Povežite se s nama

Život i društvo

Najbolji mladi šahisti Varaždinske županije dobili pehare

Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače danas su uručeni pehari najboljima na PUŽ-u – Pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2022./23.

Pehari su dodijeljeni u tri kategorije, za niže i više razrede te srednje škole, a uručili su im predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić i predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun.

Uručenju nagrada prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnika Sanja Herceg.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić tom prilikom zahvalio se učenicama i učenicima koji svojim trudim, zalaganjem i rezultatima promiču ime Varaždinske županije na najbolji mogući način.

Raduje me ovogodišnji rekordan odaziv mladih koji su se uključili u izvannastavnu aktivnost šaha, a shodno tome i ova brojka od njih 300-tinjak iz 32 škole koji su sudjelovali na natjecanju nije zanemarena, već za svaku pohvalu. Prije šest godina Varaždinska županija pokrenula je projekt Uvođenja šaha u škole Varaždinske županije, a ovo natjecanje samo je žila kucavica tog projekta. Kada uzmemo u obzir da se kroz igranje šaha razvijaju kognitivne sposobnosti učenika, potiče kritičko razmišljanje i povećava moć dugotrajne koncentracije, onda nam je drago da je jedan ovakav projekt zaživio u Varaždinskoj županiji kako bi se što više djece moglo upoznati s ovom kraljevskom strateškom igrom – poručio je mladim šahistima predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Natjecanje se sastojalo od pet turnira tijekom školske godine, u tri konkurencije: za niže i više razrede osnovnih te za srednje škole, pri čemu se rezultati ostvareni na pojedinom turniru boduju za ukupni plasman.

Pobjednici u ukupnom plasmanu ujedno su županijski prvaci u šahu, a najbolje djevojčice, odnosno djevojke, su županijske prvakinje – objasnio je predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj programa šaha u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike Željko Matkun.

Ovo je bila 7. sezona PUŽ-a i ove je godine odaziv bio rekordan, s više od 300 učenika na natjecanjima, što nam potvrđuje da postoji interes mladih za šah. Ujedno je ovo i četvrta godina kako djeluje Centar izvrsnosti za šah gdje mentori, koji su redom šahisti s međunarodnim šahovskim titulama, rade s 30 učenika. Šah je vrlo kompatibilan sa STEM područjem te je danas, u 21. stoljeću, kada se traži kritičko razmišljanje, preporučljivo i poželjno da se djeca upoznaju sa šahom – rekao je Matkun.

Uime županijskih prvaka okupljenima se obratila učenica Prve gimnazije Varaždin Laura Friščić.

– Šah sam naučila igrati od tate. On i djed igrali su šah, pa smo ga tako naučili igrati braća i ja. Uključili smo se u klub i krenuli s natjecanjima. Sada šah igram već šest godina i izabrala sam ga jer je jako dobar za razvoj mozga. Ovogodišnje natjecanje bilo je poprilično zahtjevno i zanimljivo jer je konkurencija bila jaka, ali i sljedeće godine planiram se uključiti u njega – poručila je Laura Friščić.

Najbolji

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda osvojio je Jakov Friščić iz Ivanca, drugo mjesto pripalo je Andrii Sheyka iz II. OŠ Varaždin, a treće Petru Ribiću iz Ivanca.

Treća najbolja djevojčica je Eva Petrinjak iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Tea Martinčević iz Druškovca, dok je prvo mjesto pripalo Patriciji Užar, također iz Druškovca.

U kategoriji viših razreda najbolji su bili prvoplasirani Max Poljan iz VI. OŠ škole Varaždin, Adrian Petrus iz Bisaga kao drugoplasirani, dok je treće mjesto osvojio Filip Smuđ iz VI. OŠ Varaždin.

Najbolja djevojčica bila je Paula Friščić iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Tara Rušec iz Druškovca, a treća je bila Petra Šestak iz Črešnjeva.

Nagrađeni srednjoškolci su Pavlo Kovaček iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji osvojio prvo mjesto, Matej Friščić iz Druge gimnazije Varaždin s osvojenim drugim mjestom i Petar Križanić iz Prve gimnazije Varaždina kao trećeplasirani.

Najbolja djevojka bila je Laura Friščić iz Prve gimnazije Varaždin, drugo mjesto osvojila je Jelena Inkret iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, a treće Janja Inkret iz Druge gimnazije Varaždin.

Život i društvo

Završeni su radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu vrijedni 220.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završeni su opširni radovi na obnovi grobne kuće u Šemovcu koja je u četvrtak svečano predana na korištenje mještanima Šemovca, Štefanca i Zamlake. Radovi su počeli u veljači, a osim uređenja same grobne kuće, izgrađeno je i spremište.

Ukupna vrijednost projekta, financiranog iz proračuna Općine Trnovec Bartolovečki, iznosi 220
tisuća eura te je dodatno uloženo i u kupnju nove opreme jer je postojeća bila dotrajala.
Zadovoljstvo završetkom adaptacije izrazila je općinska načelnica Verica Vitković, naglasivši koji su sve radovi izvedeni.

– Od većih radova koje smo izveli na ovom objektu to su potpuna sanacija krovišta i dogradnja
nadstrešnice kako bi ljudi za vrijeme loših vremenskih uvjeta mogli tu boraviti i prisustvovati
ispraćaju naših pokojnika. U unutarnjem dijelu obojali smo sve zidove, zamijenili smo i uredili
kompletnu sanitariju, WC-a prije uopće nije bilo i sve smo to sad uspješno odradili – rekla je
Vitković i dodala da su, osim toga, zamijenjene i podne obloge, postavljene su nove pločice, a
pazilo se i na detalje pa je grobna kuća tako dobila nove zavjese, rasvjetu i škropilnike.

Pokraj postojećeg objekta koji je u potpunosti adaptiran izvana i iznutra, napravljen je i novi objekt, spremište.

– Mi u ovom objektu naprosto nismo imali gdje spremiti novu rashladnu komoru, manipulativna kolica i kolica za prijevoz pokojnika, kao ni ostalu potrebnu pogrebnu opremu koja se koristi prilikom ukopa. I vanjski okoliš smo dijelom uredili te je time u potpunosti završen prvi dio ovog kapitalnog projekta, a u planu je još puno toga – kazala je načelnica.

Naime, u planu je uređenje prilazne ceste groblju, za što je usvojen idejni projekt te je naručena
izrada glavnog projekta. Uredit će se jednosmjerna ulica kao prilaz groblju i kružni tok, a projektom će biti obuhvaćena i izgradnja parkirališnih mjesta.

– Izlaz iz groblja bit će u Plitvičku ulicu kako bi se promet pojednostavio jer postojeći prilaz nije
dovoljno širok za ulaz i izlaz vozilima, što je posebno problematično za vrijeme sprovoda ili
blagdana Svih svetih – zaključila je načelnica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje