Povežite se s nama

Život i društvo

Najbolji električni automobil na svijetu, Tesla model X stigao je u Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Mjesec dana nakon europske promocije

Nakon što je tek prije mjesec dana stigao u Europu, najbolji svjetski električni automobil Tesla model X prezentiran je i Ludbrežanima.

Ludbreške su ulice, u sklopu projekta e – mobilnost, druge u Hrvatskoj kojima se provozio ovaj SUV, a dovezao je ga Saša Cvetojević, direktor i osnivač tvrtke Insako, gospodarstvenik i ulagač koji preferira nove i IT tehnologije.

Cvetojević je okupljene upoznao s karakteristikama vozila. –  . Model X je prije kojih mjesec dana stigo u Hrvatsku. Riječ je modelu SUV, odnosno on je prijelazna verzija između limuzine i džipa. Jednim punjenjem automobil može prijeći 400 kilometara. Unatoč njegovoj težini i veličini za pet sekundi ubrzava od 0 do 100 km dok je maksimalna brzina 250 kilometara na sat – rekao je.

Ovaj je gospodarstvenik sa svojim SUV-om vozio od Zagreba preko Istambula do najsjevernijeg dijela Europe, Nordkapa, pa natrag do Zagreba. Cilj je bio dokazati da se električnim automobilom može prijeći Europa.

Ludbreg je nazvao najjačom hrvatskom sredinom kad je u pitanju proizvodnja dijelova za električna vozila, misleći pritom na tvrtku Ducati komponenti.

Dražen Crnković, glavni menadžer tvrtke je rekao kako je ovaj automobil jednako kao i Model S – sadašnjost i budućnost električnih vozila. Ludbreg bi, prema najavi gradonačelnika Dubravka Bilića, uskoro, u suradnji s HEP-om, trebao dobiti punionice za električna vozila.

-Ludbreg se neprestano dokazuje kao sredina otvorena prema novim tehnologijama i budućnosti.  Nabavili smo električne bicikle i električna vozila te postavili punionicu za bicikle i solarno drvo na središnjem gradskom trgu.

Na predstavljanje vrijednog automobila  došao je i Mario Šiljeg, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, varaždinski župan Predrag Štromar, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš te  Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ičnkovitost.

– Možemo reći da je Grad Ludbreg centar u e-mobilnosti u Republici Hrvatskoj – zaključio je Majdandžić.

 

Izvor:
Foto: Grad Ludbreg

Život i društvo

Pala cijena nafte na tržištu pa Vlada ukinula uredbu kojom je ograničila cijenu goriva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Otvarajući današnju, 88. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Vlada je danas donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Premijer Plenković poručio je da je Vlada pravovremeno reagirala na podizanje cijena benzina i dizela, a zahvaljujući toj reakciji spriječen je udar na standard građana i gospodarstvenika.

– Sada, s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima, Uredbu stavljamo van snage. Važno je da naši građani i gospodarstvenici znaju da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama, u slučaju da je to potrebno zaštitit ćemo ih ponovo – poručio je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić podsjetio je da je zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada prije gotovo dva mjeseca donijela uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena i naftnih derivata.

– S obzirom da je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, što bi se odrazilo na cijene od sutrašnjeg dana, od utorka, potrebno je donijeti Uredbu o prestanku važenja ove Uredbe, kako bi trgovci mogli ponovno formirati cijene slobodno – kazao je ministar.

Naglasio da su donošenjem Uredbe definitivno stabilizirali uvjeti na domaćem tržištu, ali i očekivanja krajnjih kupaca i javnosti te da je Uredba u potpunosti ispunila cilj svog donošenja.

– Nadamo se da ovakvih situacija neće doći ubuduće, ali ako hoće, Vlada će pravovremeno reagirati – zaključio je ministar Ćorić.

Pad cijene

Očekuje se da će gorivo nešto pojeftiniti te da bi cijena mogla pasti malo ispod 11 kuna, piše index.hr. Podsjetimo, vladinom uredbom eurosuper 95 od sredine listopada bio je limitiran na 11.10 kuna, a eurodizel na 11 kuna.

Da bi cijene goriva trebale pasti očekuje i Tin Bašić sa stranice cijenegoriva.info koja objavljuje prognoze korekcija cijena goriva. Realno je očekivati da će cijena benzina biti nešto niža od 11 kuna, no Bašić kaže da je u ovom trenutku nemoguće prognozirati koliko će iznositi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Traje uređenje potoka Kotnica u centru Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatske vode, u suradnji s Gradom Lepoglavom, nastavljaju s radovima uređenja vodotoka na gradskom području.

U okviru navedenih radova uređuje se oko 500 metara vodotoka potoka Kotnica u centru Lepoglave. Uz proširenje i čišćenje vodotoka, obala potoka bit će utvrđena kamenom oblogom.

Također, na području naselja Sestranec, bit će izgrađeno betonsko ojačanje i postavljena betonska ploča koja će natkriti korito na dijelu potoka koji prolazi navedenim naseljem. Riječ je o lokaciji na kojoj oštećenja korita potoka predstavljaju opasnost za građane koji prolaze tim područjem.

– Unatrag nekoliko godina, zahvaljujući odličnoj suradnji koju imamo s Hrvatskim vodama, uređeni su brojni vodotoci na cijelom području Grada Lepoglave. Na taj smo način smanjili opasnost od poplava koje su prijašnjih godina, zbog izlijevanja vode iz potoka bujičara za obilnijih oborina, bile česte te su uzrokovale štete na imovini građana i na gradskoj komunalnoj infrastrukturi. Ujedno, uređenjem vodotoka otvara se mogućnost korištenja tih prostora koji ujedno dobivaju i novu, puno ljepšu, vizuru – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši pri tom Hrvatskim vodama na do sada odrađenim zahvatima i na nastavku radova na uređenju preostalih vodotoka na gradskom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje