s 400.000 kuna dok ostatak pokriva država. Planirani završetak projekta je u studenom ove godine.

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati