Povežite se s nama

Međimurje

Najbolji filmovi osnovnoškolaca u Varaždinu, Čakovcu i Ludbregu

Objavljeno:

- dana

52. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedna od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, svoje će 52. izdanje doživjeti od 25. do 28. rujna u čak tri grada – Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu

Kao i svih prijašnjih godina, okupit će se najbolji osnovnoškolski filmski stvaraoci i njihovi mentori, a tijekom četiri dana Revije na filmskim platnima prikazat će se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.

Stižu i gosti iz inozemstva

Svake godine Revija se održi u drugom gradu, a ove će, uz Hrvatski filmski savez, organizatori Revije biti Filmsko-kreativni studio Vanima iz Varaždina, Škola animiranog filma Čakovec i Osnovna škola Martijanec.

Filmovi su stigli iz svih dijelova Hrvatske, a u natjecateljski program uvrštena su 92 ostvarenja.

Prijavljeni filmovi pristigli su iz svih dijelova Hrvatske, a u natjecateljski program uvrštena su 92 ostvarenja. Preko 150 mladih autora i njihovim mentora pridružit će nam se na sjeveru Hrvatske, a čak dvadesetak mladih gostiju i njihovih mentora stiže iz inozemstva.

U proteklih godinu dana, Revija djece uspostavila je kontakte s jednim od najvećih svjetskih festivala filmova za djecu Giffoni Experience, Italija te mnogobrojnim drugim partnerima usmjerenim djeci ili dječjem stvaralaštvu iz cijelog svijeta (SAD, Japan, Turska, Makedonija, Srbija).
Novitet ovogodišnje Revije su interaktivna predavanja pod nazivom Žiri nas uči. Naime, članovi žirija Boris Poljak, Simon Bogojević Narath, Maja Flego i Slaven Zečević održat će predavanja o kameri i snimanju, animaciji, filmskim temama i montaži. Na taj način žiri neće samo kritizirati i hvaliti, već mlade filmaše učiti i nečem novom. Usto, ove godine će po prvi puta biti okupljen i međunarodni žiri djece koji će, uz djecu iz Hrvatske, činiti i osnovnoškolci iz Italije, Turske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Novitet ovogodišnje Revije su interaktivna predavnja pod nazivom Žiri nas uči.

U okviru Reviji održat će se i Seminarsko-radionički program medijske pedagogije za voditelje filmskih družina iz regije poduprijet od strane Agencije za mobilnost i programe EU, odnosno programa Erasmus+. Produkt seminara, između ostalog, bit će i koristan priručnik o medijskoj pedagogiji u regiji.

Revija je jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca – bilo da su njihovi filmovi nastali u okviru školskih družina ili kinoklubova, kao izvannastavna aktivnost. Kao i svih prijašnjih godina, i svi programi 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva za djecu bit će besplatni.

Više informacija dostupno je na stranici na Hrvatskog filmskog saveza http://goo.gl/PURxHG.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VANIMA

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!