Povežite se s nama

U fokusu

Najavljena izgradnja Kulturnog centra Kerekesh Teatra i rekonstrukcija stare VAME

Objavljeno:

- dana

Na sjednici kolegija varaždinskoga gradonačelnika najavljene su teme o kojima će se odlučivati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća a vezane su uz tri aktualne investicije u Gradu – izgradnju Kulturnog centra, kupnju zemljišta za informatičku industriju i izmjene i dopune GUP-a vezano uz rekonstrukciju objekta na Kapucinskom trgu.

Nakon što su projekt predstavili na stranicama Kerekesh teatra, u očekivanju podrške gradskih vijećnika, Jan Kerekeš je na početku sjednice kolegija pročelnicima i novinarima detaljnije objasnio kako će izgledati i na koji bi način trebao funkcionirati budući Kulturni centar u Varaždinu. Riječ je o jednom obliku maloga javno-privatnog partnerstva u kulturi kroz koji bi se napravila prva kulturna građevina u Hrvatskoj koja bi jednim dijelom bila financirana od publike. Tako bi, prema Kerekešovim riječima, publika mogla kupiti ulaznice za predstave koje će gledati tek za godinu dana. Najavio je da će se dio financiranja pokrivati putem kredita, dio u suradnji s ostalim zainteresiranim korisnicima prostora, a dio i putem crowdfundinga. Također je naglasio da bi se glavna dvorana mogla koristiti u svrhe različitih konferencija i sličnih priredbi te da bi se u najmanju ruku jednokratnim najmom mogli pokriti troškovi dvomjesečnih režija. Ističući vrijednost ovog projekta, gradonačelnik je naglasio da ovakav prostor nedostaje gradu. – Danas svi koriste samo HNK, koje je postalo preopterećeno, ali ovdje će svi naći svoje mjesto i drago mi je da riječ o privatnoj investiciji koja je povezana s Gradom – rekao je Čehok i dodao da će i gradske udruge imati mogućnost sudjelovanja u novoizgrađenim prostorima, s obzirom na to da se Gradu na taj način plaća pravo građenja.

Odabrana lokacija: Kulturni centar Kerekesh teatra gradit će se kod Graberja na površini od 1200 četvornih metara

Govorilo se i o investiciji u informatičku industriju koja također čeka odobrenje vijećnika jer se tvrtka NTH javila na natječaj za kupnju zemljišta iza upravne zgrade Parkova veličine 3000 kvadrata i ponudila cijenu od oko 3,4 milijuna kuna. Oni već dugo posluju u Varaždinu i misle se širiti i zaposliti visokoobrazovane ljude. Prema gradonačelnikovim riječima, to je samo nastavak investicijskog zamaha koji je u punom jeku u Varaždinu.

– Svako radno mjesto koje se danas otvori, osobito u informatičkoj industriji, je više nego dobrodošlo uz one postojeće investicije koje imamo, a već smo dva zemljišta u Zoni Brezje prodali, imamo i ovo, a i dalje imamo interesa za zemljišta u Brezju, ali i druga zemljišta na području Grada Varaždina – rekao je Čehok.

Na sjednici kolegija najavljeno je i formiranje Povjerenstva za pokretanje projekta rekonstrukcije objekta stare VAME. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Roberto Krajcer izvijestio je da su za Gradsko vijeće pripremljene izmjene i dopune GUP-a kojima bi se trebalo napraviti promjene na Kapucinskom trgu prema suglasnosti konzervatora.

– VAMA je u ovakvom obliku ruglo. Napokon se s tim kreće. Moramo promijeniti dio predviđenih planova prema GUP-u, s obzirom na to da su konzervatori i investitor Marlex konačno našli zajednički jezik. Grad će u smislu dokumenata napraviti svoje, a ja se nadam da bismo već tijekom ove godine počeli s rušenjem jednog dijela, a onda s rekonstrukcijom građevine, tako da ćemo konačno dobiti umjesto stare i zapuštene socijalističke izgradnje nešto što neće remetiti gradsku jezgru i što su dozvolili i konzervatori – naglasio je gradonačelnik.

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!