Povežite se s nama

U fokusu

Najbolje božićnice u Gradu Varaždinu: svaki djelatnik pod bor dobio 1250 kuna

Objavljeno:

- dana

BOŽIĆNICE, REGRESI, BONUSI

Ove godine božićnice očekuje 70 posto ispitanika, objavio je portal Moj posao.

Za božićnicu većina ispitanika očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1673 kune, premda je istraživanje pokazalo da većina smatra da bi adekvatna božićnica trebala iznositi 1845 kuna.

Za hranu i režije

Većina ispitanika božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova: čak 41 posto božićnicu bi iskoristilo za hranu i plaćanje režija, dok bi svaki osmi ispitanik božićnicom zatvorio dugovanje. Zanimljivo je da u najvećoj mjeri božićnicu očekuju zaposlenici državnih službi (83 posto) i institucija (88 posto), što je više nego 2013. godine, kada zaposlenici državnih i javnih službi nisu očekivali božićnicu zbog štednje. Mi smo provjerili hoće li božićnice isplatiti Varaždinska županija i šest gradova u Županiji, a pitali smo ih jesu li svojim zaposlenicima isplatili regrese za godišnji odmor i naknade za natprosječne rezultate u radu.

Čak 70 posto ispitanika ove godine očekuje božićnicu, objavio je portal Moj posao

Zaposlenici Grada Varaždinskih Toplica, točnije sedam službenika Jedinstvenog upravnog odjela, dobit će božićnicu u iznosu od 500 kuna.
– Prema internom općem aktu, predviđeno je da svaki od službenika i namještenika tijekom godine na ime prigodnih novčanih nagrada primi iznos do 2500 kuna. S obzirom na to da je 2000 kuna po svakom službeniku već utrošeno za regres u iznosu od 1500 kuna i uskrsnicu u iznosu od 500 kuna, preostaje 500 kuna po djelatniku za božićnicu – poručili su iz Grada Varaždinskih Toplica. No, nije predviđena isplata nikakvih bonusa za natprosječne rezultate rada.

Nikakvi bonusi zaposlenicima nisu isplaćeni ni u Gradu Novome Marofu. No, svojim zaposlenicima isplatili su 1500 kuna regresa po osobi, a osigurana su sredstva i za božićnice, pa će tako svaki djelatnik u Gradu Novome Marofu dobiti 1000 kuna.
Božićnice će dobiti i zaposlenici Grada Varaždina, i to u iznosu od 1250 kuna po zaposleniku, za što je u proračunu osigurano 133.750 kuna. Isto toliko isplaćeno je i zaposlenicima Grada Varaždina za regres, a ove godine djelatnicima nisu isplatili nikakve bonuse za natprosječne rezultate u radu.

Dar u naravi

No, bonuse su ove godine isplatili u Gradu Ivancu.
– Bonus za uspješan rad isplaćen je u iznosu od 36.515,88 kuna – izvijestili su iz Grada Ivanca, u kojem djelatnici nisu dobili regres, a u proračunu su planirana sredstva za isplatu dara u naravi u iznosu od 400 kuna po službeniku i namješteniku.

– Nikakvih drugih isplata po pitanju božićnice neće biti – poručili su.
Kao i svake godine, dar u naravi u iznosu od 400 kuna po osobi dobit će i službenici i namještenici upravnih tijela Varaždinske županije.

Bez božićnica

– Ukupan novčani iznos osiguran za tu namjenu u proračunu iznosi 38.000 kuna – poručili su iz Varaždinske županije, u kojoj su 1. lipnja svojim službenicima i namještenicama isplatili regres za godišnji odmor u iznosu od 1000 kuna po zaposlenom, za što je ukupno potrošeno 89.000 kuna. Varaždinska županija ove godine nije isplaćivala nikakve dodatke zaposlenicima za uspješni rad.

Od šest gradova u Varaždinskoj županiji za Božić ništa neće dobiti zaposlenici dvaju gradova: Grada Lepoglave i Grada Ludbrega. Iz Grada Lepoglave su poručili da su ove godine svakom djelatniku isplatili regres u iznosu od 2500 kuna. Pojasnili su da su u proračunu osigurana sredstva u iznosu od 1.309.000 kuna, i taj iznos pokriva plaće, jubilarne nagrade, bonuse za natprosječne rezultate i dar za djecu. 

Samo regres su dobili službenici i namještenici Grada Ludbrega u iznosu od 50 kuna neto po danu godišnjeg odmora.
– Unatoč natprosječnim rezultatima djelatnika, nismo isplaćivali bonuse. Ovim putem zahvaljujem djelatnicima na trudu i ispričavam se što nismo u mogućnosti nagraditi ih za njihov vrijedan rad – poručio je Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.

U Gradu Čakovcu božićnice 1500 kuna, a u Županiji 1000 kuna 

Zaposlenici Grada Murskog Središća ove će godine dobiti božićnice u iznosu od 500 kuna po zaposleniku, a službenicima i namještenicima isplaćen je i regres: 1250 kuna po osobi. Božićnice će dobiti službenici i namještenici čakovečke gradske uprave: svaki zaposlenik dobit će 1500 kuna, za što je u proračunu osigurano 75.000 kuna. Osim božićnica, službenicima i namještenicima Grada Čakovca isplaćen je i regres u iznosu od 1000 kuna po zaposleniku, a djelatnicima su isplaćeni i bonusi.

– Naknade za natprosječne rezultate u radu isplaćene su za tri djelatnika u ukupnom bruto iznosu od 26.697,77 kuna – poručili su iz Grada Čakovca. Bonuse svojim djelatnicima za uspješnost u radu isplatio je i Grad Prelog.

U Gradu Čakovcu i Gradu Prelogu isplaćene su i naknade za uspješne rezultate u radu 

– Dodaci za uspješnost u radu isplaćeni su projektnom timu Grada Preloga (četiri službenika) u neto iznosu od 7897,04 kuna te za povećani opseg posla u neto iznosu od 7988,75 kuna. Ukupno je za taj dio u proračunu osigurano 15.222,57 kuna – poručili su iz Grada Preloga. Svaki zaposlenik Grada Preloga dobio je i regres u iznosu od 2500 kuna, no odluka o isplati božićnice nije donesena. Božićnice u iznosu od 1000 kuna po zaposleniku dobit će službenici i namještenici Međimurske županije, koji su dobili isplaćen i regres u iznosu od 1000 kuna po osobi. Ove godine nakande za natprosječan rad zaposlenici Međimurske županije nisu dobili.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Vladimir Topolnjak: “Nakon 32 godine u Međimurskim vodama ponosno sam otišao u mirovinu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnoge Međimurke i Međimurce nedavno je iznenadila vijest da je dosadašnji direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak podnio ostavku na funkciju koju je obavljao zadnjih osam godina, osobito s obzirom na činjenicu da je prije nekoliko mjeseci dobio novi četverogodišnji mandat.

U medijima se čak pojavila i tvrdnja da je tada najavio kako će mandat odraditi do kraja, no Topolnjak kaže da ta informacija nije točna. Prije nešto više od osam godina, kad je na direktorskom mjestu zamijenio dotadašnjega dugogodišnjeg direktora Josipa Zorčeca, u novinama su se pojavili napisi da se radi o političkoj smjeni. Tadašnji je direktor, naime, u to vrijeme bio članom HDZ-a, dok je Topolnjak član SDP-a.

– Ispunjavam sve uvjete za starosnu mirovinu, a ovaj naporan posao prepuštam nekomu mlađem i odlazim iz osobnih razloga. Tvrtka je u odličnom stanju u svakom pogledu, kako s ljudskim resursima, tako i s materijalnima i likvidnošću.

Imali smo prilike izabrati najbolje kadrove na natječajima, bez utjecaja politike, na što sam posebno ponosan, jer smo sve radili u interesu društva. U zadnjih nekoliko godina bilo je problema s manjkom vodoinstalatera: na tržištu rada u zadnje vrijeme praktički nije ni bilo školovanoga kadra tog tipa. Situacija se, doduše, pomalo popravlja – ljudi prepoznaju činjenicu da zanatima itekako predstoji svijetla budućnost. Naša tvrtka možda ne nudi najveće plaće, ali nudi sigurnost, poštovanje prema radnicima i odlične međuljudske odnose.

Naši radnici znaju da trebaju poštovati korisnike i vlasnike – jedinice lokalne samouprave. Na to nas obvezuju i ustanovljeni standardi unutar tvrtke, jer smo bili prva tvrtka u Hrvatskoj unutar naše branše koja je uvela ISO standarde kvalitete, i koja je svih ovih godina unapređivala te standarde i uvodila nove, sukladno svjetskim trendovima – objašnjava Topolnjak. Dodaje i da su u zadnjih osam godina “preporođeni” materijalni resursi tvrtke.

Korištenje sredstava EU

– Pritom mislim na radne prostore, s obzirom na činjenicu da smo radili u vrlo skromnim uvjetima u upravnoj zgradi koju smo dijelom dobili iz hipoteke posrnulog diva MTČ-a, a dijelom kasnije kupovali od banaka. Tu zgradu smo u potpunosti obnovili, ponajviše iz europskih sredstava. Tako su radnici dobili adekvatne radne uvjete, ali i naši korisnici usluga, počevši od samog ulaza, gdje su, osim info centra za potrošače i blagajne, služba odnosa s korisnicima i dva platomata koja su odlično poslužila svrsi u vrijeme pandemije. Naši korisnici još uvijek mogu na blagajni i na platomatima plaćati bez naknade.

Vodovod i skladište preselili su se u građevinu kupljenu iz stečaja uz južnu obilaznicu Čakovca na strateški vrlo dobrome mjestu za ekipe koje moraju što brže doći u bilo koji dio Međimurja. Radilo se o skoro novoj građevini kupljenoj u skladu s našim potrebama za te odjele trgovačkog društva. Odjel odvodnje i Odjel pročišćavanja smješteni su na rekonstruiranom Pročistaču otpadnih voda Čakovec te su uz pomoć EU projekta prošireni. Nude dobre uvjete; kako za radnike, tako i za sva vozila i strojeve koji su neophodni za funkcioniranje tih dvaju sustava.

Na istoj lokaciji je i interni laboratorij Međimurskih voda, također moderniziran u skladu s najnovijim propisima, koji provodi analizu vode za piće na cijelom javnom sustavu vodoopskrbe Međimurja, ali i na sustavu odvodnje i pročišćavanja vode u Međimurju – kaže sada već bivši direktor Međimurskih voda.

Voda izvrsne kvalitete

Sadašnje stanje vodoopskrbe najbolje je dosad u pogledu gubitaka vode na mreži i općeg stanja sustava, ističe. Gubitci vode na mreži trenutačno iznose oko 22 posto, dok ILI indikator uspješnosti vodoopskrbe prema kriterijima Svjetske banke za razvijene zemlje iznosi 1,3.

– U Međimurju je vodovodna mreža u potpunosti izgrađena u svakom od 131 naselja, a svih godina znatna sredstva ulagana su i u rekonstrukcije. Mnogi vodovodi muku muče kako zadržati gubitke na istoj razini, jer kilometri cjevovoda stare, a to je velik problem. Obnova ide iz amortizacije, iz vlastitih sredstava. To je samo dio upravljanja kvalitetom.

Međimurske vode su u velikoj mjeri digitalizirale svoje sustave, sve s ciljem upravljanja sustavima u realnom vremenu. Odvodnja ima specijalna vozila za čišćenje kanalizacije i opremu za ispitivanje vodonepropusnosti i TV inspekcijsko snimanje sustava, najvećim dijelom nabavljenu iz EU sredstava.

Odjel vodoopskrbe i skladište

Oformili smo i vlastiti laboratorij za provođenje ispitivanja vodonepropusnosti i TV inspekcijskog snimanja koji je akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija pa može provoditi službena ispitivanja i snimanja svojih sustava za vlastite potrebe s vlastitim kadrom. Na poligonu Međimurskih voda svi preostali laboratoriji polažu i obnavljaju svoje akreditacije, njih četrdesetak u Hrvatskoj, od čega su samo dva iz javnog sektora – Međimurske vode i VARKOM.

Cilj opremanja laboratorija bila je optimizacija troškova, koje na kraju plaćaju naši korisnici. Svojim laboratorijem provjeravamo kvalitetu novozavršenih cjevovoda kako bismo ih preuzeli u ispravnom stanju, mogli nedostatke reklamirati u jamstvenom razdoblju i otkloniti ih na teret izvođača – naglašava “friški” umirovljenik iz Nedelišća.

Ovih dana u Vodama završava državna revizija, koja se provodi u svim vodoprivrednim poduzećima. Topolnjak je zadovoljan što je do nadzora došlo upravo u trenutku kad odlazi u mirovinu, jer će se verificirati u kakvom je stanju bila tvrtka prilikom njegova odlaska.

Kanalizacijska mreža

Za sam kraj dodaje da su za vrijeme njegova upravljanja Vodama dovršene dvije velike aglomeracije – Čakovec i Novo Selo na Dravi, kao i da su u tijeku poslovi oko dviju velikih aglomeracija – Donje Dubrave i Murskoga Središća – a sve je pripremljeno i za druge velike aglomeracije koje još čekaju Međimurje: Podturen, Podbrest i Donji Kraljevec. Njih će se aplicirati čim državne institucije završe pregovaranje za buduće razdoblje EU fondova i objave poziv i pravila za prijavu.

Detalj s radova na kanalizacijskoj mreži u Donjem Vidovcu (Aglomeracija Donja Dubrava)

– Dosad smo izbjegnuli sve moguće penalizacije koje prijete ovoliko velikim projektima, što je izrazito teško. Želim napomenuti da je cijena vodnih usluga – vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja – ista već 11 godina, iako su svi troškovi rasli. Na kraju novomu vodstvu Društva i radnicima želim puno uspjeha u daljnjem radu! – zaključuje i poručuje Topolnjak, koji će odsad više vremena posvetiti obitelji – supruzi Mariji i sinovima Dini i Filipu – i zanemarenim hobijima.

Nastavite čitati

U fokusu

Istrijani u Varaždin izvoze skoro sav svoj biootpad i ne misle stati!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istarska građanska inicijativa “Čist zrak duga ljubav“ ovih dana dobro se zabavlja na račun Varaždina, grada koji je kao stvoren da „guta“ sve, čak iz 350 kilometara udaljenih kanti za smeće.

Naime, sa Facebook stranice spomenute građanske inicijative može se iščitati da su u Istri nesposobni urediti kompostane, pa između ostalog voze u Varaždin biootpad koji zbrinjava jedno bioplinsko postrojenje.

I dok varaždinskoj platformi Budimo grad i vladajućoj koaliciji SDP / Reformisti „nešto smrdi u zraku“, pa nabavljaju stacionarne stanice za mjerenje kvalitete zraka, drugima zapuše mala burica i odmah im smrdi.

Stoga su se pametni Istrijani dosjetili jadu i zaobišli ŽCGO Kaštijun. Primjerice, nedavno su napokon nabavili kante za biootpad za svoje tržnice, pa i onu u Gradu Pula koji je većinski vlasnik tamošnjeg MBO-a, a sve što prikupe tovare i voze u Varaždin.

Za taj posao angažirana je tvrtka “Metis“ u vlasništvu hrvatskog „kralja otpada“ s kojim varaždinska gradska vlast na čelu s Nevenom Bosiljom pregovara o kupnji tvornice za MBO otpada u Brezju. S ovim poslovnim aranžmanom pohvalila se Koviljka Aškić, direktorica tvrtke „Eko Pula“ i gradska vijećnica u Puli iz redova “Možemo“…

Istrijani očigledno ne žele širenja smrada i eventualne zaraze u svom dvorištu. Stoga su idealno rješenje za zbrinjavanje svog biootpada pronašli u Varaždinu, jer tu se nema tko buniti.

I dok Varaždin svoj MKO ne može voziti u Jerovec, nitko od nadležnih se ne sekira što se sa zbrinjavanjem istarskog biootpada na području Varaždinske županije narušava „načelo blizine“.

Štoviše, Varaždinci nemaju pojma je li taj istarski otpad dobro razvrstan. Ako nije, može se ponoviti afera iz Svetog Petra Orehovec. Naime, tzv. „digestat“ se obićno prosipa po poljima, a ako nije produkt „čistog“ biootpada, nastaje ekološki problem.

Više o svemu pročitajte OVDJE  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje