Povežite se s nama

Život i društvo

Najbolje komercijalistice i poslovna tajnica u državi dolaze iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

PRVAKINJE

Da državni prvaci ne dolaze samo s gimnazija, dokazuje varaždinska Gospodarska škola, čiji učenici posljednjih šest godina redovito osvajaju vodeća mjesta na državnome natjecanju u disciplini komercijalist, a ove su godine osvojili prvo mjesto i u disciplini poslovna tajnica.

Najbolje komercijalistice su (sad već bivše) učenice četvrtog razreda Snježana Pačalat, Lorena Petek i Diana Satončić, koje smo u školi zatekli tijekom posljednjih dana njihovoga srednjoškolskog obrazovanja.

Poduzetništvo

Njihova mentorica, profesorica Iva Vukotić, objašnjava da su svi smjerovi u školi orijentirani na poduzetništvo, pa su djevojke već u trećem razredu dobile predmet strukovne vježbe, na kojem učenici stječu praktična znanja o upravljanju tvrtkom.

– Od prvog su se dana angažirale, unutar vježbi rade se različite prezentacije i po učenicama se vidjelo da su bile pripremljene – govori profesorica kako su baš njih tri dobile priliku za natjecanje. Prvo je na razini škole organizirano natjecanje s dva tima te su Snježana, Lorena i Diana dobile maksimalni broj bodova. Zatim je šest najboljih timova iz svih gospodarskih škola u Hrvatskoj pozvano na državno natjecanje, koje je održano na Konzum akademiji u Zagrebu u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Unutar sektora ekonomije, trgovine i poslovne administracije organiziraju se natjecanja iz više disciplina. Pored komercijalista i poslovne tajnice, učenici se natječu u disciplinama mladi poduzetnik, računovodstvo, smotra upravnih referenata, prodavač i sajam vježbeničkih tvrtki.

– U timu je trebalo biti tri učenika od kojih je dvoje trebalo znati jako dobro engleski jezik, jer se pišu ponude i na engleskom jeziku. Natjecanje se sastoji od pisanja dviju predkalkulacija, odabira isplativije te pisanja ponude i prezentiranja na hrvatskom i engleskom – opisuje Iva Vukotić. Boravak u Zagrebu trajao je tri dana, tako da učenice uz smijeh opisuju kako su imale vremena i za zabavu te razgledavanje grada, prisjećajući se smiješne zgode u kojoj je nekoliko njih “zaglavilo” u tramvaju i promašilo stanicu.

Planovi za dalje 

Snježana Pačalat dolazi iz Imbriovca, a Gospodarsku je školu odabrala na preporuku prijatelja.
– Zadovoljna sam izborom škole, planiram dalje u tom smjeru pa ću upisati Ekonomiku poduzetništva na FOI-ju – odgovara nam i dodaje da se u slobodno vrijeme rekreativno bavi košarkom. Lorena Petek je iz Martijanca te je u trećem razredu bila direktorica vježbeničke tvrtke. S obzirom na to da ju je u vođenju firme najviše zanimala informatička strana posla, planira studirati informatiku.

 

Djevojke su već u trećem razredu dobile priliku voditi vježbeničku tvrtku

Diana Satončić dolazi iz Gornjega Kneginca, a gospodarsku je školu upisala jer su je pohađale i njezine dvije sestrične.
– Idu mi jezici, engleski i njemački, pa sam na natjecanju pisala ponudu na engleskom. Nakon škole planiram otići u Njemačku – govori nam Diana o svojim planovima nakon završetka škole. Naša četvrta sugovornica Laura Levatić osvojila je prvo mjesto u disciplini poslovne tajnice. Također je iz Gornjega Kneginca te je završila treći razred, pa još ima godinu dana vremena razmisliti što će nakon srednje škole.

– Prvo sam pobijedila na natjecanju u školi. Sudjelovalo je pet učenica i kao najbolja sam dobila priliku za odlazak na državno prvenstvo. Test se sastojao od daktilografskih vještina te integralnog zadatka, u sklopu kojeg smo pisale ponudu, popunjavale fakturu, unosile obveze u kalendar, popunjavale adresne kartice i pisale skupno pismo – opisuje Laura svoje tajničke zadatke, iako još nije sigurna hoće li to biti njezino buduće zanimanje. Trenutačno svoje slobodno vrijeme provodi u pjevačkom zboru i nedavno se priključila ženskoj vatrogasnoj skupini, s kojom će također možda uskoro na natjecanja.

USPJEŠNI

Učenici Gospodarske škole Varaždin već šest godina redovito osvajaju vodeća mjesta na državnome natjecanju u disciplini komercijalist, a ove su godine osvojili i prvo mjesto u disciplini poslovna tajnica. Potvrda je to kvalitetnog rada Gospodarske škole Varaždin s učenicima. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu postavljeni uređaji za mjerenje razine buke i kvalitetu zraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Projekta „Implementacija sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka u Gradu Varaždinu“, a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljen je sustav za praćenje jačine buke i kvalitete zraka koji je u četvrtak, 24. studenog, postavljen na dvije lokacije u Varaždinu.

Mjerna stanica sa senzorom buke s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Trg Petra Svačića kod željezničkog kolodvora te prati razinu buke i podatak o istoj prikazuje putem LED zaslona.

Mjerna stanica sa senzorom kvalitete zraka s LED displejom postavljena je na stup javne rasvjete na Kapucinskom trgu. Ona u realnom vremenu prati kvalitetu zraka kroz mjerenje sljedećih parametara: CO, NO, NO2, O3, SO2, PM1, PM2.5, PM10, s dodatnim modulima za praćenje meteoroloških parametara (temperatura, vlaga, tlak zraka) i razinu buke te uključuje i LED zaslon za prikaz razine buke.

Obje stanice su montirane i nakon implementacije će izmjerene vrijednosti i prikaz podataka biti dostupni na web sučelju i mobilnim aplikacijama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje