Povežite se s nama

Kultura

Najavljena nova sezona u varaždinskom HNK-u: u nedjelju premijera predstave „Krokodil Marko“

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 8. rujna, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu najavljena je premijera predstave za djecu „Krokodil Marko“ kojom započinje nova kazališna sezona, a intendantica Senka Bulić tim je povodom najavila i ostatak programa koji je u pripremi, kao i neke novosti vezane za pretplate.

Autorica teksta nove dječje predstave, napisanog prema motivima slikovnice Ivane Guljašević „Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom“, je Vesna Kosec-Torjanac. Redatelj je Dubravko Torjanac, scenograf i kreator lutaka Ivan Duić, skladatelj Vid Novak Kralj, asistent redatelja Nikša Eldan, inspicijent Sanjin Rožić, a u predstavi igraju Marko Cindrić, Filip Eldan i Nikša Eldan.

Premijera je na rasporedu 11. rujna u 18 sati na velikoj sceni HNK u Varaždinu.

– Publika će, zajedno s krokodilom Markom, potaknutim govorkanjima da živi u ružnom domu, proputovati svijet, upoznati geografske raznolikosti i njihove specifičnosti, kao i stanovnike koji tamo žive: devu, orla, kita, pingvina i druge, a sve kako bi pronašao najljepše mjesto na svijetu koje će mu biti dom. Susrećemo životinje u pojedinim lokalitetima koji su naglašeni jezično. Djeca će imati prilike upoznati i raznolikost naših jezika, a izražena je i metatekstualnost, odnosno citati koje djeca neće prepoznati kao takve, ali odrasli da, tako da će i oni moći uživati. Poigravamo se jezikom kako bismo dobili komične efekte. Priča je višeslojna, namijenjena je djeci od tri do 10 godina, tu su dinamika, slikovnost, songovi, dakle više slojeva koji će biti zanimljivi pojedinoj dobnoj skupini djece – rekla je autorica teksta Vesna Kosec-Torjanac, pohvalivši suradnju s braćom Eldan i Markom Cindrićem, ali i ostatkom autorskog tima.

Novi teatarski jezik

Nekoliko riječi o samoj predstavi rekao je i redatelj Dubravko Torjanac, dodavši da priča, među ostalim, postavlja i pitanje drugosti i toleriranja nečega što je tuđe. Iako predstava nije filozofska, kaže, ona otvara neke teme, no najvažnije je da se djeca zabave.

– Poticanje mlade publike na kazalište je jako velika stvar, pogotovo u malom gradu kao što je Varaždin. Ključna stvar dječjih predstava je da dobijemo obrazovanu publiku, a pritom pazimo da održavamo standard kvalitete naših dječjih predstava. Bili smo kreativni, jedni druge poticali, i divno je raditi s Markom Cindrićem. Nismo se ograničavali na klasičnu glumačku ili lutkarsku predstavu za djecu, nego smo se igrali sa svim elementima i pokušali to razbijati. Najbolji primjer je da u jednom trenutku nešto animirate, ali u drugom možete to i glumački odigrati. Lutkarstvo i gluma su tu negdje prožeti i mislim da će se to svidjeti i djeci i odraslima, a nama je bilo vrlo inspirativno – istaknuo je Filip Eldan, a na njega se nadovezao i Nikša Eldan.

– Osim što se bavimo međuprostorom lutkara i glumca, mi se igramo elementima, mislim da smo time predstavu digli na jednu višu, suvremeniju razinu i iznjedrili neki drugi teatarski jezik – naveo je Nikša.

– Šljakerski smo ušli u cijeli priču od prve probe, lijepo je raditi predstavu kada se to slaže sloj po sloj. Ja nisam lutkar, ali dečki su me uveli u taj svijet i stvorili smo neki svoj jezik. Baš se veselim, mislim da imamo jednu lijepu, plemenitu predstavu. Iskoristili smo sve da djeci priuštimo jedno lijepo kazališno putovanje – zadovoljan je radom na predstavi i Marko Cindrić.

Nova sezona

Intendantica varaždinskog HNK-a Senka Bulić otkrila je potom što nas još čeka u novoj sezoni.

– Otvaramo sezonu navedenom predstavom „Krokodil Marko“, a nakon toga slijedi premijera predstave „Buba u uhu“ virtuoznog Feydauovog komada u režiji nagrađivane redateljice Snežane Trišić kojoj je ovo prva suradnja u Hrvatskoj. Radi se o velikoj ansambl predstavi u kojoj će naslovnu ulogu igrati nacionalni prvak Ljubomir Kerekeš. U glazbenom dijelu programa premijerno ćemo izvesti operu autorice Missy Mazzoli „Životi i smrti Isabelle Eberhardt“ u režiji Livije Pandur i s vrhunskom solisticom Korom Pavelić u naslovnoj roli. Postavljanje opere o protagonistici koja je uzor borbe za žensku poziciju posebno je važno istaknuti u vremenu u kojem se sve češće dovode u pitanje stečena ženska prava i uspostavljaju novi oblici intimne i društvene represije. Paolo Tišljarić u prosincu će režirati „Orašara“ u plesno-dramskoj formi. Varaždinska predstava, u kojoj će biti uključeni i mladi plesači i glazbenici, na inovativan način će se baviti originalnim Hoffmanovim djelom – najavila je Bulić i dodala da početkom iduće godine Krešimir Dolenčić započinje rad na predstavi „Majka Hrabrost“, slavnom Brechtovom antiratnom komadu s Ljiljanom Bogojević u naslovnoj ulozi, čiji tekst podsjeća na uznemirujuće okolnosti u kojima preživljavamo pod svaku cijenu.

Paolo Magelli će za kraj sezone režirati „Tri sestre“, dramu s nezaboravnim likovima koja je najvećim dijelom obilježila opus A. P. Čehova.

– Osim novih naslova, nastavljamo igrali vrlo uspješne „Bogove“ u režiji Dalibora Matanića, „Tartuffe“ u režiji Ivana Plazibata, „Enigmatske varijacije“, „Potpunu pomrčinu“ Christophera Hamptona, plesnu predstavu „Ljubičasto“ i drugo. U idućoj godini kreće i razmjena programa nacionalnih kazališta iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka koja će publici osigurati uvid u najbolje predstave svih nacionalnih kazališta – rekla je Bulić.

Otkrila je također da su se varaždinskom Ansamblu pridružili i glumci Dea Presečki te Marinko Leš.

Novost su i pretplate, i to: premijerna pretplata, pretplata K-HNK (gostovanja hrv. nacionalnih kazališta u Varaždinu), popularna pretplata (reprizne izvedbe) i pretplata „publika bira“. Više informacija o navedenom, ali i o točnom rasporedu predstava, dostupno je na internetskoj stranici Kazališta.

Kultura

Varaždinka snimila dokumentarac o Nepalcima koji su životima platili stadione u Katru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec o nepalskim radnicima migrantima koji rade na Bliskom istoku ‘Where Have All The Smiles Gone’ izlazi početkom sljedeće godine.

Dok je FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru u punom jeku, ljudi diljem svijeta okupljaju se kako bi gledali utakmice i uživali u ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’. No, na žalost, postoji i vrlo mračna strana ovogodišnjeg prvenstva – gotovo 7000 radnika umrlo je u Katru otkako su počele pripreme za FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo zbog loših uvjeta rada, a od toga je 1700 Nepalaca, prema nepalskom Odboru za zapošljavanje u inozemstvu.

Ovo je samo jedan od tragičnih scenarija više od milijun Nepalaca koji rade u zemljama Bliskog istoka koje iskorištavaju migrante za jeftinu radnu snagu ne poštujući njihova ljudska prava –  zbog loših radnih uvjeta, nepalski radnici migranti svakodnevno umiru.

Dokumentarni film varaždinske redateljice Anje Strelec izlazi početkom sljedeće godine – film Where Have All The Smiles Gone portretira nepalske radnike migrante koji u potrazi za boljim životom odlaze raditi u inozemstvo, većinom u zemlje Bliskog istoka ali na žalost često budu žrtve svojih poslodavaca koji ih iskorištavaju te im uskraćuju ljudska prava.

Domaće gospodarstvo Nepala snažno ovisi o radnicima migrantima, ali umjesto očekivanog ekonomskog prosperiteta, zbog loših i nehumanih uvjeta rada migranti se u Nepal vraćaju bolesni ili mrtvi.

‘Where Have All The Smiles Gone’ je dokumentarni film rađen pet godina koji portretira  putovanje nepalskih migranata koji napuštaju svoj dom u potrazi za boljom budućnošću većinom odlazeći u zemlje Bliskog istoka, a da pritom nisu ni slutili kakve ih poteškoće čekaju.

Film je režirala hrvatska redateljica koja živi i radi u Belgiji Anja Strelec u suradnji s producentskom kućom iz Nepala Mountain River Films. Producenti su Deepa Dharel, Chandra K Jha i poznati islandski producent Erlingur Jack, a koproducent je Giuseppe Savino.

Film će biti objavljen početkom 2023.

Nastavite čitati

Kultura

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof posjetitelji će moći uživati u bojnom plesu Moreška

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3. prosinca, u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a za koji se uvijek traži ulaznica više, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova – uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura – kolapa. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se prenosi iz generacije na generaciju više od 400 godina.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. 

Cijena ulaznice je 50 kuna.

Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje