Povežite se s nama

Život i društvo

Prestižno natjecanje u Lepoglavi: najbolji tikvenjak radi Verica Koščec, a štrukle Marica Držaić

Objavljeno:

- dana

Njegujući vlastitu tradiciju, pa tako i onu kulinarsku, u okviru 25. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održano natjecanje u pripremi štrukli od tikve i sira – Kumičin tikvenjak.

Generacijama se ova delicija priprema i u domaćinstvima lepoglavskog kraja i nezaobilazan je dio njegove kulinarske tradicije predstavljene ovom prigodom. Ujedno, natjecanje je dalo odgovor tko priprema najbolji tikvenjak.

Natjecanje je održano u dvije kategorije – u pripremi tikvenjaka od sira i tikvi te u pripremi štrukli po izboru. Najviše natjecatelja, ne samo žena već i muškarca, bilo je u prvoj kategoriji.

Ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrsni kuhari – Damir Crleni, prvi državni prvak u kuharstvu; Ljiljana Sedlanić, šefica kuhinje Hotela Trakošćan i Grozdana Bohorč, stručni učitelj kuharstva. Povjerenstvo je moralo ocijeniti koji je od 20 pripremljenih tikvenjaka najbolji.

Nakon kušanja svih na natjecanje prijavljenih tikvenjaka, najboljim su proglasili onaj Verice Koščec kojoj je pripala pobjednička lenta i prigodna nagrada. Drugo je mjesto sa svojim tikvenjakom osvojila Kristina Dubovečak Držaić, a treće Marica Držaić kojima su također pripale lente i prigodne nagrade. Zbog izbora koji, prema riječima članova ocjenjivačkog povjerenstva, nije bio jednostavan s obzirom na to da su odlučivale sitnice i nijanse, dodijeljena je i utješna nagrada koja je pripala Barici Breški.

U kategoriji štrukli po izboru najboljim su, u konkurenciji devet štrukli, proglašene štrukle koje je pripremila Marica Držaić. Drugo je mjesto pripalo štruklima Sonje Škvarić, a treće štruklima Mirjane Zbodulja. I u ovoj su kategoriji najboljima podijeljene lente i nagrade, a također je dodijeljena i utješna nagrada koja pripala Blaženki Vresk.

Nagrade je dobitnicama uručio gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje