Povežite se s nama

Život i društvo

Najbolji mladi šahisti Varaždinske županije dobili pehare

Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače danas su uručeni pehari najboljima na PUŽ-u – Pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2022./23.

Pehari su dodijeljeni u tri kategorije, za niže i više razrede te srednje škole, a uručili su im predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić i predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun.

Uručenju nagrada prisustvovali su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnika Sanja Herceg.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić tom prilikom zahvalio se učenicama i učenicima koji svojim trudim, zalaganjem i rezultatima promiču ime Varaždinske županije na najbolji mogući način.

Raduje me ovogodišnji rekordan odaziv mladih koji su se uključili u izvannastavnu aktivnost šaha, a shodno tome i ova brojka od njih 300-tinjak iz 32 škole koji su sudjelovali na natjecanju nije zanemarena, već za svaku pohvalu. Prije šest godina Varaždinska županija pokrenula je projekt Uvođenja šaha u škole Varaždinske županije, a ovo natjecanje samo je žila kucavica tog projekta. Kada uzmemo u obzir da se kroz igranje šaha razvijaju kognitivne sposobnosti učenika, potiče kritičko razmišljanje i povećava moć dugotrajne koncentracije, onda nam je drago da je jedan ovakav projekt zaživio u Varaždinskoj županiji kako bi se što više djece moglo upoznati s ovom kraljevskom strateškom igrom – poručio je mladim šahistima predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Natjecanje se sastojalo od pet turnira tijekom školske godine, u tri konkurencije: za niže i više razrede osnovnih te za srednje škole, pri čemu se rezultati ostvareni na pojedinom turniru boduju za ukupni plasman.

Pobjednici u ukupnom plasmanu ujedno su županijski prvaci u šahu, a najbolje djevojčice, odnosno djevojke, su županijske prvakinje – objasnio je predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj programa šaha u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike Željko Matkun.

Ovo je bila 7. sezona PUŽ-a i ove je godine odaziv bio rekordan, s više od 300 učenika na natjecanjima, što nam potvrđuje da postoji interes mladih za šah. Ujedno je ovo i četvrta godina kako djeluje Centar izvrsnosti za šah gdje mentori, koji su redom šahisti s međunarodnim šahovskim titulama, rade s 30 učenika. Šah je vrlo kompatibilan sa STEM područjem te je danas, u 21. stoljeću, kada se traži kritičko razmišljanje, preporučljivo i poželjno da se djeca upoznaju sa šahom – rekao je Matkun.

Uime županijskih prvaka okupljenima se obratila učenica Prve gimnazije Varaždin Laura Friščić.

– Šah sam naučila igrati od tate. On i djed igrali su šah, pa smo ga tako naučili igrati braća i ja. Uključili smo se u klub i krenuli s natjecanjima. Sada šah igram već šest godina i izabrala sam ga jer je jako dobar za razvoj mozga. Ovogodišnje natjecanje bilo je poprilično zahtjevno i zanimljivo jer je konkurencija bila jaka, ali i sljedeće godine planiram se uključiti u njega – poručila je Laura Friščić.

Najbolji

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda osvojio je Jakov Friščić iz Ivanca, drugo mjesto pripalo je Andrii Sheyka iz II. OŠ Varaždin, a treće Petru Ribiću iz Ivanca.

Treća najbolja djevojčica je Eva Petrinjak iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Tea Martinčević iz Druškovca, dok je prvo mjesto pripalo Patriciji Užar, također iz Druškovca.

U kategoriji viših razreda najbolji su bili prvoplasirani Max Poljan iz VI. OŠ škole Varaždin, Adrian Petrus iz Bisaga kao drugoplasirani, dok je treće mjesto osvojio Filip Smuđ iz VI. OŠ Varaždin.

Najbolja djevojčica bila je Paula Friščić iz Ivanca, drugo mjesto osvojila je Tara Rušec iz Druškovca, a treća je bila Petra Šestak iz Črešnjeva.

Nagrađeni srednjoškolci su Pavlo Kovaček iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji osvojio prvo mjesto, Matej Friščić iz Druge gimnazije Varaždin s osvojenim drugim mjestom i Petar Križanić iz Prve gimnazije Varaždina kao trećeplasirani.

Najbolja djevojka bila je Laura Friščić iz Prve gimnazije Varaždin, drugo mjesto osvojila je Jelena Inkret iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, a treće Janja Inkret iz Druge gimnazije Varaždin.

Život i društvo

Obnavlja se kolnik Topličke ulice u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem Županijske uprave za ceste Varaždinske županije u srijedu, 31. svibnja, započeli su radovi na obnovi kolnika županijske ceste u Topličkoj ulici u Gornjem Knegincu, cijelom duljinom od 2,5 kilometra.

Radove izvodi tvrtka Colas iz Varaždina, a prvo se provodi glodanje (frezanje) postojećeg dotrajalog habajućeg sloja asfalta, a nakon toga, prije polaganja novog habajućeg sloja asfalta, slijedi sanacija oštećenja nosivog asfaltnog sloja.

Usporedo sa sanacijom asfalta djelatnici VARKOM-a provode prespajanja na kanalizacijskom sustavu u cilju objedinjavanja postojećih kanalizacijskih mreža, a sve kako bi se izbjeglo kasnije prekapanje novog sloja asfalta.

Zbog navedenih radova idućih dana biti će otežano prometovanje Topličkom ulicom te se mole vozači za razumijevanje i korištenje alternativnih prometnih pravaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nikad bogatiji program manifestacije “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, održat će se 8. po redu manifestacija “Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost”, autora i organizatora KUD-a Voća, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća.

Ova folklorno edukativna manifestacija jedinstvena je u svijetu jer članovi KUD-a Voća uprizoruju život neandertalaca kroz priču čiji će sadržaj ove godine bit znatno drugačiji, a neopisivu stručnu, tj. edukativnu težinu dat će ovome događaju dr.sc. Ivor Karavanić, redoviti profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, autor mnogobrojnih radova na temu neandertalaca (arheologija paleolitika, razvoj čovjeka, prapovijesne kamene religije i tehnike itd.). Dr.sc. Ivor Karavanić približit će sa stručnog aspekta značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca.

Službeni program manifestacije počinje u 15 sati ispred spilje Vindije, a u njemu osim uprizorenja i spomenutog edukativnog dijela, u folklornom dijelu sudjeluju muzikaši KUD-a Voća te gosti iz bratske Općine Starše (Slovenije).

U podnožju spilje, KUD Voća organizira tzv. kulturnu točku gdje će biti izloženi umjetnički radovi nastali na voćanskoj umjetničkoj koloniji “Dani braće Stolnik” na temu Vindije, bit će i predstavljeni informativni paneli o značaju ovog lokaliteta autora dr. sc. Kravanića, razni suveniri voćanskog kraja, posjetitelji će moći probati spiljske koktele, pećinske kolačiće, loviti neandelce za jedinstvene selfieje, a Općina Donja Voća organizirala je potpuno besplatnu vožnju kočijom za sve posjetitelje. Najmlađi će moći uživati u jahanju ponija. Vožnja kočijom i jahanje moguće je već od 13 sati.

Atraktivna je i ostala ponuda, KUD-u će se pridružiti brojne voćanske udruge oko ponude domaće hrane i pića, koje će za posjetitelje biti besplatne.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje