Povežite se s nama

Život i društvo

Najbolje komercijalistice i poslovna tajnica u državi dolaze iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

PRVAKINJE

Da državni prvaci ne dolaze samo s gimnazija, dokazuje varaždinska Gospodarska škola, čiji učenici posljednjih šest godina redovito osvajaju vodeća mjesta na državnome natjecanju u disciplini komercijalist, a ove su godine osvojili prvo mjesto i u disciplini poslovna tajnica.

Najbolje komercijalistice su (sad već bivše) učenice četvrtog razreda Snježana Pačalat, Lorena Petek i Diana Satončić, koje smo u školi zatekli tijekom posljednjih dana njihovoga srednjoškolskog obrazovanja.

Poduzetništvo

Njihova mentorica, profesorica Iva Vukotić, objašnjava da su svi smjerovi u školi orijentirani na poduzetništvo, pa su djevojke već u trećem razredu dobile predmet strukovne vježbe, na kojem učenici stječu praktična znanja o upravljanju tvrtkom.

– Od prvog su se dana angažirale, unutar vježbi rade se različite prezentacije i po učenicama se vidjelo da su bile pripremljene – govori profesorica kako su baš njih tri dobile priliku za natjecanje. Prvo je na razini škole organizirano natjecanje s dva tima te su Snježana, Lorena i Diana dobile maksimalni broj bodova. Zatim je šest najboljih timova iz svih gospodarskih škola u Hrvatskoj pozvano na državno natjecanje, koje je održano na Konzum akademiji u Zagrebu u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Unutar sektora ekonomije, trgovine i poslovne administracije organiziraju se natjecanja iz više disciplina. Pored komercijalista i poslovne tajnice, učenici se natječu u disciplinama mladi poduzetnik, računovodstvo, smotra upravnih referenata, prodavač i sajam vježbeničkih tvrtki.

– U timu je trebalo biti tri učenika od kojih je dvoje trebalo znati jako dobro engleski jezik, jer se pišu ponude i na engleskom jeziku. Natjecanje se sastoji od pisanja dviju predkalkulacija, odabira isplativije te pisanja ponude i prezentiranja na hrvatskom i engleskom – opisuje Iva Vukotić. Boravak u Zagrebu trajao je tri dana, tako da učenice uz smijeh opisuju kako su imale vremena i za zabavu te razgledavanje grada, prisjećajući se smiješne zgode u kojoj je nekoliko njih “zaglavilo” u tramvaju i promašilo stanicu.

Planovi za dalje 

Snježana Pačalat dolazi iz Imbriovca, a Gospodarsku je školu odabrala na preporuku prijatelja.
– Zadovoljna sam izborom škole, planiram dalje u tom smjeru pa ću upisati Ekonomiku poduzetništva na FOI-ju – odgovara nam i dodaje da se u slobodno vrijeme rekreativno bavi košarkom. Lorena Petek je iz Martijanca te je u trećem razredu bila direktorica vježbeničke tvrtke. S obzirom na to da ju je u vođenju firme najviše zanimala informatička strana posla, planira studirati informatiku.

 

Djevojke su već u trećem razredu dobile priliku voditi vježbeničku tvrtku

Diana Satončić dolazi iz Gornjega Kneginca, a gospodarsku je školu upisala jer su je pohađale i njezine dvije sestrične.
– Idu mi jezici, engleski i njemački, pa sam na natjecanju pisala ponudu na engleskom. Nakon škole planiram otići u Njemačku – govori nam Diana o svojim planovima nakon završetka škole. Naša četvrta sugovornica Laura Levatić osvojila je prvo mjesto u disciplini poslovne tajnice. Također je iz Gornjega Kneginca te je završila treći razred, pa još ima godinu dana vremena razmisliti što će nakon srednje škole.

– Prvo sam pobijedila na natjecanju u školi. Sudjelovalo je pet učenica i kao najbolja sam dobila priliku za odlazak na državno prvenstvo. Test se sastojao od daktilografskih vještina te integralnog zadatka, u sklopu kojeg smo pisale ponudu, popunjavale fakturu, unosile obveze u kalendar, popunjavale adresne kartice i pisale skupno pismo – opisuje Laura svoje tajničke zadatke, iako još nije sigurna hoće li to biti njezino buduće zanimanje. Trenutačno svoje slobodno vrijeme provodi u pjevačkom zboru i nedavno se priključila ženskoj vatrogasnoj skupini, s kojom će također možda uskoro na natjecanja.

USPJEŠNI

Učenici Gospodarske škole Varaždin već šest godina redovito osvajaju vodeća mjesta na državnome natjecanju u disciplini komercijalist, a ove su godine osvojili i prvo mjesto u disciplini poslovna tajnica. Potvrda je to kvalitetnog rada Gospodarske škole Varaždin s učenicima. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Iz Klenovnika u Glinu otišlo 317 komada školske opreme i hrpa slatkiša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prikupljena donacija učenika OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik dostavljena je 3. ožujka u OŠ Glina.

Dostavu donacije od 300 komada raznih slatkiša i 317 komada školske opreme, u vrijednosti 3314 kuna, djelatnik GDCK Ivanec, Mladen Jagarinec i volonter i član Skupštine GDCK Ivanec iz Maruševca Dragutin Kolenko, odradili su jučer.

Sa svojom srijedom započeli su u Voćarskoj ulici u Petrinji gdje su i danas smještene brojene službe, te Logistički centar Hrvatskog Crvenog križa i volonteri HCK koji i nadalje pružaju pomoć stanovništvu pogođenom potresom.

Djelatnik GDCK Ivanec Mladen Jagarinec: ”Najprije smo pokupili Matiju (svima već dobro poznatog volontera GDCK-a Ivanec, iz Lepoglave koji gotovo neprekidno pomaže od samog početaka krize), na skladištu u Petrinji i istina je da je već postao pomalo glavni u Petrinji i čini se da su svi nekako oko njega i kad smo ga vratili poslijepodne, svi su jedna dočekali i skočili u smislu: stigao je naš Matija. S tim u vezi ponavljamo da itekako možemo biti ponosi na njega!”

U OŠ Glina dostavljen je školski pribor, pernice, torbe, te slatkiši koje su prikupila djeca OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik. Djelatnika i volontere GDCK Ivanec dočekali su i toplo primili ravnateljica škole, Robertina Štajdohar, ravnateljica GDCK-a Glina, Alberta Cestarić, te predsjednica školskog odbora OŠ Glina, Štefica Ponder.

Prijem je bio i više nego ugodan i topao, za njih je pripremljen i doručak te su se zadržali u kratkom razgovoru i druženju. Ravnateljica je rekla kako je škola jako stradala u potresu, no zajedničkom i brzom reakcijom nje kao ravnateljice, školskog odbora, Županije i Grada odmah se krenulo u sanaciju i škola od ponedjeljka, 08. ožujka kreće s radom. Važno je napomenuti da je dio škole dio označen crvenom naljepnicom koji je sada statički siguran.

Preostali dio robe koji je GDCK Ivanec u međuvremenu prikupio od građana (hrana, higijena, pokrivači, zaštitna oprema u vrijednosti od nešto malo više od 2000 kuna) doniran je GDCK-u Glina i odvezen na njihovo skladište pod vodstvom ravnateljice Alberte Cestarić. Ravnateljica je prisutne upoznala sa svojim djelatnicima, suradnicima i radom GDCK-a Glina u ovim teškim vremenima.

GDCK Ivanec je od 29. prosinca lani do danas na područje pogođeno potresom poslalo robe u vrijednosti ukupno nešto iznad 90.000 kuna prikupljene većim dijelom od građana, dijelom sa svojih zaliha, a dijelom od pravnih osoba, poput donacije OŠ Klenovnik.

Volontera, koji su uglavnom spontani volonteri GDCK Ivanec uputio je na područje pogođeno potresom od dana početka krize do danas ukupno: 20 volontera koji su odradili ukupno 1428 volonterskih sati, a Matija Žuliček, neumoran volonter GDCK Ivaneci iz Lepoglave i dalje je na terenu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Obrazovanje odraslih: dodatna edukacija mentora za rad s darovitim učenicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT/Ilustracija

Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, održanoj u utorak, 23. veljače, Varaždinska županija osnovala je javnu ustanovu za obrazovanje odraslih Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije.

Riječ je o ustanovi stvorenoj s ciljem unapređenja rada učenika polaznika Centara izvrsnosti, u kojoj će se dodatno osposobljavati njihovi mentori kako bi se unaprijedile njihove vještine i znanja u radu s darovitim učenicima.

Naime, u prijedlogu koji se našao pred vijećnicima objašnjeno je da postojeći programi fakulteta koji se bave obrazovanjem nastavnog i nenastavnog osoblja (pedagozi, logopedi, defektolozi, psiholozi) u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i dodatnim osposobljavanjem u okviru „Škole za život“, pružaju vrlo malo ili uopće ne pružaju znanja potrebna za rad s darovitim učenicima.

Slijedom toga, zaključeno je da usavršavanje iz područja rada s darovitima nije sustavno te je potrebno, da bi se moglo odgovoriti na specifične potrebe darovitih učenika, omogućiti nastavnom i nenastavnom osoblju usavršavanje putem certificiranih programa kako bi stekli potrebna znanja za rad s darovitim učenicima.

Novoosnovana će ustanova stoga izvoditi formalne i neformalne programe obrazovanja odraslih – programe usavršavanja, osposobljavanja i prekvalifikacije – te neformalne oblike obrazovanja odraslih kao što su tečajevi i seminari. Nadalje, izvodit će programe koji će se baviti usko specijaliziranim usavršavanjima iz drugih područja od iznimne važnosti za obrazovni sustav Varaždinske županije, a to su nove tehnologije, nastavna pomagala, dronovi, humanoidni roboti, razvoj digitalnih sadržaja, razvoj učionica budućnosti i dr.

Sudjelovat će također u nacionalnim i međunarodnim projektima, kao i razvojnim programima, te organizirati međunarodne konferencije i surađivati s drugim ustanovama.

– Osobama koji rade s nadarenim učenicima, koji imaju natprosječne vještine te su visokomotivirani, obrazovni sustav u Hrvatskoj ne daje sustavnu mogućnost ili usavršavanja ili školovanja. Zbog toga smo predložili osnivanje jedne takve ustanove koja će se dominantno baviti usavršavanjem naših mentora koji rade s darovitima. Bit će i tu druga područja rada, osobito ona koja su usko specijalistička i doprinose novim tehnologijama u obrazovanju – naglasio je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Zaključio je da osnivanje Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije ne znači i dodatno zapošljavanje, a ni dodatne troškove, jer je sve već osigurano putem nadležnog upravnog odjela u postojećem proračunu za rad Centara izvrsnosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!