Povežite se s nama

U fokusu

Najbolje božićnice u Gradu Varaždinu: svaki djelatnik pod bor dobio 1250 kuna

Objavljeno:

- dana

BOŽIĆNICE, REGRESI, BONUSI

Ove godine božićnice očekuje 70 posto ispitanika, objavio je portal Moj posao.

Za božićnicu većina ispitanika očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1673 kune, premda je istraživanje pokazalo da većina smatra da bi adekvatna božićnica trebala iznositi 1845 kuna.

Za hranu i režije

Većina ispitanika božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova: čak 41 posto božićnicu bi iskoristilo za hranu i plaćanje režija, dok bi svaki osmi ispitanik božićnicom zatvorio dugovanje. Zanimljivo je da u najvećoj mjeri božićnicu očekuju zaposlenici državnih službi (83 posto) i institucija (88 posto), što je više nego 2013. godine, kada zaposlenici državnih i javnih službi nisu očekivali božićnicu zbog štednje. Mi smo provjerili hoće li božićnice isplatiti Varaždinska županija i šest gradova u Županiji, a pitali smo ih jesu li svojim zaposlenicima isplatili regrese za godišnji odmor i naknade za natprosječne rezultate u radu.

Čak 70 posto ispitanika ove godine očekuje božićnicu, objavio je portal Moj posao

Zaposlenici Grada Varaždinskih Toplica, točnije sedam službenika Jedinstvenog upravnog odjela, dobit će božićnicu u iznosu od 500 kuna.
– Prema internom općem aktu, predviđeno je da svaki od službenika i namještenika tijekom godine na ime prigodnih novčanih nagrada primi iznos do 2500 kuna. S obzirom na to da je 2000 kuna po svakom službeniku već utrošeno za regres u iznosu od 1500 kuna i uskrsnicu u iznosu od 500 kuna, preostaje 500 kuna po djelatniku za božićnicu – poručili su iz Grada Varaždinskih Toplica. No, nije predviđena isplata nikakvih bonusa za natprosječne rezultate rada.

Nikakvi bonusi zaposlenicima nisu isplaćeni ni u Gradu Novome Marofu. No, svojim zaposlenicima isplatili su 1500 kuna regresa po osobi, a osigurana su sredstva i za božićnice, pa će tako svaki djelatnik u Gradu Novome Marofu dobiti 1000 kuna.
Božićnice će dobiti i zaposlenici Grada Varaždina, i to u iznosu od 1250 kuna po zaposleniku, za što je u proračunu osigurano 133.750 kuna. Isto toliko isplaćeno je i zaposlenicima Grada Varaždina za regres, a ove godine djelatnicima nisu isplatili nikakve bonuse za natprosječne rezultate u radu.

Dar u naravi

No, bonuse su ove godine isplatili u Gradu Ivancu.
– Bonus za uspješan rad isplaćen je u iznosu od 36.515,88 kuna – izvijestili su iz Grada Ivanca, u kojem djelatnici nisu dobili regres, a u proračunu su planirana sredstva za isplatu dara u naravi u iznosu od 400 kuna po službeniku i namješteniku.

– Nikakvih drugih isplata po pitanju božićnice neće biti – poručili su.
Kao i svake godine, dar u naravi u iznosu od 400 kuna po osobi dobit će i službenici i namještenici upravnih tijela Varaždinske županije.

Bez božićnica

– Ukupan novčani iznos osiguran za tu namjenu u proračunu iznosi 38.000 kuna – poručili su iz Varaždinske županije, u kojoj su 1. lipnja svojim službenicima i namještenicama isplatili regres za godišnji odmor u iznosu od 1000 kuna po zaposlenom, za što je ukupno potrošeno 89.000 kuna. Varaždinska županija ove godine nije isplaćivala nikakve dodatke zaposlenicima za uspješni rad.

Od šest gradova u Varaždinskoj županiji za Božić ništa neće dobiti zaposlenici dvaju gradova: Grada Lepoglave i Grada Ludbrega. Iz Grada Lepoglave su poručili da su ove godine svakom djelatniku isplatili regres u iznosu od 2500 kuna. Pojasnili su da su u proračunu osigurana sredstva u iznosu od 1.309.000 kuna, i taj iznos pokriva plaće, jubilarne nagrade, bonuse za natprosječne rezultate i dar za djecu. 

Samo regres su dobili službenici i namještenici Grada Ludbrega u iznosu od 50 kuna neto po danu godišnjeg odmora.
– Unatoč natprosječnim rezultatima djelatnika, nismo isplaćivali bonuse. Ovim putem zahvaljujem djelatnicima na trudu i ispričavam se što nismo u mogućnosti nagraditi ih za njihov vrijedan rad – poručio je Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.

U Gradu Čakovcu božićnice 1500 kuna, a u Županiji 1000 kuna 

Zaposlenici Grada Murskog Središća ove će godine dobiti božićnice u iznosu od 500 kuna po zaposleniku, a službenicima i namještenicima isplaćen je i regres: 1250 kuna po osobi. Božićnice će dobiti službenici i namještenici čakovečke gradske uprave: svaki zaposlenik dobit će 1500 kuna, za što je u proračunu osigurano 75.000 kuna. Osim božićnica, službenicima i namještenicima Grada Čakovca isplaćen je i regres u iznosu od 1000 kuna po zaposleniku, a djelatnicima su isplaćeni i bonusi.

– Naknade za natprosječne rezultate u radu isplaćene su za tri djelatnika u ukupnom bruto iznosu od 26.697,77 kuna – poručili su iz Grada Čakovca. Bonuse svojim djelatnicima za uspješnost u radu isplatio je i Grad Prelog.

U Gradu Čakovcu i Gradu Prelogu isplaćene su i naknade za uspješne rezultate u radu 

– Dodaci za uspješnost u radu isplaćeni su projektnom timu Grada Preloga (četiri službenika) u neto iznosu od 7897,04 kuna te za povećani opseg posla u neto iznosu od 7988,75 kuna. Ukupno je za taj dio u proračunu osigurano 15.222,57 kuna – poručili su iz Grada Preloga. Svaki zaposlenik Grada Preloga dobio je i regres u iznosu od 2500 kuna, no odluka o isplati božićnice nije donesena. Božićnice u iznosu od 1000 kuna po zaposleniku dobit će službenici i namještenici Međimurske županije, koji su dobili isplaćen i regres u iznosu od 1000 kuna po osobi. Ove godine nakande za natprosječan rad zaposlenici Međimurske županije nisu dobili.

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zbog krize u Njemačkoj drvoprerađivači smanjili proizvodnju, Požgaj grupa našla nova tržišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako je drvno-prerađivačku industriju i graditeljstvo pogodila kriza, ponajprije u Njemačkoj, čini se da se po prvi put događa da Hrvatske šume ne mogu prodati predviđenu količinu trupaca. Odnosno, prema nekim informacijama do kojih je došao Lider, imaju višak.

Pad narudžbi je očekivan, jer nakon štete izazvane olujnim nevremenom uslijedila je kriza u Njemačkoj koju sve više osjećaju i druge europske zemlje. Potvrđuje to i čelni čovjek Požgaj grupe Nikola Požgaj koji kaže da se pad narudžbi mogao očekivati čak i da krize u Njemačkoj nije bilo s obzirom na to da su 2021. i 2022. bile rekordne godine u proizvodnji i izvozu drvno-prerađivačke industrije.

Naime, to su godine nakon pandemije kada su kupci nastojali popuniti skladišta robom koju su k tome plaćali skuplje, pa kad su se trgovci namirili, bilo je za očekivati pad bez obzira na krizu u Njemačkoj.

Doduše, on ne vjeruje da je došlo do ukupnog pada narudžbi drvnoprerađivačkih proizvoda i posljedično tome pojave viška trupaca zbog toga, nego kao jedini mogući uzrok neprodanih trupaca vidi u spomenutoj vjetrolomnoj oluji koja je oštetila mnoga stabla.

– Nisam siguran da ima viška trupaca u Hrvatskim šumama jer ih i oni režu onoliko koliko treba. Ako bi ih rezali više, to bi značilo da trupci negdje leže i postoji opasnost da počnu trunuti. Ali u HŠ najbolje znaju taj podatak, a ono što se može reći jeste da je s nekih tržišta, tu prvenstveno mislim na njemačko, naručeno manje drvno-prerađivačke robe u zadnje vrijeme – kaže Požgaj.

No dodao je da Požgaj grupa i dalje radi s istim kapacitetom, odnosno, pad njemačkih narudžbi nadomještaju novim narudžbama iz drugih zemalja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje