Povežite se s nama

U fokusu

Najavljena izgradnja Kulturnog centra Kerekesh Teatra i rekonstrukcija stare VAME

Objavljeno:

- dana

Na sjednici kolegija varaždinskoga gradonačelnika najavljene su teme o kojima će se odlučivati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća a vezane su uz tri aktualne investicije u Gradu – izgradnju Kulturnog centra, kupnju zemljišta za informatičku industriju i izmjene i dopune GUP-a vezano uz rekonstrukciju objekta na Kapucinskom trgu.

Nakon što su projekt predstavili na stranicama Kerekesh teatra, u očekivanju podrške gradskih vijećnika, Jan Kerekeš je na početku sjednice kolegija pročelnicima i novinarima detaljnije objasnio kako će izgledati i na koji bi način trebao funkcionirati budući Kulturni centar u Varaždinu. Riječ je o jednom obliku maloga javno-privatnog partnerstva u kulturi kroz koji bi se napravila prva kulturna građevina u Hrvatskoj koja bi jednim dijelom bila financirana od publike. Tako bi, prema Kerekešovim riječima, publika mogla kupiti ulaznice za predstave koje će gledati tek za godinu dana. Najavio je da će se dio financiranja pokrivati putem kredita, dio u suradnji s ostalim zainteresiranim korisnicima prostora, a dio i putem crowdfundinga. Također je naglasio da bi se glavna dvorana mogla koristiti u svrhe različitih konferencija i sličnih priredbi te da bi se u najmanju ruku jednokratnim najmom mogli pokriti troškovi dvomjesečnih režija. Ističući vrijednost ovog projekta, gradonačelnik je naglasio da ovakav prostor nedostaje gradu. – Danas svi koriste samo HNK, koje je postalo preopterećeno, ali ovdje će svi naći svoje mjesto i drago mi je da riječ o privatnoj investiciji koja je povezana s Gradom – rekao je Čehok i dodao da će i gradske udruge imati mogućnost sudjelovanja u novoizgrađenim prostorima, s obzirom na to da se Gradu na taj način plaća pravo građenja.

Odabrana lokacija: Kulturni centar Kerekesh teatra gradit će se kod Graberja na površini od 1200 četvornih metara

Govorilo se i o investiciji u informatičku industriju koja također čeka odobrenje vijećnika jer se tvrtka NTH javila na natječaj za kupnju zemljišta iza upravne zgrade Parkova veličine 3000 kvadrata i ponudila cijenu od oko 3,4 milijuna kuna. Oni već dugo posluju u Varaždinu i misle se širiti i zaposliti visokoobrazovane ljude. Prema gradonačelnikovim riječima, to je samo nastavak investicijskog zamaha koji je u punom jeku u Varaždinu.

– Svako radno mjesto koje se danas otvori, osobito u informatičkoj industriji, je više nego dobrodošlo uz one postojeće investicije koje imamo, a već smo dva zemljišta u Zoni Brezje prodali, imamo i ovo, a i dalje imamo interesa za zemljišta u Brezju, ali i druga zemljišta na području Grada Varaždina – rekao je Čehok.

Na sjednici kolegija najavljeno je i formiranje Povjerenstva za pokretanje projekta rekonstrukcije objekta stare VAME. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Roberto Krajcer izvijestio je da su za Gradsko vijeće pripremljene izmjene i dopune GUP-a kojima bi se trebalo napraviti promjene na Kapucinskom trgu prema suglasnosti konzervatora.

– VAMA je u ovakvom obliku ruglo. Napokon se s tim kreće. Moramo promijeniti dio predviđenih planova prema GUP-u, s obzirom na to da su konzervatori i investitor Marlex konačno našli zajednički jezik. Grad će u smislu dokumenata napraviti svoje, a ja se nadam da bismo već tijekom ove godine počeli s rušenjem jednog dijela, a onda s rekonstrukcijom građevine, tako da ćemo konačno dobiti umjesto stare i zapuštene socijalističke izgradnje nešto što neće remetiti gradsku jezgru i što su dozvolili i konzervatori – naglasio je gradonačelnik.

U fokusu

Skandal s novom zgradom varaždinskog Zavoda: angažiran projektant s lažnim papirima, umiješano i ukrajinsko veleposlanstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnica Snježana Cerjan (HDZ) upitala je na današnjoj sjednici Županijske skupštine je li projekt izgradnje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije već završio ili će tek početi.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka, koji je otkrio zanimljive podatke o samome projektu, ali i projektantu za kojeg se isposatavilo da je – lažni.

– Ponovo nekoliko zanimljivih podataka. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je još 4.11.2021. raspisao natječaj za projektiranje. Ugovor je sklopljen tek 5.5.2022. i sad se sigurno svi pitate zbog čega je upravi, vodstvu, komisiji, trebalo šest mjeseci da odabere projektanta? Evo zanimljivosti – na natječaj se javio projektant koji je krivotvorio dokumente. U Hrvatskoj nije isprojektirao doslovce ni pseću kućicu, ali je gle čuda, u Ukrajini isprojektirao dvije-tri bolnice. Pa smo trebali putem našeg veleposlanstva tražiti pomoć da se utvrdi dali je taj vrijedni projektant išta i igdje isprojektirao. Odgovor je bio da su svi dokumenti koje govore o njegovim referencama krivotvoreni. Zatražio sam od Uprave da se obavijesti DORH i gle čuda, nemamo ponovo nikakvu povratnu informaciju. Možda je i on njihov – ustvrdio je župan Stričak, i nastavio dalje otkrivati zanimljivosti o varaždinskom Zavodu:

– Ali, kada već govorimo o Zavodu, na prošloj sjednici je bilo pitanje vezano uz one medijske natpise da je temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva policija utvrdila opravdanu sumnju da se u Zavodu prikrivao blagajnički manjak čime su oštetili ustanovu za oko 11 tisuća kuna i da ide prijava protiv tri osobe. Odmah sam zatražio od naše revizije da ode u tu ustanovu i utvrdi što se tamo događa. I gle čuda, naša revizija utvrdi da je tamo neevidentiran iznos u glavnoj blagajni na dan 31. siječnja od 108.000 kuna. I sad se pitam, koliki „debilić“ moraš biti, čak i ako ne radiš u DORH-u, da ništa ne vidiš, a nakon toga naša revizija utvrdi 108.000 kuna štete? Jer, svaka uplatnica izgleda tako da na joj stoji iznos, od koga je zaprimljena, za što, likvidator, blagajnik i uplatitelj. Mene zanima, kako je moguće da DORH diže paušalne prijave, a ni ne znamo je li prijava dignuta, čitali smo iz medija, a Varaždinsku županiju kao osnivača nitko nije obavijestio o tome, i nakon toga naša revizija utvrdi stanje u lipu. Kako je to moguće? Molio bih da se cijela ova rasprava sa današnje skupštine uputi glavnoj državnoj odvjetnici. Ili, u vrijeme Čačićevog mandata 2017. godine naša revizija utvrdi da su se 27. 2. 2017. isti dan istom ponuđaču uputilo šest narudžbenica za jedan aparat. I to nije razbijanje nabave? I ta gospođa koja je imala očito prste u tome je poslije bila najglasnija u prozivanju svih. Ali, DORH ne može otkriti ništa. Čak ni to tko je tada putovao na Kubu. Ništa ne mogu otkriti – rezolutno je odgovorio Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

Čehok prozvao Martinčević da barem 100 dana nije dolazila na posao u JURA-u: „Trebala bi vratiti novac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači danas je, 18. svibnja, u jutarnjim satima započela 5. sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije.

Vijećnik Ivan Čehok uputio je na aktualnom satu županu Anđelku Stričaku pitanje vezano uz zaposlenje Natalije Martinčević (Reformisti) u JURA-i, odnosno Javnoj ustanovi za regionalni razvoj Varaždinske županije.

– Ovo se dogodilo u prošlosti, ali bi moglo imati štetu za Županiju. Uzeli smo u obzir samo društvene mreže i shvatili da je veliki vođa Reformista postavio za specijalnu savjetnicu i predsjedavajuću gospođu Martinčević koja je kumulirala te dvije funkcije i samo pregledom fotografija, nismo išli dalje razmatrati, shvatili smo da je ta žena godišnje bila minimalno 100 dana uz župana negdje na putu. Uz naravno godišnje odmore, čini mi se da je tri tjedna zaglavila na Kubi, dok smo svi mi nosili maske i bojali se korone. Mene zanima, kako osoba koja može biti 100 dana negdje na putu, može raditi istodobno u JURA-i? Iz kuloarskih priča u županiji, rečeno nam je da je ta osoba uopće nije dolazila u JURA-u na posao. To je kazneno djelo. Ako ste negdje zaposleni, onda morate dolaziti na posao. Bez obzira na to što vas je župan postavio kao veliki vođa na sto drugih funkcija – započeo je Čehok, koji je zamolio župana da se „utvrdi koliko je gospođa Martinčević puta od 2017. do 2020. godine bila na poslu u JURA-i“.

– Što je točno tamo radila, koliko je bila na putu kao predsjedavajuća, što ne postoji prema zakonu turističke zajednice, koliko je bila na putu ili negdje drugdje kao specijalna savjetnica, je li uzela godišnji kada je dijelila pakete preko Reformista po Lepoglavi i Crvenog križa? Jer, ako je to sve istina, onda mislim da bi trebala vratiti novac. Jer nije radila tamo gdje je zaposlena. Molim da se utvrdi istina, možda ima još takvih zaposlenika, kad je u pitanju veliki vođa ne bih se čudio, i sam je rekao da je uhljebio jako puno ljudi, recimo Leverića, neke supruge, supružnike. Molio bih da se to utvrdi. Pogledajte samo društvene mreže, bit će vam jasno da minimalno 100 dana ta žena nije mogla raditi. Mislim da nitko od nas nema takav godišnji, ma koliko bio sposoban – kazao je vijećnik Čehok.

Potom je uslijedio odgovor župana Anđelka Stričaka:

– Uvažena HDZ-ovka Natalija Martinčević. Dali je radila u JURI? Je. I nikad je nisu vidjeli na radnom mjestu. Zbog čega velim HDZ-ovka? To vam je slično slučaju Bedeković. Znači, naš bivši zaposlenik Bedeković, da je HDZ-ovac, mediji bi ga razmontirali. A kad je Reformista, tepaju ga – bravo care, bravo tigre, kako si uspio dvije godine dolaziti na posao, a ništa ne raditi. Znači, HDZ-ovka Natalija Martinčević dolazila je na posao, a na radnom mjestu nisu je vidjeli, a HDZ-ovac Željko Bedeković je dvije godine dolazio na posao, a nije odradio ništa. Neka se sada malo netko zapita što se događa u Varaždinskoj županiji. Govorim o dvostrukim mjerilima i kriterijima, što nije dozvoljeno. Etiketirati ljude zbog stranačke pripadnosti. Ako ti stave jednu krilaticu najgori si, a ako ti stave drugu, najbolji si, još ti tepaju – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje