Povežite se s nama

Život i društvo

Prestižno natjecanje u Lepoglavi: najbolji tikvenjak radi Verica Koščec, a štrukle Marica Držaić

Objavljeno:

- dana

Njegujući vlastitu tradiciju, pa tako i onu kulinarsku, u okviru 25. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održano natjecanje u pripremi štrukli od tikve i sira – Kumičin tikvenjak.

Generacijama se ova delicija priprema i u domaćinstvima lepoglavskog kraja i nezaobilazan je dio njegove kulinarske tradicije predstavljene ovom prigodom. Ujedno, natjecanje je dalo odgovor tko priprema najbolji tikvenjak.

Natjecanje je održano u dvije kategorije – u pripremi tikvenjaka od sira i tikvi te u pripremi štrukli po izboru. Najviše natjecatelja, ne samo žena već i muškarca, bilo je u prvoj kategoriji.

Ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrsni kuhari – Damir Crleni, prvi državni prvak u kuharstvu; Ljiljana Sedlanić, šefica kuhinje Hotela Trakošćan i Grozdana Bohorč, stručni učitelj kuharstva. Povjerenstvo je moralo ocijeniti koji je od 20 pripremljenih tikvenjaka najbolji.

Nakon kušanja svih na natjecanje prijavljenih tikvenjaka, najboljim su proglasili onaj Verice Koščec kojoj je pripala pobjednička lenta i prigodna nagrada. Drugo je mjesto sa svojim tikvenjakom osvojila Kristina Dubovečak Držaić, a treće Marica Držaić kojima su također pripale lente i prigodne nagrade. Zbog izbora koji, prema riječima članova ocjenjivačkog povjerenstva, nije bio jednostavan s obzirom na to da su odlučivale sitnice i nijanse, dodijeljena je i utješna nagrada koja je pripala Barici Breški.

U kategoriji štrukli po izboru najboljim su, u konkurenciji devet štrukli, proglašene štrukle koje je pripremila Marica Držaić. Drugo je mjesto pripalo štruklima Sonje Škvarić, a treće štruklima Mirjane Zbodulja. I u ovoj su kategoriji najboljima podijeljene lente i nagrade, a također je dodijeljena i utješna nagrada koja pripala Blaženki Vresk.

Nagrade je dobitnicama uručio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Život i društvo

Jenkač: Očekuje nas intenzivnih sedam godina u ITU mehanizmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Gradskog vijeća Novog Marofa na sjednici u utorak dali su pozitivno mišljenje o ulasku u obuhvat većeg urbanog područja grada Varaždina, a zbog mogućnosti korištenja sredstava namijenjenih održivom urbanom razvoju putem integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u financijskom razdoblju 2021.-2027.

Gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je da se definiraju smjerovi za pripremu projekata.

– Bit će to u području kulture i turizma, gospodarstva te prometa, u kojem više nije gradnja cesta već integrirani prijevoz. Naši projekti koje ćemo pokušati realizirati kroz ITU mehanizam su obnova starog mlina u Presečnu, sportski park, naša vizija Poduzetničkog centra. Intenzivno ćemo se time baviti sljedećih sedam godina – rekao je Jenkač te dodatno pojasnio da je Novi Marof s dnevnim migracijama učenika i studenata, ali manje migracijama zaposlenih, dokazao dnevnu migraciju kao preduvjet pripadnosti varaždinskom urbanom području.

Na dnevnom redu novomarofskog Gradskog vijeća bilo je i suglasnost za provedbu ulaganja „Multifunkcionalni kulturni centar za mlade – rekonstrukcija“, koje će biti prijavljeno na natječaj za mjeru 7.4.1 Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt obuhvaća rekonstrukciju i opremanje „Stare škole“ u Zagorskoj ulici u Novom Marofu te njezinu prenamjenu u Multifunkcionalni centar za mlade ukupne korisne površine 866,60 četvornih metara.

– Građevina će služiti kao mjesto okupljanja mladih, pojedinaca i interesnih skupina s područja Grada Novog Marofa i šire. Cilj ulaganja je unaprijediti kulturni život zajednice, posebno mladih, uspostavljanjem stalnog mjesta za nove oblike društveno-kulturnih aktivnosti – pojasnio je gradonačelnik Jenkač dodavši da je vrijednost projekta 7.875.879,16 kuna.

Vijećnici su prihvatili i dopunu odluke o ustanovljenju javnih priznanja Grada Novog Marofa kojom se ustanovljuje nova vrsta javnog priznanja – Povelja Grada Novog Marofa. Ona se dodjeljuje građanima Grada Novog Marofa, udrugama, ustanovama, trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama za uspjehe u poslovanju ili unapređenju kvalitete života u Gradu Novom Marofu svojim djelovanjem u području gospodarstva, znanosti, odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi, kulture, sporta, tehničke kulture i drugih djelatnosti, a osobito za volonterski rad. Svake godine može se dodijeliti najviše pet Povelja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Društva Crvenoga križa predala donacije bolnici u Klenovniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlog je tjedna Gradsko društvo Crvenoga križa Varaždin obilježilo Tjedan borbe protiv tuberkuloze, koji je trajao od 14. do 21. rujna, kako bi se ukazalo na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

GDCK Varaždin tim je povodom pripremio donaciju higijenskih potrepština i društvenih igara u vrijednosti od 2163,70 kuna za bolesnike koji se liječe u Službi za plućne bolesti i TBC-u Klenovnik Opće bolnice Varaždin. Donacija je predana djelatnicima Bolnice uz donacije Društva Crvenoga križa Varaždinske županije, GDCK-a Ivanec, GDCK-a Ludbreg i GDCK-a Novi Marof.

Brojna društva Crvenoga križa također su obilježila Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna, kako bi se podigla svijest javnosti o značaju vještina i znanja pri pružanju prve pomoći.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Prva pomoć jedna je od temeljnih djelatnosti Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca već više od 150 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje