Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinski folklorni ansambl osvojio nacionalnu nagradu

Objavljeno:

- dana

NAGRADE

Čak tisuću folkloraša sudjelovalo je na 22. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji je održan 17. listopada u Čakovcu te 24. listopada u Koprivnici.

Od tih tisuću folkloraša ipak su se velikim uspjesima uspjeli izdvojiti naši “domaći”, ostvarivši sjajne rezultate i pokazavši da zaista imamo najbolje čuvare tradicije. 

Sve “pokorili”

Susret je održan u dvije kategorije, a pravo sudjelovanja ansambli i skupine izborili su nastupom na županijskim smotrama. U Čakovcu je održana kategorija koreografiranog folklora, a u Koprivnici kategorija izvornog folklora. Varaždinski folklorni ansambl pokorio je Čakovec, a članovi KUD-a Salinovec Koprivnicu!

Izvrsnim izvedbama koreografije pjesama i plesova južnog Gradišća ‘Oj nadaljski zdenci’ Jelene Tisaj te koreografije pjesama i plesova Gornje i Donje Voće ‘Zrasla nam je hruškica’ Pjerina Hrvaćanina, VFA je u Čakovcu osvojio prvo mjesto u koreografiranom folkloru. Obje su koreografije nove na repertoaru Varaždinskog folklornog ansambla, rađene na temelju terenskih istraživanja kroz koje na folklornu scenu donose dosad neviđenu i koreografski neobrađenu graVFA je prvo mjesto osvojio koreografijama ‘Oj nadaljski zdenci’ i ‘Zrasla nam je hruškica’ đu, pjesme i plesove, što je prepoznao i žiri. 

Nagrada na nacionalnoj razini kruna je u nizu uspjeha VFA, nakon dvije nagrade na Festivalu folklorne koreografije u organizaciji Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja te nagrade za najbolju koreografiju na međunarodnom festivalu folklora Büyükcekmece u Turskoj.

Treća sreća

Sjajni KUD Salinovec u Koprivnici je osvojio drugo mjesto za izvedbu koreografije ‘Išla je djevojka‘, kojom su predstavili pjesme i plesove salinovečkog kraja i okolice Ivanca. U petnaestak godina djelovanja KUD-u je ovo već treći put da predstavlja Županiju na državnoj smotri. 

 

Iza VFA je i nagrada za najbolju koreografiju na festivalu u Turskoj, a Salinovčani putuju u Njemačku

– Nagrada na državnoj razini velika je motivacija i poticaj za daljnji rad, tako da će KUD Salinovec i dalje njegovati izvorni folklor, čuvati kulturnu baštinu i kulturni identitet svog kraja te prenositi to bogatstvo na mlađe naraštaje. Tako možemo najaviti da ćemo već 31. listopada predstavljati svoju domovinu na 3. Susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu – poručuju iz KUD-a Salinovec.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

DVD Čret pobjednik vatrogasnog Memorijala “Darko Komes”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Višnjici je, u organizaciji DVD-a Višnjica, održan Memorijal “Darko Komes”. Riječ je o vatrogasnome natjecanju operativnih vatrogasaca koje višnjički vatrogasci organiziraju u spomen na svoga preminuloga kolegu i člana DVD-a Višnjica Darka Komesa.

Ovogodišnje, peto izdanje Memorijala okupilo je u Višnjici vatrogasne ekipe iz pet vatrogasnih društava – DVD-a Lepoglava, DVD-a Kamenica, DVD-a Novi Marof, DVD-a Čret i DVD-a Mače.

Uoči početka natjecanja okupljene vatrogasce pozdravili su gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te, u ime domaćina natjecanja, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec.

Pripreme

– Vatrogasci čine veliku obitelj koja, potvrđuje i ovo natjecanje, ne zaboravlja svoje kolege. Ovakva natjecanja ujedno pomažu vatrogascima da se što bolje pripreme za intervencije koje ih u budućnosti očekuju. Također, pružaju im prigodu i da se što bolje upoznaju i razmijene iskustva. Sve to pomoći će im da uspješno odrade intervencije na koje će, kada bude potrebno, izaći – istaknuo je gradonačelnik Škvarić, zahvalivši vatrogascima na onome što čine štiteći živote i imovinu građana.

Pobjeda, i to treća zaredom, nakon višesatnog natjecanja pripala je ekipi DVD-a Čret, koja je tako u trajno vlasništvo osvojila prijelazni pehar. Drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Mače, treće DVD-a Lepoglava, četvrto DVD-a Novi Marof, a peto DVD-a Kamenica.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert sastava ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak, 15. listopada, u dvorani Općine Vinica na kojem su nastupili akademski glazbenici s općinskog područja Mihael Hrgar i Marko Gerbus te drugi.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše šire glazbu i izvan granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju.

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda da bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara: „Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima!”

U sastavu Zagreb Brass Quinteta, predvođeni Mihaelom Hrgarom, sviraju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavlja Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama glazbenih djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Na kraju koncerta obratio se načelnik Općine Vinica Branimir Štimec zahvalio se gostujućim glazbenicima te podijelio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje