Povežite se s nama

Međimurje

Najbolji filmovi osnovnoškolaca u Varaždinu, Čakovcu i Ludbregu

Objavljeno:

- dana

52. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA DJECE

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedna od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, svoje će 52. izdanje doživjeti od 25. do 28. rujna u čak tri grada – Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu

Kao i svih prijašnjih godina, okupit će se najbolji osnovnoškolski filmski stvaraoci i njihovi mentori, a tijekom četiri dana Revije na filmskim platnima prikazat će se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.

Stižu i gosti iz inozemstva

Svake godine Revija se održi u drugom gradu, a ove će, uz Hrvatski filmski savez, organizatori Revije biti Filmsko-kreativni studio Vanima iz Varaždina, Škola animiranog filma Čakovec i Osnovna škola Martijanec.

Filmovi su stigli iz svih dijelova Hrvatske, a u natjecateljski program uvrštena su 92 ostvarenja.

Prijavljeni filmovi pristigli su iz svih dijelova Hrvatske, a u natjecateljski program uvrštena su 92 ostvarenja. Preko 150 mladih autora i njihovim mentora pridružit će nam se na sjeveru Hrvatske, a čak dvadesetak mladih gostiju i njihovih mentora stiže iz inozemstva.

U proteklih godinu dana, Revija djece uspostavila je kontakte s jednim od najvećih svjetskih festivala filmova za djecu Giffoni Experience, Italija te mnogobrojnim drugim partnerima usmjerenim djeci ili dječjem stvaralaštvu iz cijelog svijeta (SAD, Japan, Turska, Makedonija, Srbija).
Novitet ovogodišnje Revije su interaktivna predavanja pod nazivom Žiri nas uči. Naime, članovi žirija Boris Poljak, Simon Bogojević Narath, Maja Flego i Slaven Zečević održat će predavanja o kameri i snimanju, animaciji, filmskim temama i montaži. Na taj način žiri neće samo kritizirati i hvaliti, već mlade filmaše učiti i nečem novom. Usto, ove godine će po prvi puta biti okupljen i međunarodni žiri djece koji će, uz djecu iz Hrvatske, činiti i osnovnoškolci iz Italije, Turske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Novitet ovogodišnje Revije su interaktivna predavnja pod nazivom Žiri nas uči.

U okviru Reviji održat će se i Seminarsko-radionički program medijske pedagogije za voditelje filmskih družina iz regije poduprijet od strane Agencije za mobilnost i programe EU, odnosno programa Erasmus+. Produkt seminara, između ostalog, bit će i koristan priručnik o medijskoj pedagogiji u regiji.

Revija je jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca – bilo da su njihovi filmovi nastali u okviru školskih družina ili kinoklubova, kao izvannastavna aktivnost. Kao i svih prijašnjih godina, i svi programi 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva za djecu bit će besplatni.

Više informacija dostupno je na stranici na Hrvatskog filmskog saveza http://goo.gl/PURxHG.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VANIMA

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje