Povežite se s nama

Život i društvo

Najbolji primjer – Udruga Ludbreško sunce

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom Ludbreg će, 3. prosinca,  obilježiti predstavljanjem Udruge Ludbreško sunce koja već godinama služi kao primjer za brigu o osobama s invaliditetom.

Svojim primjerom stambene zajednice Ludbreg je pokazao da u tom segmentu društva prednjači u Hrvatskoj.

Godine 1992. završetkom Dekade osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda (1983.-1992.), Generalna skupština proglasila je 3. prosinca Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Dekada je bila razdoblje podizanja svjesnosti i zakonskih mjera za poboljšanje stanja osoba s invaliditetom i omogućavanja izjednačenih mogućnosti. Sukladno tome Skupština je uputila apel na države članice da iskažu posebnu pažnju na međunarodni dan u svrhu integracije osoba s invaliditetom u društvo.Hrvatska kao članica UN-a podržala je taj apel.

promjenu uloge osobe s invaliditetom s pasivnog primatelja usluga u aktivnog sudionika u definiranju oblika skrbi i opsega trajanja podrške.

Svojim primjerom  stambene zajednice Ludbreg je pokazao da u tom segmentu društva prednjači u Hrvatskoj.

Povijest ovog Međunarodnog dana seže još u 1956. godinu kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća koja je ostala promjenu uloge osobe s invaliditetom s pasivnog primatelja usluga u aktivnog sudionika u definiranju oblika skrbi i opsega trajanja podrške. zapamćena kao nesreća s najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena.

 

Vlada Republike Hrvatske zauzela je jasan stav prema deinstitucionalizaciji i transformaciji ustanova socijalne skrbi što uključuje razvoj modela skrbi koji se temelje na osnovnim ljudskim pravima, dostupnost službama u zajednici i uspostavi podrške u skladu s potrebama svake osobe te promjenu uloge osobe s invaliditetom s pasivnog primatelja usluga u aktivnog sudionika u definiranju oblika skrbi i opsega trajanja podrške.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj prevladava virus gripe A, u dvije županije na sjeveru ukupno 641 novi slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 29. siječnja, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 19.372 prijava oboljelih od gripe na razini države, podaci su HZJZ-a.

Od toga su 4047 prijave zaprimljene u četvrtom tjednu ove godine, odnosno od 23. do 29. siječnja.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni gripe prijavljeno ukupno 850 slučajeva, a u posljednjem tjednu 341 novi slučaj.

Međimurje je imalo ukupno 611 slučajeva gripe, a u četvrtom tjednu ove godine 300 novih.

Tijekom ove sezone prijavljena su šest smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj (incidencija 1668,3), Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Ova stopa za Varaždinsku županiju iznosi 531,1, a za Međimursku 579,7.

– U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u tjednu 4. prevladava virus gripe A (96,8%), uz sporadičnu detekciju virusa gripe B. Među subtipiziranim uzorcima pozitivnih na virus gripe A, u većini uzoraka (79,4%) potvrđen je virus gripe A/H1N1, dok virus gripe A/H3N2 čini 20,6% svih subtipiziranih uzoraka – objavio je HZJZ.

Nastavite čitati

Život i društvo

APN kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 1. veljače je objavila da kreće u novi krug provedbe natječaja subvencioniranja stambenih kredita u 2023. godini.

Objavili su hodogram prema kojemu po kojem je objava javnog poziva za dostavu ponuda banaka planirana za sredinu veljače, dok bi APN zahtjeve građana trebao zaprimati od 20. ožujka.

U objavljenom hodogramu 20. ožujka je naveden kao datum kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Javni poziv za građane bit će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9.3 milijuna eura ili 70 milijuna kuna, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje